Donderdag 22/08/2019

Brexit

"Verenigd Koninkrijk krijgt meteen brexitfactuur van 50 tot 60 miljard euro"

Het Verenigd Koninkrijk zal bij het begin van de onderhandelingen over een uitstap uit de EU meteen een factuur van 50 tot 60 miljard euro voorgeschoteld krijgen. Dat getal circuleert in de omgeving van de hoofdonderhandelaar voor de Commissie, de Fransman Michel Barnier, zo vernam het Britse Sky News uit Europese bronnen.

Beeld REUTERS

Barnier zou het getal vermeld hebben aan verschillende staats- en regeringsleiders tijdens zijn ronde doorheen de Europese hoofdsteden. Ook zou het bedrag informeel al zijn meegedeeld op sherpa-niveau, onder hoge ambtenaren dus. Officieel is er echter nog nergens sprake van. Twee andere bronnen uit twee Europese ministeries van Financiën spreken echter over 40 miljard euro.

Hoe hoog het bedrag ook is: het gaat om bestaande verplichtingen die het Verenigd Koninkrijk al heeft toegezegd aan de Europese Unie en ook na een eventuele brexit nog doorlopen. Zo is er alvast een grote hap weggelegd voor de Britse bijdrage aan de Europese begrotingen tot 2020. Het land heeft zich net zoals alle andere lidstaten namelijk verbonden aan het die meerjarenbegroting. Verder zijn er ook nog verplichte kosten zoals pensioenen voor Britse EU-ambtenaren.

'Exit fee'

Tomas Prouza, de Tsjechische minister voor Europese Zaken, bevestigt dat het Verenigd Koninkrijk zal moeten betalen. "Dit komt inderdaad misschien over als een 'exit fee', maar het Verenigd Koninkrijk zou ermee enkel de overeenkomsten nakomen die ze al aangegaan is. Het gaat om betalingen aan het bestaande budget, zoals voor Britse ambtenaren die bij de EU werken. We verwachten dat het Verenigd Koninkrijk zijn verplichtingen nakomt. Dit zal een van de eerste zaken zijn die op tafel komt."

Een woordvoerder van de Britse regering reageerde tegenover Sky News dat het land zijn verplichtingen tegenover de EU zal nakomen zolang het lid is, maar dat toekomstige kosten openstaan voor onderhandelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden