Woensdag 19/01/2022

Verdediging Vercauteren vuurt op De Schutter

Drie van de vier advocaten van Alex Vercauteren hebben gisteren geprobeerd aan te tonen dat hun cliënt niet de opdrachtgever is van de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen. Centraal in hun pleidooien op het assisenproces stond de man die Vercauteren aan de galg praatte: Carl De Schutter.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Bij monde van advocate Christien Mussche verontschuldigde de verdediging van Vercauteren zich tegenover de weduwe van de vermoorde Karel Van Noppen voor alle incidenten tijdens het proces. Die werden volgens haar veroorzaakt door aanvallen van de andere partijen waarop zij en haar collega's wel moesten reageren. Mussche liet ze de revue nog eens passeren. De meeste tijd besteedde ze aan het verhaal met twee boodschappers van Carl De Schutter in het kantoor van haar confrater Hans Rieder in Gent, eind 1998. "Omdat het openbaar ministerie beweert dat de hele verdediging van Vercauteren valt of staat met dat schandaal."

De verklaringen die Rieder over dat 'afpersingsschandaal' aflegde als getuige op het assisenproces, verschillen van die van twee toenmalige secretaresses. Volgens hen waren er twee ontmoetingen op verschillende dagen, terwijl Rieder ze situeert op dezelfde dag. Volgens Mussche vergisten de secretaresses zich. Dat bleek volgens haar uit het arbeidscontract van een van de vrouwen. Dat eindigde vier dagen na de eerste ontmoeting. Omdat ze op de dag van die ontmoeting voor het laatst werkte (de volgende dagen waren vrije dagen) kan het volgens Mussche niet anders dan dat de tweede ontmoeting ook op die dag plaatsvond. Daarmee was het volgens haar honderd procent zeker dat Rieder wel degelijk de waarheid sprak en niet loog onder eed toen hij als getuige werd verhoord op het assisenproces.

Volgens de tweede advocaat van Vercauteren, Bart De Geest, gaf het openbaar ministerie weinig serieuze antwoorden op de vraag of Vercauteren opdracht gaf tot het doden van Van Noppen. Ook het onderzoek leverde naar zijn zeggen nauwelijks hard bewijs op. Dat onderzoeksrechter Myriam Vrints ondanks alles doelbewust het spoor-Vercauteren bleef volgen, kwam volgens hem door Carl De Schutter. "Hij heeft het hele onderzoek in handen gehad van het begin tot zowet het einde."

Dat laatste bleek volgens De Geest uit de beschrijving die De Schutter gaf van de man die hij ontmoette in Sint-Niklaas en die volgens hem de opdrachtgever is voor de moord op van Noppen. Die beschrijving dateert van vlak na zijn aanhouding in mei 1996 in Zuid-Frankrijk. De Schutters advocaat zei dinsdag dat zijn cliënt in die periode de waarheid sprak. Volgens het openbaar ministerie somde De Schutter toen zeven punten op. Volgens De Geest waren het er maar vijf en werden de overige twee pas drie jaar later toegevoegd nadat De Schutter was uitgeleverd aan België. Toen mocht hij gedurende drie maanden het dossier inzien. Daarin las hij volgens De Geest verklaringen van handlanger Albert Barrez (die Van Noppen doodschoot), waaraan hij de zijne aanpaste.

De twee punten gingen volgens De Geest over een huiszoeking en over de reactie van de opdrachtgever op een krantenfoto van Van Noppen, waaruit bleek dat hij de vermoorde veearts niet kende. Volgens De Geest werd het punt van de huiszoeking later ook aangepast. Zo verklaarde Barrez eerst van De Schutter te hebben gehoord dat de opdrachtgever had gezegd: "Ze hebben al huiszoeking gehad." Later werd dat volgens De Geest: "Ze zijn er al geweest." "Het meervoud van de opdrachtgevers werd meervoud van de politie." Uiteindelijk maakte een van de hoofdspeurders daar volgens hem van: "Hij heeft al huiszoeking gehad", doelende op Vercauteren. "Oftewel: als het schoentje niet past, schaven we gewoon wat aan de voet."

Ook de herkenning van Vercauteren door De Schutter was volgens De Geest een farce doordat hij voordien al foto's had gezien van hem en voor de confrontatie al wist wie er achter het spiegelglas zou zitten. "Er bestaat een monsterverbond tussen het openbaar ministerie en De Schutter", concludeerde de advocaat.

Zijn confrater Walter van Steenbrugge belichtte vervolgens nog eens de sporen in het onderzoek die volgens hem onvoldoende werden onderzocht en draaiden om de vetmesters Theo Goossens en Walter Remysen (DM 11,18,25/5).

Vercauterens vierde advocaat Hans Rieder pleit vanochtend.

'Openbaar ministerie en De Schutter sloten monsterverbond'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234