Maandag 28/11/2022

Verenigde Staten zetten forse stap naar baanbrekende klimaatwet

De tegenstand van Democraten uit staten met fossiele brandstoffen verslindende industrieën blijkt niet zo groot als gedacht, al gaat het wetsontwerp volgens milieubewegingen nog lang niet ver genoeg om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Democratische leiders in het Congres zeggen dat ze de algemene opvatting hebben doorbroken dat ze niet in staat zouden zijn om parlementsleden uit staten met veel olie- en kolenindustrie achter een klimaatwet te scharen. Het wetsontwerp dat ze overeenkwamen, roept nu op om tegen 2020 de broeikasgasuitstoot te verminderen met 17 procent in vergelijking met het niveau van 2005.“Dit is een wetgevende Susan Boyle”, verwees Congreslid Ed Markey, voorzitter van de ondercommissie voor klimaatverandering, naar de Britse amateurzangeres die plots hoge toppen scheert. “Iedereen onderschatte haar, tot ze begon te zingen.” Democraten hopen het ontwerp van de ‘American clean energy and security act’ volgende week te formaliseren.Toch haalt het compromis niet de reikwijdte waar milieubewegingen in de VS op hoopten. Zij vinden dat Washington er niet in slaagt om een voldoende sterk signaal de wereld in te sturen. Ze merken op dat in de allereerste versie sprake was van een emissievermindering van 20 procent in vergelijking met het niveau van 2005.

Akkoord in Kopenhagen

Sommigen vrezen dan ook dat de verzwakte doelstelling de pogingen zal ondermijnen om een akkoord te bereiken op de VN-klimaatgesprekken in Kopenhagen, eind dit jaar. Maar Europese diplomaten nuanceren. Ze noemen het wetsontwerp een persoonlijke overwinning voor de Californische Democraat Henry Waxman, die de wetgeving stuurde ondanks de oppositie van zijn partijgenoten wier campagnes gefinancierd worden door de fossielebrandstoffenindustrieën. “Het lijkt er op dat hij nu zijn eigen strijd vecht”, zei een Europees ambtenaar in The Guardian. “Ik denk niet dat we ons nu moeten bemoeien.”Ook Elliot Diringer, van het Pew Centre on Global Climate Change, noemt de aanpak van de internationale gemeenschap pragmatisch. “Volgens mij groeit internationaal de erkenning dat dit streven zeer ambitieus is voor de Verenigde Staten.”Europese diplomaten hebben Amerika’s klimaatonderhandelaars wel duidelijk gemaakt dat een ernstige stap van de VS, ’s werelds grootste vervuiler per hoofd, noodzakelijk is voor een globaal klimaatakkoord.

Emissievergunning veilen

In het wetsontwerp is naast een verlaging van de uitstoot tegen 2020 ook sprake van een streefdoel om de emissies tegen 2050 met 80 procent in te krimpen. De originele bedoeling om de pollutietoelatingen te veilen werd in vergelijking met de oorspronkelijke versie wel geschrapt. In de nieuwste versie zullen 35 procent van de vergunningen gratis worden toegekend aan krachtcentrales, en 15 procent aan cement-, staal- en andere energie-intensieve industrieën. De auto-industrie krijgt 3 procent van de koek.Maar dit pakket moet volgens William Chandler, van de denktank Carnegie Endownment for International Peace, niettemin volstaan om ’s werelds grootste vervuiler, China, in Kopenhagen aan boord te krijgen. “Ik denk dat het wetsontwerp dicht genoeg bij de eerste versie aansluit.”Net deze week zetten ook de Verenigde Naties een nieuwe stap door een voorbereidend rapport te publiceren dat de onderhandelingen voor een klimaatverdrag moet vergemakkelijken. Ze adviseren dat de industrielanden hun emissies in de periode 2018-2022 verminderen met meer dan de helft, onder de niveaus van 1990. Het huidige Kyoto Protocol, waarvan de VS geen lid is, verbindt 37 industrielanden om de emissies met gemiddeld 5 procent te verminderen, onder de niveaus van 1990 in de periode 2008-2012.

Lobbyisten

Naar verwachting zal de fossielebrandstoffenlobby wel nog alles in het werk stellen om de uitvoering van Obama’s groene agenda en het Kopenhagenproces te vertragen. Deze week raakte bekend dat de olie-, gas- en steenkoolindustrie haar lobbybudget met 50 procent vergrootte. De eerste drie maanden van dit jaar gaven bedrijven zoals Exxon Mobil, ConocoPhillips, BP en Chevron samen 44,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) uit aan lobbying om het wetgevende proces te beïnvloeden. In de voorbije jaren spendeerden ze al honderden miljoenen dollars aan 2.500 lobbyisten, publiciteitscampagnes en giften aan de campagnes van Congresleden. De olie- en kolenindustrie gaf van 1 januari tot 27 april 76,1 miljoen dollar uit aan advertenties. Milieubewegingen, onder leiding van Al Gores Alliance for Climate Protection, het Environmental Defence Fund en de Sierra Club, pakten in dezelfde periode uit met 28,6 miljoen dollar aan advertenties. De grootste zorgen baren de campagnegiften van meer dan 100.000 dollar van de fossielebrandstoffenlobby aan enkele conservatieve Democraten die de stemming in de bepalende commissies nog kunnen beïnvloeden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234