Zondag 17/01/2021

Verenigde Naties verklaren honger tot 'absolute vijand'

VN-baas Ban Ki-moon vraagt concrete engagementen en maatregelen op Wereldvoedseltop

ROME l Op de Wereldvoedseltop in Rome is de eerste hulp toegezegd voor de strijd tegen de huidige voedselcrisis en honger in de wereld. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwde er voor dat de top in Rome niet mag mislukken.

"Dit is een strijd die we niet mogen verliezen en honger is onze vijand", luidde het. Ban Ki-moon wil dat de aanwezige staats- en regeringsleiders met precieze engagementen naar huis keren en snel concrete maatregelen tegen de honger nemen.

De Islamitische Ontwikkelingsbank (IDB) stelt 1,5 miljard dollar (bijna 970 miljoen euro) ter beschikking. Met dat geld zullen ontwikkelingsprogramma's voor de landbouw in de armste landen gefinancierd worden. Ook het Wereldvoedselprogramma (WFP) zal dit jaar 1,2 miljard dollar extra (775 miljoen euro) vrijmaken, boven op de al geplande hulp. Het WFP hoopt nu op een internationale financiering van deze extra middelen. Het geld zou gaan naar miljoenen mensen in 62 landen die het zwaarst getroffen zijn door de hoge voedselprijzen.

VN-topman Ban wil dat de aanwezige staatshoofden en regeringsleiders met concrete engagementen naar huis keren en snel concrete maatregelen tegen de honger nemen. Honger leidt tot onrust en instabiliteit, meent hij. Nu moeten vooral de kleine boeren en de landen die het hardst zijn getroffen door de stijgende voedselprijzen geholpen worden. Een actieplan moet in de eerste plaats maatregelen omvatten die de voedselprijzen redelijker zullen maken, luidt het.

Ondertussen kwamen verschillende VN-organisaties met de door oud-VN-secretaris-generaal Kofi Annan geleide Alliantie voor Groene Revolutie in Afrika (AGRA) overeen om in de toekomst samen te werken en partnerschappen te sluiten. Het FAO, het WFP en het IFAD, het International Fund for Agricultural Development, ondertekenden een akkoord met AGRA dat vooral de kleine boeren in Afrika moet helpen. De bedoeling is om de voedselproductie en de voedselzekerheid voor 200 miljoen chronisch hongerlijdende mensen in heel wat Afrikaanse landen zo snel mogelijk te verbeteren.

De voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, heeft gevraagd om de internationale commerciële beperkingen en douanebarrières voor de export op te heffen omdat ze "de stijging van de voedselprijzen aanmoedigen en de armste volkeren treffen".

De Wereldvoedselconferentie in Rome loopt vandaag af met een slotverklaring.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234