Dinsdag 07/12/2021

Vercauteren: 'De Schutter zet ware opdrachtgevers uit de wind'

Zowel Germain Daenen als Alex Vercauteren, allebei veroordeeld als opdrachtgevers voor de moord op veearts Karel Van Noppen, stappen naar het Hof van Cassatie. Ze hopen zo te bereiken dat het hele proces wordt overgedaan. Gisteren bereikte een aantal krantenredacties een brief van Alex Vercauteren. Daarin haalt hij zwaar uit naar Carl De Schutter en zijn advocaat, die hij ervan beschuldigt de 'ware opdrachtgevers' te kennen en 'uit de wind te zetten'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

De advocaten van Germain Daenen, die 25 jaar cel kreeg, dienden hun cassatieverzoek gisteren in. De advocaten van Vercauteren doen dat vandaag. Ze betwisten vooral de manier waarop de jury tijdens het acht weken durende proces vierduizend stukken uit het strafdossier werd onthouden. Uit dat om procedurele redenen "nietig" verklaarde deel van het dossier blijkt volgens hen dat Carl De Schutter, de man die de moord organiseerde, op het proces de boel grondig belazerde.

De advocaten van Vercauteren baseren hun verzoek ook op uitlatingen van voorzitter Edwin Van Fraechem, onder meer vandaag in Knack. "Daaruit blijkt onomstotelijk zijn partijdigheid", vindt advocaat Bart De Geest. Als Cassatie hen volgt, moet het proces-Van Noppen helemaal worden overgedaan in een ander rechtsgebied.

Gisteren bereikte een aantal media een brief van Vercauteren. De jury zag in hem de opdrachtgever voor de moord, vooral dan op grond van de verklaringen van De Schutter. Het is de eerste keer dat de tot levenslang veroordeelde Vercauteren zich tot de media richt. Hij houdt vol onschuldig te zijn en haalt ook van zijn kant uit naar Van Fraechem: "Van de eerste dag af heeft hij te kennen gegeven dat hij enkel Carl De Schutter in zijn 194ste versie wou geloven (...) Hij gaf meermaals zijn mening te kennen over de geloofwaardigheid van De Schutter en gaf met zijn lichaamstaal aan de jury de indruk dat men het best De Schutter geloofde."

Vercauteren neemt het Van Fraechem kwalijk dat die er op het proces alles aan deed om te voorkomen dat er kon worden gesproken over Walter Remysen. Dat is de achterneef van Karel Van Noppen en een dubieuze vleeshandelaar. In de periode rond de moord (20 februari 1995) trok Remysen op met een xtc-bende die ook in de vleeshandel actief was en, net zo goed als Vercauteren, beducht was voor controles van Van Noppen en zijn collega's. In een van zijn eerste - maar nadien "nietig" geworden - verklaringen wees De Schutter Remysen aan als de man die hem op 7 februari 1995 in een ondergrondse parking in Antwerpen het bloedgeld overhandigde in aanwezigheid van uitvoerder Albert Barrez. Op het proces zei De Schutter dat hij zich niet kan herinneren wie die man was. Volgens Vercauteren is het echter perfect duidelijk om wie het ging: "Albert Barrez heeft mij meermaals gezegd, en nu na het verdict nogmaals, met volle overtuiging, dat hij er zeker van is dat Walter Remysen op 7 februari 1995 in de parking een dikke enveloppe met Nederlandse guldens gaf aan Carl De Schutter."

Een erg verbitterde Vercauteren spreekt nu van één grote combine rond Jan De Man, de advocaat van De Schutter. Vercauteren zegt in de Antwerpse gevangenis namelijk iets te hebben ontdekt: "Jan De Man was in oktober 1993 de raadsman van De Schutter, wat blijkt uit de bezoekerskaarten van de gevangenis. Nadien werd hij geraadpleegd door Walter Remysen." Tot nu toe was over De Man bekend dat hij vanaf 1996 optrad voor Remysen en daarna advocaat werd van De Schutter, wat op zich al opmerkelijk kon worden genoemd. Als het klopt wat Vercauteren schrijft, zou De Man in de periode rond de moord zowel de belangen van De Schutter als Remysen hebben behartigd. Dat beiden cliënt waren bij De Man zou minstens een nieuw licht werpen op de "gewijzigde" verklaringen van De Schutter dat niet Remysen maar Vercauteren de opdrachtgever zou zijn . Maar ís het zo? De Man was gisteren tegenover De Morgen kort van stof. Hij weigerde elke uitleg en verbrak meteen de verbinding.

Vercauteren besluit zijn brief met: "Ik vind het afschuwelijk dat De Schutter omtrent deze schijnvertoning nog een boek meent te moeten schrijven, waardoor hij nog meer dan voordien de werkelijke opdrachtgevers uit de wind wenst te zetten."

Advocaten van Germain Daenen en Alex Vercauteren stappen naar Cassatie en eisen dat proces-Van Noppen wordt overgedaan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234