Zaterdag 04/02/2023

Verdediging Jeanfils betwist oogmerk tot doden

Michaël Jeanfils. Beeld PHOTO_NEWS
Michaël Jeanfils.Beeld PHOTO_NEWS

Op het assisenproces tegen Michaël Jeanfils (42) heeft meester Erica Caluwaerts gevraagd om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Volgens de verdediging had de beschuldigde op geen enkel moment de bedoeling om zijn partner Katy Van Casteren (44) om het leven te brengen.

Meester Caluwaerts vroeg om geen rekening te houden met de persoonlijkheid van haar cliënt. "En dat is in deze zaak niet gemakkelijk, dat besef ik. We zien daar twee mensen in de pure marginaliteit, laten we het gewoon zeggen zoals het is." In het pleidooi werd Michaël Jeanfils niet gespaard. "Katy had tien jaar geleden al moeten weggaan."

De aanleiding voor de feiten was toen de beschuldigde op verdenking van verkrachting in de gevangenis zat. "We weten dat er al ambras was over die mogelijke overspelige relatie. Hij trilde op zijn benen volgens zijn celgenoot." Enkele dagen voor de feiten mocht Jeanfils de gevangenis verlaten. Hij had zich terug verzoend met Van Casteren, maar in de volgende dagen deelde hij in dronken toestand opnieuw rake klappen uit.

Op 22 april 2012 kwamen twee vrienden van het koppel op bezoek. "Zij merkten onmiddellijk de vele verwondingen bij Katy. Ze kon zelfs geen sigaret meer roken. Haar pyjama hing vol bloed en ze hield haar buik vast van de pijn." Die verwondingen komen volgens meester Caluwaerts al voor een groot stuk overeen met de vaststellingen van de wetsdokters. "Die niercontusie zal er al geweest zijn. De ribfracturen ook. En met een miltscheur kan je lang rondlopen. Ik denk dus dat die verwondingen er al waren."

Dag later nog 2,12 promille in bloed
Diezelfde avond kreeg het slachtoffer een telefoontje van haar grootmoeder. Ze besloot om Jeanfils te verlaten en terug bij oma in te trekken. 's Nachts kwam het tot een nieuwe ruzie. "Dat heeft geen anderhalf uur geduurd, we hebben daarover een getuigenis van een buurman. Als alles zich heeft afgespeeld zoals ik denk, volgde het niet snel op elkaar." Daardoor kon Jeanfils de ernst van de verwondingen niet inschatten. "Als je tien jaar elke dag klopt, dan weet je wat de gebruikelijke ernstige gevolgen kunnen zijn. Een dag later had hij nog 2,12 promille in zijn bloed. Hij kon de ernst van zijn slagen niet meer inschatten."

Tenslotte vergeleek meester Caluwaerts het dossier met haar vorige assisenproces in Brugge. "Die man zei ook dat hij haar niet dood wilde. Maar als je zo'n groot mes zo diep in iemands lichaam steekt, dan weet je dat hij gaat sterven. Hier kan je de intentie helemaal niet afleiden uit zo'n dodelijk wapen." De verdediging vroeg om Michaël Jeanfils enkel schuldig te bevinden aan opzettelijke slagen met de dood tot gevolg. "Minstens valt er serieus aan te twijfelen dat hij het oogmerk had om Katy te doden."

Straks starten de replieken.

Erica Caluwaerts. Beeld BELGA
Erica Caluwaerts.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234