Zaterdag 29/01/2022

Verdachte van vier moorden ontkent in alle toonaarden

De advocaten van de burgerlijke partij. Beeld UNKNOWN
De advocaten van de burgerlijke partij.Beeld UNKNOWN

Volodymir Morsin (52) en Andrej Sapak Jurevic (39) pleiten voor het Antwerpse hof van assisen onschuldig aan de moord(en) waarvan ze beticht worden. Dat gaven hun advocaten de volksjury bij aanvang van het proces alvast mee. Sergei Kapustin (38) bekende wel mededader te zijn aan twee moorden, maar zou in opdracht van Morsin gehandeld hebben. Zijn betrokkenheid bij een derde moord ontkent hij.

Na voorlezing van de akte van beschuldiging kreeg de verdediging de kans om haar stelling aan de jury kenbaar te maken. Volodymir Morsin, die van vier moorden beschuldigd wordt, ontkent in alle toonaarden. Zijn medebeschuldigden zeggen echter dat hij wel bloed aan zijn handen heeft.

Gewurgd met touw
Sergei Kapustin verklaarde tijdens het onderzoek dat hij in oktober 2000 samen met Morsin de Oekraïner Yaroslav Splavskyy (29) gedood had. Morsin had hem eerst in de buik geschoten en Kapustin had hem vervolgens met een touw gewurgd. Kapustin bekende ook de moord op Yuriy Guts (34) in mei 2001. Morsin had hem eveneens in de buik geschoten, waarna Kapustin hem versmoord had.

De spijtoptant ontkent echter dat hij Morsin geholpen had bij de moord op Guts' echtgenote Tatyana Sotnikova (25). Morsin had haar het hoofd ingeslagen. Het echtpaar werd daarna begraven op het militair domein 'Klein Schietveld' in Kapellen, waar ze in juni 2003 ontdekt werden.

Motief
Het motief? Volgens Kapustin had Morsin dankzij een door Guts verzonnen verhaal het statuut van politiek vluchteling gekregen. Guts wilde in ruil 5.000 dollar en had Morsins paspoort afgenomen, totdat hij zijn geld kreeg. Hij dreigde ermee naar de dienst Vreemdelingenzaken te stappen. Splavskyy was de medeplichtige van Guts en Sotnikova wist wellicht te veel.

Op het Klein Schietveld werden naast de lichamen van het echtpaar ook het lijk van Vadim Mayer (32) gevonden. Morsin zou hem in februari 2003 om het leven hebben gebracht. Mogelijk omdat hij in schuld stond bij Mayer.

"Probeer te begrijpen"
De verdediging van Kapustin zal tijdens het proces aanvoeren dat hij in opdracht van Morsin handelde. "Probeer te begrijpen wat er met mijn cliënt gebeurd is, waardoor hij dergelijke feiten kon plegen", sprak zijn advocaat Marc Swinnen tot de jury.

De derde beschuldigde in de rij pleit net als Morsin onschuldig. Andrej Sapak Jurevic wordt beschuldigd van mededaderschap aan de moord op Splavskyy. Hij bekent dat hij erbij was toen de twee anderen hem doodden, maar hijzelf had daar naar eigen zeggen niet aan deelgenomen.

Lijk verborgen
"Morsin had tegen mijn cliënt gezegd dat het slachtoffer zijn autobanden en de zetels van zijn Audi gestolen had. Hij vroeg hem om hulp om zijn eigendom terug te krijgen. Morsin had nooit gezegd dat hij hem wilde doden", zei meester Bart Vosters.

Splavskyy was in de auto van Morsin vermoord, terwijl een niets vermoedende Sapak Jurevic een eindje verder stond te wachten. Hij hielp hen vervolgens om het lijk te verbergen, dat overigens nooit werd teruggevonden.

"Was moord gebeurd zonder mijn cliënt?"
"Lijkverberging is het enige strafbare feit dat hij gepleegd heeft, maar daar wordt hij niet voor vervolgd. Hij staat hier wel terecht voor moord en dat betekent dat zijn daden moeten bijgedragen hebben tot de feiten om hem schuldig te verklaren. U zult u dus moeten afvragen of de moord had kunnen plaatsvinden zonder mijn cliënt. Ik denk van wel en als u dat ook vindt, dan moet u hem vrijspreken", aldus meester Vosters. Morgen worden de beschuldigden verhoord. (belga/svm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234