Maandag 16/05/2022

Verbrandingsoven Sint-Niklaas drijft dioxine-uitstoot drastisch terug

De Miwa-oven uit Sint-Niklaas wordt momenteel met sluiting bedreigd wegens een kort geding dat buurtbewoners hebben aangespannen omwille van de gezondheidsrisico's. Maar volgens het nieuwe emissieverslag van de verbrandingsoven zou de periode dat in Sint-Niklaas de dioxinenormen overtreden worden voorbij zijn. Het rapport toont immers dat de omstreden Miwa-oven, dankzij nieuwe investeringen, moeiteloos de dioxinenormen haalt.

In 1997 werd de Miwa-oven van Sint-Niklaas nog door wetenschappers aangeduid als één van de afvalovens die geregeld de dioxine-uitstootnorm overschreden. De oven beschikte niet over moderne koolfilters om de dioxine-uitstoot onder de zogenaamde 0,1-norm te houden. Een VITO-rapport van februari 1998 stelde nog dat kinderen in de omgeving aan 32 maal meer dioxineneerslag zijn onderworpen dan de richtwaarde. Onder druk van de wetenschappelijke commissie-Baeyens investeerde de intercommunale Miwa de laatste twee jaar echter een half miljard in rookgaswassing en filters voor de oude oven. Volgens het zopas vrijgegeven emissierapport van het Duitse GFA-labo zou het dioxinegevaar in Sint-Niklaas daardoor langzaam wegebben. De laatste drie maanden zou de dioxine-uitstoot maar liefst tien keer lager zijn dan de dioxinenorm. Ook voor de uitstoot van zwavel, stikstof en stofdeeltjes blijft de Miwa-oven volgens de cijfers onder de norm. "Op dit moment moeten we qua veiligheid niet meer onderdoen voor moderne afvalovens zoals die in Beveren", verklaart technisch directeur Verlaeckt van de Miwa-oven.

Het emissieverslag kan de tegenstanders van de Miwa-oven nochtans niet geruststellen: "Nergens wordt immers onderzocht wat het totale gezondheidseffect van deze oven is", reageert Fred De Baere van Werkgroep Verbrandingsovens Sint-Niklaas. "Ook kankerverwekkende stoffen zoals PCB's en PAK's worden niet onder de loep genomen. Ook al stoot deze oven nu misschien minder dioxines uit, toch kan elke bijkomende uitstoot in deze door kanker getroffen buurt te veel zijn." De buurtbewoners blijven dan ook bij hun voorziene kort geding tot sluiting van de oven uit voorzorg. Ook de gemeenteraad van Sint-Niklaas buigt zich morgen over de mogelijke sluiting van de oven. (CC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234