Zaterdag 01/10/2022

Verdachte van parachutemoord klaagt in brief over omkering van bewijslast

Els C., de enige verdachte in de parachutemoord op Els Van Doren (37), beschuldigt het gerecht van het omkeren van de bewijslast. De 22-jarige vrouw zit sinds januari in voorhechtenis. 'Hier ben je schuldig tot je je onschuld bewezen hebt', schrijft ze in een brief aan de media.

Door Marjan Justaert

BRUSSEL/TONGEREN l Het parket van Tongeren blijft erbij dat er voldoende redenen zijn voor Els C.'s aanhouding. 'Tja, zolang het gerecht vindt dat er aanwijzingen van schuld bestaan, kan ze onbeperkt worden vastgehouden', reageren strafrechtspecialisten.

Vanuit haar cel schreef Els C. een lange brief waarin ze haar onschuld uitschreeuwt. "Ik wil hiermee aantonen hoe er in het kader van een gerechtelijk onderzoek misbruik wordt gemaakt van de voorlopige hechtenis. (...) Je bent schuldig tot je je onschuld bewezen hebt. Niet omgekeerd, zoals ik altijd dacht. Zelfs tot zes maanden toe. Zonder rekening te houden met de impact die zoiets heeft op iemands (verdere) leven", aldus de verdachte.

In januari werd de jonge vrouw gearresteerd omdat ze de twee parachutes van haar clubgenote en liefdesrivale Els Van Doren zou hebben gesaboteerd. In november 2006 stortte de moeder uit Ranst neer tijdens een sprong in Limburg. Het treklint van haar hoofdparachute was doorgeknipt en ook het reserve-exemplaar bleek geboycot. Van Doren en C. hadden allebei een affaire met Marcel S., een valschermtechnicus uit Eindhoven.

"Mijn cliënte heeft de brief geschreven uit eigen beweging", zegt haar advocaat Marijn Van Nooten, "maar de inhoud strookt met wat wij altijd al gezegd hebben én met het strafdossier: onze vraag naar een nieuw technisch-wetenschappelijk onderzoek naar de parachutes werd nog altijd niet beantwoord door de onderzoeksrechter.

"Zowel de raadkamer als de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) zeggen telkens dat het onderzoek een normale voortgang kent, maar aan de versie van mijn cliënte wordt geen aandacht besteed. We beginnen ervoor te vrezen dat men pas van koers zal veranderen als er een materieel bewijs op tafel ligt dat Els C. onschuldig is. Dat komt de facto neer op de omkering van de bewijslast, wat niet kan."

Ook het "Amerikaverhaal" noemt meester Van Nooten "absurd". Het gerecht wil via een incident uit 2006 bewijzen dat Els C. in staat is tot moord. Toen kroop de 22-jarige parachutiste tijdens de World Free Fly Convention in Illinois achter het stuur van een terreinwagen en reed met haar ex-minnaar op het dak onder de vleugel van een vliegtuig door. De man kon zich slechts op het nippertje redden door weg te springen.

Het parket van Tongeren wenst niet te reageren op de brief. "Het proces moet in de zittingszaal worden gevoerd, niet in de kranten", zucht woordvoerder Michel Zegers. "De onderzoeksrechter onderzoekt alle elementen à charge en à decharge. Voorlopig zijn alle voorwaarden voor een verdere aanhouding van de verdachte nog steeds vervuld."

Volgens juristen is het aan het gerecht om eventuele aanwijzingen van schuld te beoordelen. Professor Brice De Ruyver (Universtiteit Gent): "Als de verdachte daarmee niet akkoord gaat, moet zij verhaal halen bij de raadkamer en de KI. Zes maanden in voorhechtenis lijkt lang, maar dit is dan ook een moeilijke zaak. Ik neem aan dat er zware vermoedens van schuld bestaan."

"De bewijslast ligt hoe dan ook bij het Openbaar Ministerie", vult Ken Van Hoogenbemt (KU Leuven) aan. "Een omkering kan níét in dit geval. Maar het parket heeft weliswaar geen bewijzen nodig om iemand in hechtenis te houden, daarvoor volstaan aanwijzingen van schuld en een vlucht- of recidivegevaar. Voor de doorverwijzing naar de rechtbank zijn bezwaren nodig, eenmaal op het proces moet er sprake zijn van bewijzen. Dan ligt de lat hoger. Als de verdachte vrijgesproken wordt, heeft ze de mogelijkheid om een schadevergoeding te vragen voor de maanden in voorhechtenis. Aan die voorhechtenis is geen maximumtermijn verbonden, al moet men het redelijkheidsprincipe in acht nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234