Zondag 18/08/2019

Vereniging belastingbetalers wil meer transparantie

De Belgische Vereniging van Belastingbetalers (BVB), zeg maar de vakbond van de belastingbetalers, vraagt een transparanter fiscaal systeem. Volgens BVB-voorzitter Albert Chaara zou de Belgische Staat door de bestrijding van corruptie, fiscale en sociale fraude jaarlijks zo'n 15 tot 20 miljard euro kunnen besparen.

De BVB pleit als vereniging van "burgers en fiscale syndicalisten" volgens voorzitter Charaa voor een "evenredig belastingsysteem voor alle Belgen". De organisatie wil een hervoming van het Belgische fiscale en parafiscale systeem nodig.

Daarbij moeten de strijd tegen de corruptie, fiscale en sociale fraude centraal staan, want die "zwarte kassen" kosten de Belgische Staat naar schatting jaarlijks 15 tot 20 miljard euro. Dat geld zou dan kunnen gebruikt worden voor hogere lonen, betere pensioenen, opleidingen, innovatie, enz...

Betere werking overheidsdiensten

De BVB vraagt ook een betere werking van de overheidsdiensten, want een inefficiënte overheid kost de belastingbetaler jaarlijks 8 tot 10 miljard euro. Die berekening ontleende de BVB bij de ontslagen Vlaamse topambtenaar Rudy Aernoudt, een opvallende gast op de BVB-persconferentie.

Aernoudt drukte zijn steun uit voor de BVB. Hij vindt het belangrijk dat burgers zich mengen in het debat rond de belastingen. Aernoudt herhaalde dat met de 10 miljard euro die kan bespaard worden op de werking van de overheidsdiensten de personenbelasting met 25 pct kan verminderd worden. De BVB hoopt haar voorstellen te kunnen bespreken met formateur Yves Leterme (CD&V). (belga/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden