Dinsdag 29/11/2022

Verdwalen in een doolhof vol herinneringen

expo/performance

mohammed benaouisse presenteert 'invasif II' in gents caermersklooster

Gent / Van onze medewerker

Tom Rummens

Invasif II, zo heet het nieuwe project van Mohammed 'Ben' Benaouisse, dat momenteel loopt in het Gentse Caermersklooster. Benaouisse zet daarmee de volgende stap in een reeks die begon met Invasif I, een performance in Rijsel in juni 2001, en Het is lam, een voorstelling die in december te zien was in het Gentse Victoriatheater.

Zoals Het is lam geen echte theatervoorstelling was, is Invasif II niet echt een tentoonstelling. Wat Het is lam betreft, bleef die opmerking echter wat gratuit. Benaouisse zat vast in een decor, het publiek zat vast op een stoel of een kussen. De kijkrichting was, evenals het tijdsverloop, relatief eenduidig. Dat alles is bij Invasif II niet het geval, en op die manier heeft Benaouisse een grote stap gezet in de richting van een adequate presentatievorm voor zijn onderzoek naar de herinnering en de manier waarop die een identiteit beïnvloedt, onderzoek naar het geheugen en haar vele gaten en gebreken.

De gangen en achterkamertjes van het Caermersklooster zijn volgestouwd met de herinneringen waarrond Benaouisse werkt. Herinneringen aan zijn overleden vader, aan zijn jeugd, aan de slachting van een lam. Foto's, teksten, krantenknipsels en video's allerhande. 'Typisch' Marokkaanse en 'typisch' Belgische gegevens. Sluiers en Jaques Brel. M.B.: Marcel Broodthaers maar ook Mohammed Benaouisse.

Het Lam Gods. Op zich gaat het meestal om heel gewone dingen, schijnbaar toevallige samenraapsels van prullaria allerhande. Maar ook veel meer geconstrueerde elementen: een gekunstelde Vlaamse schoorsteen bijvoorbeeld, waaraan een werk van Broodthaers opgehangen is. Allemaal samen vormen ze een gecompliceerd web waarin wel duizend betekenislijnen zijn te traceren.

In De Herinneringkamer, een performance die Benaouisse onlangs in het klooster voorstelde, maakte hij vooral gebruik van videomateriaal om met het mechanisme van herinneringen te spelen. In een eerste gedeelte van De Herinneringkamer neemt het publiek plaats in een kleine ruimte waar een video wordt afgespeeld. De kleine Benaouisse tijdens een voetbaltraining of samen met leeftijdgenoten in iets wat een school zou kunnen zijn. Die beelden worden afgewisseld met een registratie van wat er op dat moment zelf, verderop in de ruimtes, gebeurt: Benaouisse die samen met drie anderen handelingen uitvoert die vaak letterlijk refereren aan Het is lam. Na die video wordt het publiek door de gangen van het klooster geleid.

De nogal grappige, ja zelfs futiele beelden van de voetbaltraining krijgt de toeschouwer nu op bikkelharde wijze teruggespeeld met een ongemeen schokkende registratie van het Heizeldrama in 1985. Benaouisse grift ze zonder pardon weer in het geheugen van de toeschouwer/bezoeker. Het is alleen spijtig dat daaraan die wat langdradige video voorafgaat. Ook daar wordt de perceptie van de toeschouwer onvermijdelijk te veel gestuurd, en de kracht van het verder erg geslaagde en boeiende concept van Invasif II bestaat er precies in dat het aan die beperkingen ontsnapt.

WIE EN WAT: Mohammed 'Ben' Benaouisse, Invasif II WAAR EN WANNEER: Nog tot 26 mei in het Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, Gent. Zondag 26 mei vanaf 17 uur zijn er performances. Toegang gratis, performances te reserveren via 09/225.37.32.ONS OORDEEL: Invasif II is hopelijk een voorlopige maar zeker en vast een goede stap in de richting van een adequate vorm voor het werk van Benaouisse.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234