Zondag 07/08/2022

Nieuws

Verenigde Naties: Israëlische soldaten schoten Palestijnse journalist dood

Rouwenden bij het lijk van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. Beeld AFP
Rouwenden bij het lijk van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh.Beeld AFP

Alles wijst erop dat de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh in mei is doodgeschoten door Israëlische soldaten. Dat concludeert het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties.

Niels Waarlo

Direct na de dood van de beroemde Al Jazeera-journalist op 11 mei, nabij de Palestijnse stad Jenin, zeiden ooggetuigen dat Israëlische troepen gericht het vuur op haar hadden geopend. Israël zaaide twijfel en zei niet uit te sluiten dat Abu Akleh door een Palestijnse kogel was geraakt tijdens een vuurgevecht tussen Israëlische en Palestijnse troepen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN concludeert nu op basis van een eigen onderzoek dat er geen Palestijnse milities nabij Abu Akleh actief waren toen ze in het hoofd werd geschoten. De journalisten van wie zij deel uitmaakte, droegen vesten met daarop ‘pers’ en maakten hun aanwezigheid kenbaar aan de aanwezige Israëlische soldaten, reconstrueert het VN-bureau. Die openden zonder waarschuwing het vuur en troffen daarbij Abu Akleh in het hoofd en haar collega Ali Sammoudi in de schouder. Toen een ongewapende aanwezige het bewegingsloze lichaam probeerde te benaderen en weg te slepen, beschoten ze ook diegene.

Het mensenrechtenbureau baseert zich onder meer op ooggetuigenverslagen, gesprekken met deskundigen en beeld- en audiomateriaal, aldus woordvoerder Ravina Shamdasani. De uitkomsten sluiten aan bij bevindingen van het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat en The New York Times. Shamdasani noemt het “zeer verontrustend” dat Israël weigert een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak in te stellen.

Onderzoek

Israël vindt strafrechtelijk onderzoek niet nodig, omdat er sprake zou zijn geweest van een gevechtssituatie. In een reactie op het VN-onderzoek stelt het Israëlische leger dat als een Israëlische soldaat de journalist heeft doodgeschoten, dit niet bewust was. Het houdt vol dat niet uit te sluiten valt dat ze is geraakt door een Palestijnse kogel.

Wel herhaalt Israël uit te willen zoeken hoe Abu Akleh de dood vond. De Israëlische en Palestijnse autoriteiten soebatten al weken over dit onderzoek, in het bijzonder over de kogel waaraan ze stierf. Hieruit kan worden afgeleid welk wapen is gebruikt, en mogelijk uit welke richting en vanaf welke afstand is geschoten. Israël zegt het wapen waarmee ze is neergeschoten mogelijk te hebben geïdentificeerd, maar de kogel nodig te hebben om zekerheid te krijgen. De Palestijnse autoriteiten weigeren die vrij te geven, omdat ze Israël niet vertrouwen: ze willen een internationaal onderzoek.

Schokgolven van woede

Shireen Abu Akleh was een gerespecteerde journalist, die met name in de Arabische wereld grote bekendheid genoot. Haar dood zond schokgolven van woede door de Arabische wereld, maar ook daarbuiten. Dit werd nog eens versterkt toen de Israëlische oproerpolitie tijdens clashes met rouwenden een charge uitvoerde waarbij haar grafkist bijna op de grond viel.

Wereldleiders reageerden met afschuw op de dood van de journalist en riepen Israël op tot de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd. Donderdag stuurden 24 Amerikaanse senatoren nog een brief naar president Biden. De Verenigde Staten moeten zich volgens hen direct met het onderzoek bemoeien. Ze merken daarbij op dat het tot nu toe maar niet vlot en Abu Akleh een Amerikaan was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234