Donderdag 25/02/2021

Verdwijning asielzoekertjes leidt Nederlandse politie naar Europese kinderhandelaars

Ook in ons land kunnen 370 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen 'niet gelokaliseerd' worden

Brussel

Persagentschappen / Eigen berichtgeving

Nathalie Carpentier

De militaire politie in Nederland heeft een bende kinderhandelaars opgerold. Ze verhandelden tientallen Chinese kinderen en verkochten ze illegaal als goedkope arbeidskrachten. De politie kwam de handel op het spoor nadat een voogdij-instelling opmerkte dat kinderen uit Nederlandse asielcentra waren verdwenen. Ook in ons land vormen niet-begeleide minderjarige vreemdelingen een kwetsbare groep.

Na vijf maanden onderzoek kon de koninklijke marechaussee gisteren de laatste verdachten, twee werknemers van de luchthaven van Schiphol, aanhouden. In totaal pakten ze achttien mensen op, de meesten Nederlanders van Chinese origine van wie de leeftijd varieerde tussen 15 en 55 jaar. De bende zou tussen tien en twintig Chinese kinderen Europa hebben binnengesmokkeld via Schiphol.

De bende smokkelde kinderen met vervalste documenten Nederland binnen en stuurde ze dan naar landen als Italië en Frankrijk. Daar werden ze verkocht voor 10.000 tot 15.000 euro en kwamen ze via een illegaal circuit terecht in restaurants, naai-ateliers en bordelen.

Het was de Nederlandse organisatie Nidos, die de voogdij heeft over alleenstaande minderjarige asielzoekers, die de kat de bel aanbond. "Er verdwijnen wel vaker jongeren", verduidelijkt Nidos-woordvoerder Martin Berk. "Via het voogdijsysteem kan je dat niet per se voorkomen, maar door die vorm van begeleiding weet je wel beter wat er gebeurt. Als ze verdwijnen doen we daar ook aangifte van. Het hoeft niet te betekenen dat ze in een benarde situatie zijn terechtgekomen, maar je weet nooit."

Dit keer merkte Nidos dat er wel iets mis zat. "We ontdekten dat er een patroon zat in het verdwijnen van een aantal Chinese jongeren. Ze verdwenen al een paar dagen nadat ze in de door ons geregelde opvangcentra waren terechtgekomen." Ook in ons land verdwijnen geregeld niet-begeleide minderjarige asielzoekers. Volgens de jongste cijfers die minister van Justitie Laurette Onkelinx gaf, kunnen nu meer dan 370 van de ruim 1.830 minderjarigen die bekend zijn, niet meer gelokaliseerd worden.

Dat betekent echter niet dat die ook allemaal verdwenen zijn, nuanceert Benoît van Keirsbilck, coördinator van Kinderen op de Vlucht, die de situatie in ons land op de voet volgt. "Er zijn ook jongeren die niet meer in centra willen blijven. Ze proberen in een ander land te gaan wonen of vinden een familie maar geven het adres niet door. Dat wordt officieel gezien als een verdwijning, terwijl dat niet zo is. Het is heel moeilijk om daar juiste cijfers over te geven."

"De echte verdwijningen zijn zeker gevaarlijk", vervolgt hij. "Het risico bestaat dat ze in de handen vallen van mensenhandelaars, want het gaat om een kwetsbare groep." Daaruit besluiten dat ze naar gesloten centra moeten worden gestuurd om hen tegen mensenhandel te beschermen, vindt Van Keirsbilck meer dan een brug te ver. "Er bestaan specifieke centra waar niet-begeleide minderjarigen die het slachtoffer zouden zijn van mensenhandel beschermd worden. Bovendien zorgt het nieuwe systeem van voogden (dat vorig jaar in voege trad, NC) ook voor extra bescherming." Die voogdij werkt echter ook nog verre van optimaal. Volgens de jongste cijfers wachten ruim 380 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen momenteel nog op een voogd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234