Woensdag 15/07/2020

Verdachte pleit onschuldig voor roofmoord Antwerpse nachtwinkel

Beeld UNKNOWN

Op het assisenproces over de roofmoord op een nachtwinkelier in de Antwerpse Kammenstraat blijft onduidelijkheid over de rol van beschuldigde Houssin El Hamrouni (23). Hij ging op verkenning in de nachtwinkel, maar beweert dat hij niet wist dat zijn medebeschuldigden de zaak wilden overvallen. Hij gaat voluit voor de vrijspraak. Hij is de enige beschuldigde die zich alleen moet verantwoorden voor de roofmoord in de Kammenstraat. De andere vier, van wie er een verstek laat, staan ook nog voor zeven andere overvallen of pogingen daartoe terecht. De overval in de Kammenstraat was wel de bloedigste en eiste een dodelijk slachtoffer.

Pakje sigaretten
El Hamrouni verklaarde dat hij op 18 oktober 2003 naar de nachtwinkel van Khalid Masood Shah (47) ging om een pakje sigaretten te kopen. Abdelghani El Haouari (22), Hüzün Ozcelik (21) en Ibrahim Murat (21) waren van plan om de winkel te overvallen en hielden de zaak in de gaten. Toen El Hamrouni voorbij kwam lopen, vroegen ze hem om te kijken of er veel volk in de winkel was. Hij bracht verslag aan hen uit en zette zijn weg voort. El Hamrouni was niet met de anderen mee naar binnen gegaan en had ook geen deel van de buit gekregen. Hij wist naar eigen zeggen niet eens dat ze de zaak wilden overvallen en was alleen maar uit schrik voor hen op verkenning geweest. "Waarom hebt u dan in uw verklaring aan de politie gezegd dat u de uitbater had kunnen verwittigen en dat u het heel dom van uzelf vond dat u dat niet gedaan had?", vroeg assisenvoorzitter Stephaan Bergs hem. El Hamrouni ontkende dat hij dat ooit tegen de politie verklaard heeft.


Anderen
El Haouari, Ozcelik en Murat hadden aanvankelijk tegenover de politie gezegd dat El Hamrouni wel degelijk op de hoogte was van hun plannen. Tijdens hun verhoor stelden de eerste twee echter dat ze hem niets verteld hadden over hun intenties, maar Murat bleef erbij dat El Hamrouni wist van hun plan. Dat was niet het enige waarover de beschuldigden het onderling oneens waren. El Haouari beweerde dat Murat er bij hem had aangedrongen om de uitbater meteen neer te schieten. "Ik moest schieten om te doden, zodat we de kassa rustig konden doorzoeken. Hij mocht niet meer bewegen", verklaarde hij. Murat ontkende dat met klem en zei dat Ozcelik de opdracht gaf om te schieten.

Andere overvallen
De assisenvoorzitter overliep vervolgens overval na overval. Daaruit bleek dat de drie daders bijna altijd dezelfde taakverdeling hadden. El Haouari hield de uitbaters in bedwang, desnoods met geweld; Ozcelik bekommerde zich om de buit en Murat stond op uitkijk om eventuele klanten buiten te houden. Het initiatief voor de overvallen ging soms van de ene, dan weer van de anderen uit. De buit verkochten ze bijna altijd door aan Ozturk Bayram (34), die verstek laat. Van hem kochten ze ook het wapen, de geluidsdempers en de patronen.

Spijt
"Wat vinden jullie daar nu zelf van? De ene nachtwinkel na de andere overvallen met bedreigingen en geweld voor een doorgaans kleine buit?", vroeg Bergs. El Haouari verklaarde dat hij de feiten verschrikkelijk vond. Ozcelik drukte zijn spijt uit naar de slachtoffers toe. Murat verklaarde hetzelfde en beweerde niet eens meer te weten waarom hij aan de overvallen had deelgenomen. El Hamrouni, die voor de vrijspraak gaat, verklaarde zich niet schuldig te voelen.

Morgen komen politiemensen en getuigen langs. (belga/sam)

Voorzitter Stephaan Bergs.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234