Zaterdag 16/01/2021

verenigd koninkrijksis

SecretIntelligenceService

De meest sexy van de geheime diensten, met dank aan Bond

De Secret Intelligence Service, beter bekend als MI6, verzamelt wereldwijd inlichtingen voor de Britse regering. Ze werkt nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In zijn standaardwerk MI6: Fifty Years of Special Operations beschrijft Stephen Dorril hoe de inlichtingendienst zich tijdens de Koude Oorlog specialiseerde in covert operations, clandestiene operaties waarbij de spionagedienst als actieve, interventionistische, arm van het Britse buitenlandbeleid werd ingezet. Ze was betrokken bij mislukte aanslagen op staatshoofden (Egypte, Libië), staatsgrepen (Albanië, Iran, Oman), vervalste Zwitserse bankrekeningen (om de DDR te destabiliseren) en bouwde een expertise op in psychologische oorlogsvoering (het creëren van valse informatie, geheime financiering van propaganda en het besmeuren van politieke tegenstanders).

God is an Englishman

Tijdens de Koude Oorlog wist de dienst met succes dubbelspionnen te rekruteren in Moskou. Vooral op het einde van de Koude Oorlog haalde ze met KGB-kolonel Oleg Gordievsky een goudhaantje binnen. Hij onthulde hoe paranoïde de sovjetleiders waren voor een ‘first strike’ met kernwapens door de NAVO, waar tijdens ontwapeningsgesprekken rekening mee kon worden gehouden. Het succes van MI6 in de USSR inspireerde Ian Fleming tot de creatie van het boek- en filmpersonage James Bond, die voor de dienst een propagandageschenk werd.De realiteit was veel meer ‘shaken, not stirred’. Volgens Dorril werd MI6 tijdens de Koude Oorlog een ‘staat in de staat’. “Ze leken te denken dat het buitenlandbeleid gestoeld moest zijn op de slagzin ‘God is an Englishman’ (zoals ex-agent Julian Amery ooit schreef).” Getuige daarvan: een staatsgreep in het Iran van 1953, toen de gematigde en populaire premier Mohammed Mossadeq met Britse steun van de macht werd verdreven. Londen (en Washington) vonden hem een doorn in het oog omdat hij het waagde de Iraanse olie-industrie te nationaliseren.MI6 kende ook grote tegenslagen, zoals de infiltratie van dubbelspion Kim Philby in zijn rangen. Philby werd geronseld door de KGB en schopte het tot hoofd van de Britse contraspionage. Ook zijn studiegenoten Donald Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt en John Cairncross hielpen de USSR. Ze zouden de geschiedenis ingaan als de ‘Cambridge Five’. Honderden westerse geheime agenten vonden door Philby’s toedoen de dood. In 1963 vluchtte Philby naar Moskou, waar hij in 1988 stierf. In het recente verleden kwam MI6 in een negatief daglicht door zijn rol in Irak. Onder meer voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter zegt dat MI6 een nefaste rol speelde in het verspreiden van valse informatie dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte. (MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234