Dinsdag 31/01/2023

Verdediging Romain Adriaens pleit voluit voor de vrijspraak

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De verdediging van Romain Adriaens (63) uit Wiekevorst, die beschuldigd wordt van de doodslag op zijn echtgenote Irene Orens (61), gaat voluit voor de vrijspraak. Het onderzoek is volgens haar eenzijdig gevoerd en er blijven- buiten veel hypotheses en vermoedens- niet genoeg elementen over om hem schuldig te verklaren. Romain Adriaens stelde in zijn laatste woord dat hij geen reden had om haar te doden.

Anneleen De Vel

Advocaat Jan De Man probeerde tijdens zijn pleidooi gaten in het onderzoek te schieten. Hij stelde dat de speurders er vanaf dag één vanuit waren gegaan dat zijn cliënt loog. "Ze hebben alleen maar gezocht naar elementen à charge en nooit à decharge." Hij somde vervolgens een aantal zaken op die cruciaal konden zijn, maar die nooit onderzocht werden. Kon zijn cliënt de feiten wel plegen met zijn fysieke beperkingen? Waarom werd het onbekende dna dat zich onder haar vingernagels bevond niet verder onderzocht?

Hij zette ook vraagtekens bij de bevindingen van de deskundigen. Waarom werd op het proces geponeerd dat het gebroken broodmes het moordwapen was, terwijl daar tijdens het onderzoek eerder in de voorwaardelijke wijze over gesproken werd? Ook het tijdstip van overlijden staat volgens hem nog ter discussie. "De wetsgeneesheren voerden zelf aan dat één wijziging in de berekening een verschil van enkele uren kon opleveren, maar hielden dan wel geen rekening met de stijgende temperaturen in de keuken op de dag van de feiten, of met de koude vloer waarop ze lag", stelde hij.

Wat de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie hadden aangevoerd, deed hij af als loutere hypothesen en veronderstellingen. "Ik heb hier niets anders gehoord dan 'stel dat', 'ik denk' of 'ik vermoed'. Niemand heeft mij kunnen vertellen wat er zich écht in die keuken heeft afgespeeld en dan stopt het wat mij betreft."

De beschuldigde las in zijn laatste woord een korte tekst voor, waarin hij stelde dat Irene het beste was dat hem ooit was overkomen. "Onze tegenstrijdige karaktertrekken maakten ons complementair en onze relatie was gebaseerd op wederzijds respect. Irene was geliefd en had respect voor iedereen onafhankelijk van iemands ras, stand of huidskleur. Ze was onvervangbaar en wie zou zo iemand willen vermoorden? Ik niet. Ik hou van haar en ik mis haar heel erg." De jury beraadt zich momenteel over de schuldvraag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234