Zondag 22/05/2022

Verdriet om MH17 omgeeft Prinsjesdag

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw, Koningin Maxima, op de troon in de Ridderzaal op Prinsjesdag. Beeld BELGA
Koning Willem-Alexander en zijn vrouw, Koningin Maxima, op de troon in de Ridderzaal op Prinsjesdag.Beeld BELGA

De feestelijke traditie van Prinsjesdag in Nederland is dit jaar omgeven door 'een rouwrand van verdriet'. Koning Willem-Alexander zei dat vandaag in de troonrede, die hij uitsprak in de Ridderzaal. De koning verwees daarmee naar de vliegramp met MH17 op 17 juli, waarbij 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders omkwamen.

HV

"In de zomer van 2014 bleek andermaal dat vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn, ook in ons deel van de wereld. De ramp boven het oosten van Oekraïne heeft velen direct geraakt, ook in de Verenigde Vergadering (de Eerste en Tweede Kamer). Het heeft allen diep geschokt", aldus Willem-Alexander.

Een open samenleving zonder haat
De koning wees erop dat de Nederlanders leven in een open samenleving en dat conflicten die duizenden kilometers ver weg zijn reacties en emoties oproepen in Nederland. Hij noemde naast Oekraïne het Midden-Oosten. "De haat die elders mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten.", zei de vorst.

De internationale onrust stelt volgens Willem-Alexander de veerkracht van de Nederlandse samenleving op de proef. Daarom zijn duidelijke keuzes en een vaste koers nodig. De regering is volgens de koning blij met het brede draagvlak dat daarvoor bestaat. Dat laatste leek een verwijzing naar de steun die het kabinet krijgt van de drie "bevriende" oppositiefracties.

Meer geld voor meer veiligheid
Na jaren van bezuinigingen krijgt het ministerie van Defensie er voor het eerst in 24 jaar weer structureel meer geld bij: 100 miljoen euro per jaar. "Het extra geld voor Defensie is een trendbreuk met het verleden. Het budget gaat nu omhoog met het oog op de toenemende spanningen in de wereld en de verantwoordelijkheden die daaruit voortvloeien.", aldus de koning.

undefined

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien vanaf het balkon van Paleis Noordeinde op Prinsjesdag. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien vanaf het balkon van Paleis Noordeinde op Prinsjesdag.Beeld ANP

Ook Nederlandse begroting is 'behoedzaam'
De internationaal onveilige situatie heeft ook invloed op de Nederlandse begroting. Die laat zich voor volgend jaar dan ook het best omschrijven als 'behoedzaam'. Behoedzaam in het doen van extra uitgaven door de overheid op het punt van lastenverlichting voor burgers en bedrijven en in het al te stellig doen van uitspraken over de toekomst. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat vandaag bij het aanbieden van het "koffertje" met daarin de miljoenennota aan de Tweede Kamer.

Hij verwees hierbij expliciet naar de internationale onzekerheden in Oekraïne en het Midden-Oosten. Het risico is des te groter omdat het herstel van de Nederlandse economie nog maar broos is. "Wie de cijfers ziet komt tot de conclusie dat het weer beter gaat met Nederland. Toch stemmen ze niet tevreden. De naweeën van de crisis doen zich tot in 2015 voelen. Veel mensen zien een verbetering van de economie nog nauwelijks terug in hun portemonnee."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234