Woensdag 17/07/2019

Video

Verdachte van bomaanslagen in New York opgepakt na vuurgevecht

De Amerikaanse politie heeft de man opgepakt die wordt verdacht van het leggen van de bommen in New York en New Jersey. Enkele kwamen tot ontploffing. De arrestant is de 28-jarige Ahmad Khan Rahami, die is geboren in Afghanistan. Hij woont in Elizabeth en werd in het naburige Linden in de boeien geslagen na een vuurgevecht.

Nadat zijn huis in Elizabeth was doorzocht, werd hij enkele uren later in het naburige Linden in de boeien geslagen na een vuurgevecht. Hij liep verscheidene verwondingen op maar was bij bewustzijn en verkeert niet in levensgevaar, zei een politiewoordvoerder. Op tv-beelden was te zien dat de verdachte op een brancard wordt afgevoerd.

Ook twee agenten raakten door de schietpartij gewond, maar niet ernstig. Een werd gered door zijn kogelwerende vest, de ander werd vermoedelijk getroffen door rondvliegende glassplinters.
Khan stond volgens de FBI niet op een lijst met mogelijke terreurverdachten. Over de achtergrond van zijn daden is nog niets bekend, maar er werd vanaf het begin rekening gehouden met een terroristisch motief. Hij zou een aantal jaren geleden terug zijn geweest in Afghanistan.

President Barack Obama wees maandag op het altijd dreigende gevaar van dit soort acties. Hij riep de bevolking op niet te aarzelen contact op te nemen met de lokale veiligheidsdiensten wanneer iets verdachts wordt opgemerkt. Obama zei ook dat er geen verband was tussen het plaatsen van deze explosieven en de aanval in de staat Minnesota. Daar stak een man zaterdag met een mes acht mensen neer. Hij werd door de politie doodgeschoten. Islamitische Staat claimde deze terreurdaad.

Snelkookpan

Het afgelopen weekend werden New York en New Jersey getroffen door verschillende aanslagen. Zaterdag ontplofte een staafbom op het parcours van een loopwedstrijd in New Jersey. Daar raakte niemand gewond, omdat de wedstrijd met vertraging begonnen was.

Enkele uren later ontplofte in de populaire uitgaanswijk Chelsea in Manhattan, in het hart van New York, een nieuwe bom, een snelkookpan die gevuld was met schrapnels. Bij die explosie vielen 29 gewonden. Een tweede, niet-ontplofte springtuig werd even later enkele straten verderop aangetroffen.

Ahmad Khan Rahami

De Amerikaanse politie was op zoek naar een 28-jarige tot Amerikaan genaturaliseerde man uit New Jersey in verband met de explosie afgelopen weekend in Manhattan, New York. Het gaat om een man van Afghaanse komaf, Ahmad Khan Rahami. Hij woont in Elizabeth, een stad die ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Manhattan ligt.

Ook de politie van New Jersey wilde de verdachte vatten in verband met de aanslag daar. De autoriteiten gaan er immers van uit dat er mogelijk een verband bestaat tussen de aanslagen in New York en New Jersey.

De man is mogelijk gevaarlijk en bewapend, aldus de burgemeester van New York, Bill de Blasio, eerder vandaag. Het onderzoek gaat volgens De Blasio "beslist de kant van terrorisme op''.

De speurders kwamen Ahmad Khan Rahami op het spoor nadat hij zowel te zien was op de camerabeelden van de plaats waar de bom is ontploft en waar de andere bom is achtergelaten. Op de beelden is te zien hoe de verdachte een zak legt op de plaats waar de tweede bom werd gevonden.

Nagenoeg alle gsm's in New York kregen tegelijkertijd een alert binnen over de zoektocht naar Khan Rahami.

Intussen heeft de Amerikaanse politie de man kunnen inrekenen.

Beeld EPA
Beeld EPA

Problemen met de stad: "Discriminatie"

Burgemeester J. Christian Bollwage van Elizabeth heeft in een persmoment verteld dat de familie van Ahmad Khan Rahami problemen had met de stad, meer bepaald in verband met hun familierestaurant 'First American Fried Chicken', dat werd uitgebaat door de verdachte, zijn vader en zijn broers. Dat meldt de New York Times. De familie zou boven het restaurant wonen.

Het restaurant was volgens de burgemeester 24/24 open en verschillende buren kloegen over onder meer geluidsoverlast en sluikstorten. Het stadsbestuur wilde daarop dat het restaurant na 22 uur de deuren zou sluiten, maar daar gaf de familie klaarblijkelijk geen gehoor aan, met nieuwe klachten tot gevolg. Toen de politie op een gegeven moment het restaurant wilde dwingen tot sluiting kwam het tot een gevecht tussen een agent en de oudere broer van de gezochte vermoedelijke dader.

De burgemeester stelde verder dat de familie later hem zelf, het stadsbestuur en zo'n 20 agenten voor het gerecht heeft gesleept voor discriminatie vanwege etniciteit. Volgens burgemeester Bollwage was daar niets van aan. "Het ging om klachten van buren, over lawaai en drukte, het had absoluut niets te maken met etniciteit of religie", verklaarde hij.

Een bron bij de politie heeft aan de New Tork Times laten weten dat er vooralsnog geen bewijzen zijn gevonden van enige link met radicale terreurorganisaties zoals Islamitische Staat. "We weten niets over zijn specifieke ideologie of wat zijn inspiratie is", aldus de bron. Gehoopt wordt dat de huiszoeking meer informatie kan opleveren.

Beeld AFP
Beeld REUTERS

Terreurcel met buitenlandse connecties?

Vanochtend werden opnieuw bommen aangetroffen in New Jersey, deze keer bij het treinstation van de stad Elizabeth (niet ver van waar Khan Rahami woont). Daar vonden twee zwervers een rugzak met vijf staafbommen, zo melden Amerikaanse media. Tijdens een controle met een robot ontplofte het pakket. Dat bevestigt de FBI.

De politie vreest mogelijk een terroristische cel of samenzwering in de regio. Volgens de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuoma, vertonen de bommen die sinds zaterdag zijn gevonden of ontploft overeenkomsten. Hij achtte het mogelijk dat de ontploffing in Manhattan zaterdag een terroristische daad met buitenlandse connecties was.

Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden