Zaterdag 20/07/2019

Aanslag Joods Museum

Verdachten van aanslag Joods Museum doorverwezen naar assisen

Beeld Photo News

De raadkamer verwijst Mehdi Nemmouche, Nacer Bendrer en Mounir Atallah door naar het assisenhof voor de aanslag op het Joods Museum in Brussel, op 24 mei 2014.

De aanslag op het museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter.

Vierde verdachte

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Het federaal parket had gevraagd om Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer door te verwijzen naar het assisenhof en de derde verdachte, Mounir Atallah, buiten vervolging te stellen. Eén van de burgerlijke partijen vroeg echter dat ook die derde verdachte zou worden doorverwezen.

Het dossier zal nu eerst doorverwezen worden naar de Kamer van Inbeschuldigingsstelling, die definitief moet oordelen over de doorverwijzing naar assisen.

"Hersentumor"

De advocaten van Mehdi Nemmouche herhalen intussen dat hun cliënt pas een verklaring zal afleggen op het assisenhof zelf, maar dat hij niet de schutter is. Ze verwijzen daarvoor onder meer naar de videobeelden van de aanslag en het opsporingsbericht dat over de aanslag verspreid werd. Volgens de verdediging is op de originele videobeelden duidelijk te zien dat de schutter een zonnebril draagt, terwijl die zonnebril op de foto's die voor het opsporingsbericht gebruikt werden, plotseling zou verdwenen zijn.

In september lieten de advocaten van Mehdi Nemmouche weten dat hun cliënt waarschijnlijk een hersentumor heeft en zijn proces mogelijk niet zal kunnen bijwonen. Daar is intussen verandering in gekomen. Nemmouche zou zijn proces kunnen bijwonen, maar moet nog een aantal medische onderzoeken ondergaan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden