Zaterdag 23/01/2021

Live

Verdachte gedood tijdens grootschalige klopjacht na antiterreuractie

Beeld EPA

• Sinds 15 uur vanmiddag is een grootschalige politieactie aan de gang in Vorst na een uit de hand gelopen huiszoeking in het kader van de terroristische aanslagen in Parijs
• Eén verdachte is doodgeschoten bij een inval
• Vier politieagenten zijn gewond geraakt bij verschillende schietpartijen
• OVERZICHT: Alles wat we nu weten over de antiterreuractie in Vorst

We sluiten onze liveverslaggeving hier af. We blijven op www.demorgen.be de belangrijke ontwikkelingen op de voet volgen.

- Rechtstreeks op de hoogte blijven kan door de Facebook-pagina of Twitter-account van De Morgen te volgen.

- Directe meldingen bij belangrijk nieuws krijg je door de notificaties in te schakelen in onze app voor iOS en Android.

Een samenvatting van wat we nu weten en wat nog te gebeuren staat:
• Na een uit de hand gelopen huiszoeking in Vorst is één verdachte doodgeschoten bij een politie-inval later in de namiddag
• Vier agenten zijn daarbij lichtgewond geraakt
• "Dit had een drama kunnen zijn", zegt premier Michel in een reactie
• Er waren vannacht nog nieuwe huiszoekingen, mogelijk gericht op verdachten die konden ontsnappen
• Het federaal parket geeft morgen om 10.30 uur een persconferentie
• Daar volgt mogelijk meer informatie over de identiteit van de doodgeschoten verdachte

De persoon die vanavond om het leven kwam bij de politie-inval in de Driesstraat in Vorst, was gewapend met een kalasjnikov. Dat zegt het federaal parket in een mededeling.

Wie de verdachte is, is nog niet duidelijk. Het federaal parket zal pas morgen/woensdag meer uitleg geven op een persconferentie. Die zal om 10.30 uur plaatsvinden in de gebouwen van het federaal parket.

Beeld ANP

De Morgen-journalist Douglas De Coninck was de hele namiddag aanwezig in Vorst en maakte een reconstructie van een bewogen namiddag (+).

Hij schrijft onder meer waarom het zolang duurde vooraleer de politie de scholen evacueerde. "De schutter zit ergens op het dak, heeft een goed zicht op de huizen om hem heen. Als hij vastbesloten zou blijken om de geschiedenisboeken te halen, dan valt niet uit te sluiten dat hij het vuur opent op een groep kinderen."

Sluipschutters nemen hun posities in tijdens de politie-actie in Vorst.

Er zijn op dit moment nieuwe huiszoekingen aan de gang in de Neerstalsesteenweg in Vorst. Dat meldt een politiebron aan Belga.

De zoektocht naar andere verdachten gaat vanavond door en mogelijk ook tijdens de nacht, verklaart minister van Justitie Koen Geens. Onder meer daarom komt de Nationale Veiligheidsraad, met daarin de bevoegde ministers en de toplui van de veiligheidsdiensten, pas morgen bijeen.

Op een persconferentie van de regering heeft minister Jambon meer duidelijkheid gegeven over de gewonde agenten. Twee politiemensen hebben het ziekenhuis alweer verlaten. Twee anderenzijn nog in shock, maar ze zijn ook slechts lichtgewond geraakt. Een van de agenten werd met een schampschot in de arm geraakt. Onder de gewonden is één Franse agent.

Er is in Vorst nog steeds een veiligheidsperimeter waar mensen niet door mogen.Beeld BELGA

De overleden verdachte bij de politie-inval is doodgeschoten door een sluipschutter van de speciale eenheden. Hij is met één schot om het leven gebracht, weet VTM Nieuws.

Het federaal parket moet nog duidelijkheid scheppen over de identiteit van de doodgeschoten verdacht. Het kon alleen zeggen dat het niet om de voortvluchtige Salah Abdeslam ging.

De man verschanste zich in een appartement waar de politie rond 18 uur vanavond binnenviel.

Beeld BELGA

Premier Charles Michel legt vanavond een verklaring af over de antiterreuractie en de schietpartij, samen met ministers Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Koen Geens van Justitie. Michel, Jambon en Geens zitten op dit moment samen om de situatie te bespreken.

De Nationale Veiligheidsraad komt voorlopig niet samen omdat politie en parket nog volop bezig zijn.

Beeld BELGA

Een deel van de buurtbewoners mag terugkeren naar hun woonst. Afhankelijk van de locatie van hun woning in de veiligheidszone rond de Driesstraat mogen ze zelf terugkeren of worden ze geëscorteerd door agenten.

De veiligheidszone is rond 20 uur nog steeds van kracht in de omgeving van de Driesstraat. Zo is onder meer een deel van de Britse Tweedelegerlaan afgesloten. Op verscheidene kruispunten staan nog altijd agenten op wacht.

> Op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen kan door de Facebook-pagina of Twitter-account van De Morgen te volgen.
> Directe meldingen bij nieuws krijg je door de notificaties in te schakelen in onze app voor iOS en Android.

De kinderen die tijdens de politieoperatie in Vorst in hun scholen en crèches moesten blijven, worden kort na 19 uur opgehaald door hun ouders. De politie houdt daarbij een oogje in het zeil.

De ouders wachten hun kinderen op in de Britse Tweedelegerlaan, op een kruispunt enkele straten verder van de plaats waar de schietpartij tijdens de huiszoeking plaatsvond. Daarvoor werden ze opgevangen in een zaal van het college in de Sint-Denijsstraat. Politieagenten begeleidden de kinderen tot bij hun ouders. Alle crèches en scholen zouden volgens Belga inmiddels zijn ontruimd.

Beeld BELGA

Het lichaam van de verdachte die is gedood bij de politie-inval in Vorst wordt op dit moment nog geïdentificeerd. Het gaat niet om de voortvluchtige Salah Abdeslam, wist het federaal parket wel te vertellen.

De rust lijkt ondertussen terug te keren in Vorst, maar de politie blijft alert. Bij de onverwachte schietpartij bij de huiszoeking vanmiddag konden mogelijk verschillende mensen vluchten. De politie blijft dus op de uitkijk staan.

Het federaal parket verwacht in de loop van de avond een persconferentie te kunnen organiseren om meer uitleg te geven, maar het juiste uur daarvan staat nog niet vast. "De politieoperatie is immers nog volop aan de gang", klinkt het.

Beeld BELGA

Het federaal parket bevestigt nu dat bij de inval in de woning in de Driesstraat één verdachte is omgekomen.

Een of twee andere verdachten zijn mogelijk nog op de vlucht, maar daarover bestaat geen duidelijkheid. De politieoperatie is nog steeds aan de gang, aldus het federaal parket.

"Het huis in de Driesstraat is doorzocht en daarbij is één lijk aangetroffen", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Over de identiteit van die persoon kunnen we nog niets zeggen. Het gaat alvast niet om Salah Abdeslam", aldus de woordvoerder.

Beeld BELGA

Politie-eenheden zijn rond 18.15 uur een woning in Vorst binnengevallen waar zich personen zouden verschansen die eerder op de dag de politie hadden beschoten.

Volgens een politiebron is bij de inval een mogelijke verdachte "geneutraliseerd". De verdachte is uitgeschakeld, maar het is niet duidelijk of hij is gedood. Het federale parket heeft die informatie nog niet bevestigd.

Beeld BELGA

Het federaal parket zegt dat er vier agenten gewond zijn geraakt bij de politieacties van vandaag in Vorst. Eerder klonk het nog dat er drie lichtgewonden waren.

Er komt rook uit het gebouw waar de verdachte(n) zich schuilhouden, stelt De Morgen-fotograaf Tim Dirven vast. De agenten ter plaatse gedragen zich zeer nerveus.

Het lijkt erop dat de politie bezig is met het gebouw te bestormen, of zich daarvoor klaarmaakt.

Rook uit een gebouw in Vorst.Beeld REUTERS

Binnen de perimeter wordt nu opnieuw zwaar geschoten. Dat meldt De Morgen-journalist Douglas De Coninck, die ter plaatse is. Er houdt zich minstens één persoon schuil in het belaagde appartement.

"Het lijkt erop dat ze de verdachten absoluut levend wil gevangennemen", zegt De Coninck.

Beeld EPA
Beeld EPA
Beeld EPA

De politie-operatie in Vorst was niet gericht tegen de voortvluchtige Salah Abdeslam, de sleutelverdachte van de aanslagen van november vorig jaar in Parijs. Volgens een bron bij de Franse politie zijn de Belgische en Franse agenten op zoek naar mensen uit de entourage van de personen die in België in verdenking gesteld zijn van banden met de Parijse aanslagen.

"De operatie is niet gericht tegen Salah Abeslam, maar tegen de entourage van een of meerdere van de elf in verdenking gestelde Belgen", aldus de bron aan het Franse persagentschap AFP.

De voortvluchtige Salah Abdeslam.Beeld afp

Ouders van leerlingen van de Nederlandstalige school De Wereldbrug hebben te horen gekregen dat de kans bestaat dat de kinderen de nacht moeten doorbrengen in de school. Zij bevinden zich daar in een afgesloten, veilige ruimte, klinkt het. Dat meldt onze journalist ter plaatse.

Er zijn twee scholen en twee crèches afgezet door de politie. "Er is op geen enkel moment paniek geweest bij de kinderen", zegt gemeentesecretaris van Vorst, Betty Moens. "Het personeel is zeer professioneel met de situatie omgegaan en de kinderen worden bezig gehouden." Hoe lang de kinderen nog in de school moeten blijven is niet duidelijk. "Indien het nodig zou zijn kunnen we maaltijden leveren, maar we hopen dat het niet zo lang meer duurt."

De politie lijkt zich op dit moment even te hebben teruggetrokken, meldt VTM Nieuws. De politiehelikopter hangt ook niet meer precies boven de wijk waar een halfuur geleden nog geschoten werd, zegt de verslaggeefster.

Het parket ontkent volgens Le Soir wel dat er al een verdachte is opgepakt.

Beeld BELGA

Twee daders verschansen zich in een appartement, bevestigt Marc-Jean Ghyssels, de burgemeester van Vorst.

Ondertussen raadt Audi Brussels zijn werknemers af om het gebouw te verlaten. De fabriek is gelegen in de Brits Tweedelegerlaan, vlakbij de Driesstraat.

Beeld EPA

Er is geen sprake van een algemene lockdown in Vorst, maar de federale politie vraagt wel om voorzichtig om te springen met de beelden die van de actie verspreid worden.

Volgens de federale politie is er evenwel geen sprake van een lockdown, of van een vraag om niet over de politie-actie te berichten. "We vragen alleen dat de politiemensen niet herkenbaar in beeld zouden gebracht worden en dat er voorzichtig wordt omgesprongen met de beelden die van de actie verspreid worden", klinkt het bij de persdienst. "Zo vragen we om geen beelden te verspreiden die de actie in gevaar zouden kunnen brengen of de verdachten, of medeplichtigen zouden kunnen helpen."

Beeld EPA

"Alles lijkt zich op de daken af te spelen", zegt De Morgen-journalist Douglas De Coninck, die in Vorst ter plaatse is. Ook op beelden is te zien hoe politiemensen zich daar positioneren.

Eerder raakte al bekend dat een of meerdere schutters, die drie agenten hebben verwond, mogelijk gevlucht zijn via de daken.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigt intussen dat bij de antiterreuractie in Vorst leden van de Franse politie betrokken zijn. De gewonde agenten zouden wel allen Belg zijn.

Volgens een mededeling van het federaal parket hadden de agenten van de federale politie die deze namiddag een huiszoeking deden "niet meteen zwaar verzet verwacht".

"Agenten van de antiterreurafdeling van de Brusselse federale politie deden een huiszoeking in het kader van de aanslagen van Parijs. Ze waren gewapend en gekleed met kogelvrije vesten maar niet begeleid door de speciale eenheden", klinkt het. "Er werd niet meteen zwaar verzet verwacht. De agenten werden onmiddellijk beschoten door de deur. Drie politiemensen zijn licht gewond."

Pas daarna zijn ook de speciale eenheden ter plaatse gekomen. Zij belegeren nu het huis. "Het is onduidelijk of de dader(s) er nog is of dat ze (hij) op de vlucht zijn."

Er zijn opnieuw schoten te horen in Vorst, op de plaats waar momenteel snipers van de politie op het dak zitten. "Zonet hoorden we een paar seconden lang snelle geweerschoten na elkaar", zegt De Morgen-journalist Douglas De Coninck, die in Vorst ter plaatse is. "Mogelijk gaat het om automatisch geweervuur, afkomstig van kalasjnikovs."

Binnen de veiligheidsperimeter is er ook een crèche, meldt VTM Nieuws. De kinderen blijven binnen, uit veiligheidsoverwegingen. Ook in de school in de nabijheid worden kinderen binnengehouden. Het gebouw wordt bewaakt.

De antiterreuractie van vandaag in Brussel is een samenwerking tussen de Belgische en Franse politie, bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Hij zegt ook dat er Franse politieagenten ter plaatse zijn in Brussel.

Beeld BELGA

Volgens Douglas De Coninck, onze journalist ter plaatse, richt de politieactie in Vorst zich op de daken, waar de vlucht van de een of meerdere voortvluchtige schutters mogelijk aan de gang is. Sluipschutters van de politie zetten zich in positie op de daken.

Volgens de Franse zender BFMTV zijn er ook Franse politieagenten ter plaatse in Vorst. De antiterreuractie van vandaag zou verband houden met de aanslagen in Parijs.

Beeld Photo News

De politie is op dit moment bezig met een grootschalige politie-actie in Vorst. Een of meerdere schutters zijn op de vlucht. Volgens Le Soir zijn drie politieagenten lichtgewond geraakt nadat ze zijn beschoten.

Beeld REUTERS
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234