Dinsdag 02/03/2021

Verbruggen wil geen voorzitter van een dopingfederatie zijn

'Ik lees momenteel de memoires van Charles De Gaulle en ik wil even citeren uit het boek: 'Als Frankrijk getroffen wordt door grote catastrofes, staat de natie op.' Wel ik reken nu op Frankrijk om me te helpen in de strijd tegen doping. Beweren dat doping zal worden uitgeroeid, is even utopisch als zeggen dat de criminaliteit zal verdwijnen uit onze maatschappij. Maar ik stel vast dat er grote inspanningen worden geleverd door het ministerie van Sport in Frankrijk. Ik ben onder de indruk van het werk dat mevrouw de minister Buffet levert.' UCI-voorzitter Hein Verbruggen is maandagnamiddag in Pau in de Tour gestapt. De grote wielerbaas blijft drie dagen in La Grande Boucle en volgt de Pyreneeënritten vanuit de eerste loge.

LUCHON.

TONY LANDUYT

Nederlandse grootheden zijn op bezoek in de Tour. Prins Willem-Alexander, een fervente schaats- en wielerfanaat, zat maandagavond mee aan het avondmaal van een Nederlandse wielerploeg, uitgerekend de TVM-renners. Gisterenmorgen was de kroonprins op post bij de start. In gezelschap van de Rabobank-renners fietste hij naar het vertrek. In het vipdorp ontmoette hij Hein Verbruggen. Beiden schudden elkaar de hand en verdwenen.

Vorige week, toen de Festina-affaire losbarstte, zat Hein Verbruggen in Cuba voor de wereldkampioenschappen juniores op de wielerbaan. Geïnformeerd over de beslissing van de tourdirectie om Festina uit de wedstrijd te zetten, greep hij onmiddellijk naar de telefoon om haar te feliciteren.

Maandagavond ontmoetten ze elkaar in Pau. Dat de 'affaire' opnieuw werd opgeraapt, lijdt geen twijfel. "De zaak ligt Verbruggen nauw aan het hart", zegt Jean-Marie Leblanc. "Maar daarnaast hebben we gelukkig ook nog over het sportieve gedeelte van de Tour gepraat."

Hein Verbruggen is er eigenlijk niet boos om dat een bom als deze van Festina ontploft is. "Het zal ons nog meer inspireren om het dopingprobleem ernstig aan te pakken en onze sport zo zuiver mogelijk te maken. Vanuit de UCI kan ik alleen maar vaststellen dat hooguit 1,5 procent positieve gevallen te noteren vallen. Op zich een schitterend resultaat. Er zijn er altijd die door de mazen van het net glippen. Maar dat heeft dan meer met procedurefouten te maken."

Vorige week verklaarde een Zwitserse dokter, die vorig jaar als ploegarts fungeerde bij Post Swis Team, dat precies het omgekeerde zich in het peloton afspeelt: 99 procent van de renners zou doping gebruiken.

"Als dat waar zou zijn, neem ik onmiddellijk ontslag", repliceert de UCI-voorzitter. "Ik wil geen voorzitter zijn van een dopingfederatie. De Internationale Wielerunie is de enige federatie die zoveel dopingcontroles uitvoert. En samen met de langlauffederatie de enige die gezondheidscontroles doet. Wij hebben ons weinig te verwijten."

Vanwaar dan die verhalen? "Bij rampsituaties zoals vorige week is het altijd leuk om met sensatieverhalen voor de dag te komen. Voor bepaalde dokters of gefrustreerde renners is dat een uitgelezen kans om de sensatie op de spits te drijven."

Maar de zaak-Festina, daar kan men toch niet naast kijken? Vanuit de ploeg wordt toegegeven dat dopingpraktijken legio zijn. Onderschat de UCI-voorzitter dat fenomeen dan niet?

"Er is ook onmiddellijk en hardhandig tegen opgetreden. Wij wensten tekst en uitleg van Roussel. Die is er niet gekomen en het Uitvoerend Comité heeft hem onmiddellijk voorlopig geschorst. De tourdirectie nam een moedige beslissing om Festina uit haar wedstrijd te zetten."

Ondertussen is ook TVM in opspraak.

"Weet ik", zegt Hein Verbruggen. "Er is een brief naar de Nederlandse Wielerunie gestuurd waarin gevraagd wordt dat Cees Priem tot in de puntjes de zaak wil uitleggen. Aan de hand daarvan zullen we nagaan of TVM eenzelfde behandeling moet krijgen als Festina. Maar dat betekent niet dat de UCI de ploeg uit de Tour kan zetten. Dat is alleen de bevoegdheid van de tourdirectie."

De bloedcontroles werden vorig jaar ingevoerd om de hematocrietwaarde van de renners te bepalen. "Een eerste stap in de goede richting", zegt Verbruggen. "Die controles zijn totnogtoe vrij succesvol. Iedereen heeft de mond vol over epogebruik, maar niemand kan bewijzen dat er inderdaad epo wordt geslikt. We kunnen het hooguit vermoeden. Op basis van tests en bloedcontroles kunnen we alleen vermoeden dat er bepaalde renners aan het verboden middel zitten. Maar mij zul je nooit horen zeggen dat er epo gepakt wordt."

Op het UCI-congres in Havana werd vorige week beslist om vanaf 1 januari gezondheidscontroles in te voeren. "Waarmee we weer een stap verder gaan in de strijd tegen het gebruik van gevaarlijke producten", benadrukt Hein Verbruggen. "Concreet komt het hierop neer dat om de twee maanden renners door de ploegarts gecontroleerd moeten worden. Onderzoeken op nieren, lever en schildklier worden verplicht. De rapporten moeten doorgestuurd worden naar de medische commissie van de UCI. Blijken de resultaten van die rapporten bij bepaalde renners niet bevredigend, dan wordt een neutrale arts aangesteld. Indien de resultaten nog negatief uitvallen, wordt de vergunning van de renner ingetrokken. Op die manier gaan we proberen te achterhalen welke renners al dan niet schadelijke producten nemen. Wij willen gezonde renners op de fiets en tegelijk willen we de coureurs tegen zichzelf beschermen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234