Zaterdag 17/08/2019

Verdonks greep naar leiderschap VVD mislukt

Den Haag l Omdat ze bij de jongste parlementsverkiezingen 67.000 voorkeurstemmen meer haalde dan partijleider Mark Rutte deed minister Rita Verdonk een greep naar het leiderschap van de VVD. De coup mislukte.

Vorige week haalde minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken 620.555 voorkeurstemmen, partijleider Mark Rutte 553.200. Aangemoedigd door haar goede score verklaarde Verdonk dat de VVD onder haar leiding de grootste partij van Nederland kan worden. "De koers-Verdonk moet keihard staan binnen de partij. De VVD is een partij die het democratische gehalte hoog in het vaandel voert. Maar wat gaat de VVD doen met deze uitslag: 43 procent van de VVD-kiezers wil mij, maar veertig partijbonzen zijn tegen. Dat maakt mijn positie een beetje onmogelijk. Ik wil graag bij de VVD blijven, maar ik moet ook naar mijn kiezers luisteren. Dit is de koers-Verdonk: een heel duidelijke boodschap."

IJzeren Rita eiste dat een speciale partijcommissie "de betekenis" zou gaan duiden van het feit dat zij vorige week veel meer kiezers aan zich wist te binden dan Rutte. Op haar verzoek hadden VVD-topfiguren als Hans Wiegel en Frits Bolkestein zich bereid verklaard om in die commissie te zetelen.

De VVD-fractie in de Kamer reageerde zeer ontstemd op Verdonks initiatief: "Dat mens is zo egocentrisch", "ze wil de partij kapot maken". Na enkele urenlange vergaderingen, waarbij volgens VVD'ers 'intensief' van gedachten werd gewisseld, moest Verdonk uiteindelijk bakzeil halen.

Achteraf zei Rutte dat Verdonks machtsgreep louterend was voor zijn partij: "Dit verdient geen schoonheidsprijs. Er zijn over en weer stevige woorden gebruikt, maar uiteindelijk heeft dat louterend gewerkt. We gaan nu weg van de poppetjes."

Verdonk zelf kwam uit de vergadering als een ander mens: "Ik schaar mij achter Mark Rutte. Hij is de nummer één. Er was helemaal geen sprake van muiterij. Wel blijf ik erbij dat de kiezer voortaan moet bepalen wat er in de VVD gebeurt. Dat signaal wou ik geven en dat is door de fractie opgepikt."

Nederlandse analisten wijzen erop dat de situatie binnen de VVD uiterst explosief blijft. Rita Verdonk heeft haar zinnen op het partijleiderschap gezet, luiden de commentaren, en zal daarvoor tot het uiterste gaan: "Rutte heeft weer een kop van de draak kunnen afhakken. Maar hoeveel er over zijn, is ongewis. Het beest doden kan hij niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden