Zaterdag 31/10/2020

Update

Verdediging Deserranno pleit opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg

Sandy Deserranno.Beeld BELGA

Op het assisenproces tegen Sandy Deserranno (39) heeft de advocate van de beschuldigde haar pleidooi gehouden. Advocaat Nadia Lorenzetti vroeg de volksjury om haar cliënte schuldig te bevinden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Van een moord is volgens de verdediging geen sprake.

Al bij de akte van verdediging lieten de advocaten van Sandy Deserranno blijken dat ze de feiten wilden laten herkwalificeren. "Juridisch juist kwalificeren is geen gemakkelijke opgave. Sympathiek, of veel of weinig relaties: het doet allemaal niet ter zake."

Bang maken
Meester Lorenzetti somde in haar pleidooi meerdere argumenten op om de beschuldigde slechts te veroordelen voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. "Er was maar één fatale messteek. Al de rest zijn hypotheses. Iemand die wil doden, steekt tot iemand dood is. Zij stak hem trouwens niet in het hart. Ze wilde hem bang maken door in de deur te steken, maar raakte hem net onder het linkerschouderblad, niet in de hartstreek."

Kurt Lefevere (46) stierf doordat het mes tussen twee ribben door de aortaboog beschadigde. "Denkt u werkelijk dat een doorsnee leerlinge haartooi weet waar de aortaboog ligt? Was er een rib geraakt, dan was de verwonding veel minder diep." Wetsdokter De Leeuw bevestigde op vraag van de jury ook dat het mes helemaal geen rib raakte.

Plots ontploft
De verdediging probeert ook te weerleggen dat Deserranno een plan had om haar partner te steken. "Haar alcoholgebruik leidde tot minder remmingen." Meester Lorenzetti acht het aannemelijk dat de beschuldigde tijdens de zoveelste ruzie plots is ontploft. Die ruzies gingen zoals steeds over de geldproblemen binnen het gezin. "De financiële problemen maakten dat de relatie gedoemd was om te mislukken."

Burgerlijke partij: "Omdat Kurt wilde vertrekken heeft ze hem vermoord"
De raadsman van de vader van het slachtoffer, meester Jo Muylle, heeft kort gerepliceerd op het pleidooi van de verdediging. Volgens hem wilde Sandy Deserranno (39) haar partner Kurt Lefevere (46) doden omdat hij haar wilde verlaten. De openbaar aanklager waarschuwde voor de gevolgen van een herkwalificatie.

Meester Muylle verwees nogmaals naar die ene messteek die Kurt Lefevere het leven kostte. "Deserranno kon slechts een keer steken omdat Lefevere haar hand vastgreep. Dat is geen hypothese. Haar eigen dochter heeft dat gezien toen ze binnenkwam."

De beschuldigde koos volgens de burgerlijke partijen ook niet zomaar een mes. "We zeggen allemaal tegen onze kinderen: niet met messen spelen, let daarmee op. Het kleinste kind weet dat het kan gedaan zijn als zo'n mes in de hartstreek terechtkomt."

Meester Filip Van Belleghem, de advocaat van de vier kinderen van Lefevere, wees de jury erop dat Deserranno heel makkelijk aan schuldverschuiving doet. "Haar alcoholgebruik is geen verzachtende omstandigheid, maar net een verzwarend argument."

Procureur-generaal Tom Janssens verwittigde de jury voor de gevolgen van een herkwalificatie. "Mijn oma zei altijd: Tommeke, let op van de mooie vrouwen. De mooie Lorenzetti (advocaat van de beschuldigde, red.) is u een net aan het spannen." Hij haalde aan dat de verdediging vooral een herkwalificatie wil om een lichtere straf te krijgen. "Ik verwittig jullie, leden van de jury. Als het in augustus goed weer is, zal u misschien naar haar kunnen zwaaien op de dijk in Blankenberge."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234