Woensdag 22/09/2021

Update

Verdediging blijft bij overmacht op proces in beroep over kettingbotsing Zonnebeke

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Voor de correctionele rechtbank van Ieper zijn de eerste processen in beroep gepleit rond de kettingbotsing op de A19 ter hoogte van Zonnebeke van december 2013. De politierechter verwierp het argument van overmacht ten onrechte, menen de advocaten van de verdediging.

"Ik zou graag de vergelijking maken met de kettingbotsing in Waasmunster (van 2002)", zette meester Frédéric Busschaert zijn pleidooi kracht bij. "Daar stelden de deskundigen dat er nog een zichtbaarheid was van 100 tot zelfs 200 meter. En toch werd het argument van de overmacht daar wel behouden." Volgens het eerste vonnis hadden de bestuurders moeten stoppen voor de muur van mist. Ook die redenering vonden vele advocaten niet opgaan.

Meerdere argumenten van de politierechter in eerste aanleg werden op de korrel genomen. Daar werd onder meer verwezen naar het feit dat bepaalde bestuurders wel tijdig konden stoppen. "Er is sprake van een oneerlijk onderscheid tussen wie geluk had en wie minder geluk had", meende advocate Petra Decruyenaere. "Sommige bestuurders reden misschien sneller dan mijn cliënt, maar zij hadden het geluk dat er nog een vluchtweg voor handen was. Voor mijn cliënt was dat niet meer het geval."

Verder werd meermaals de vrees opgeworpen dat de hoge gerechtskosten de veroordelingen in de hand zouden gewerkt hebben. Het onderzoek kostte immers ruim 80.000 euro, een bedrag waarvan elke veroordeelde zijn deel moet betalen. De verdediging vraagt stuk voor stuk de vrijspraak omdat ze van mening is dat er sprake was van overmacht. De burgerlijke partijen, veelal verzekeraars, hopen op bevestiging van de aansprakelijkheid. Het openbaar ministerie vraagt de bevestiging van het eerste vonnis over de hele lijn.

In totaal waren 131 voertuigen betrokken bij de kettingbotsing op 3 december 2013 in dichte mist. Vierenzeventig betrokken bestuurders werden voor de politierechter gedaagd. De rechter moest oordelen of hun rijgedrag al dan niet aangepast was aan de weersomstandigheden.

Er werden slechts twee bestuurders volledig vrijgesproken. De overige beklaagden kregen straffen gaande van milde geldboetes tot voorwaardelijke celstraffen.

Het OM vraagt een volledige bevestiging van het vonnis van de politierechtbank. "Ik kan dus akkoord gaan met de minimale strafbaarstelling die de politierechter toegepast heeft", zei de openbare aanklager vandaag bij de start van het proces. "Er zijn hoge kosten gemaakt voor het deskundigenverslag, waarvan elke veroordeelde zijn deel moet dragen. Vandaar dat de minimale geldboetes opportuun zijn." Het totale kostenplaatje van het onderzoek bedraagt meer dan 80.000 euro.

De politierechter oordeelde in eerste aanleg dat de mist niet gezien moet worden als een overmachtssituatie. Een redenering die het OM volgt. "De mist was niet onvoorzienbaar. De intensiteit ervan misschien wel, maar dat is net een inherent kenmerk van mist. Er was reeds filevorming voor de eerste aanrijdingen. Er zijn dus bestuurders die wel tijdig konden stoppen, omdat ze hun snelheid wel voldoende aangepast hadden", aldus de openbare aanklager.

De rechtbank trok drie woensdagen uit om de beroepen uit de vier blokken van het ongeval te behandelen. Vandaag wordt blok één behandeld, waarvan achttien bestuurders beroep aantekenden. Na de middag worden nog twee beroepen uit blok twee van de kettingbotsing behandeld. Op 16 september staat blok vier op de agenda, met 24 politieberoepen. Op 23 september worden vijftien processen overgedaan uit het derde blok.

Alle dossiers worden daarna in beraad genomen. Het vonnis zal op 25 november geveld worden.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234