Maandag 30/01/2023

"Verdachten van moord op Enckels wijzigden meermaals verklaringen"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Op de tweede dag van het proces tegen Micheline Hendriks (47) uit Tienen en Benno Vanderwegen (54) uit Laakdal zijn deze voormiddag de politiemensen aan het woord gekomen die de vaststellingen en het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 46-jarige Charly Enckels hebben gedaan. De Limburger die al enkele jaren in Tienen woonde, kwam in de nacht van 29 op 30 november 2008 in Bekkevoort en Kwaadmechelen (Ham) om het leven door een combinatie van vergiftiging en klappen op het hoofd.

Sven Van Malderen

Tijdens de ondervragingen door de politie de eerste maanden na de dood van Charly hebben beschuldigden Hendriks en Vanderwegen meermaals hun verklaringen veranderd. Hendriks vertelde dat Charly zijn verlovingsring had achtergelaten en foto's van haar en de kinderen had meegenomen. Ze zou trouwplannen met hem hebben gehad en had geen interesse in een relatie met Benno Vanderwegen. Verder zou Charly zijn levensverzekering hebben opgezegd en was hij opnieuw in het drugsmilieu terecht gekomen. Hij zou door twee mannen in smoking in een witte BMW zijn gedwongen en door messteken in het hart zijn overleden.

"Enkel chauffeur"
Nadat ze nogmaals haar verklaring had gewijzigd, zei ze dat wist dat Charly dood was en dat ze hem in het water had zien liggen. Micheline zei dat ze had gelogen omdat ze niet wilde dat haar relatie met Benny bekend werd. Opvallend is wel dat ze de vrijdag voor de dood van Charly naar haar ex-partner Julien was geweest om te melden dat Charly al een week vermist was.

Benno hield tijdens zijn ondervragingen door de speurders vol dat zijn rol zich beperkte tot die van chauffeur. Hij had Charly enkel in de wagen gelegd, nadien uit zijn Nissan getrokken en op de berm aan het kanaal gelegd. Hij had nooit plannen om Charly uit de weg te ruimen. Wel had hij eerst gezegd dat hij na de nacht in de dancing alleen naar huis was gegaan, nadien stuurde hij dit relaas bij. De rechercheurs meldden dat Micheline tijdens het aanwijzen van de plaats aan het Albertkanaal waar Charly werd gedumpt emotioneel werd. Tijdens de verhoren werd ze soms ook enkele seconden emotioneel, maar dit veranderde snel in boosheid.

Leugenachtige antwoorden
De test met de leugendetector bracht aan het licht dat Hendriks leugenachtige antwoorden gaf toen ze negatief antwoordde op de vragen of ze het slachtoffer in het kanaal had geduwd, of ze op voorhand wist dat Charly ging sterven en of ze daarbij betrokken was. Hendriks lichtte daarna toe dat ze Charly niet had geduwd, maar gerold naar het kanaal zodat Vanderwegen hem nog maar één duw moest geven om in het water te belanden.

Op de vragen of Vanderwegen wist dat Charly ging sterven en of hij erbij betrokken was, antwoordde hij negatief. Op de deze vragen van de polygraaftest was het resultaat onbeslist. Op de vraag of hij Charly in het kanaal duwde antwoordde hij eveneens negatief, dit zou volgens de test gelogen zijn. De verdediging betwistte de juistheid van de test. "Op basis van de test hebben Benno en Micheline dus samen Charly in het kanaal geduwd? Het is wel vreemd dat hiervan in het onderzoek nooit sprake was", aldus meester Nico Matthijs die Vanderwegen verdedigt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234