Zaterdag 19/10/2019

Verbolgen onderwijsvakbonden voeren druk op Vandenbroucke (SP.A) weer op

Vervangingspool is amper afgeschaft of Vandenbroucke lanceert al een leerkrachtendatabank. Maar vakbonden eisen een langetermijnplan

Eisenpakket wordt zwaar examen voor onderwijsminister

Brussel

Eigen berichtgeving

Marjan Justaert

Vandaag zetten de vier onderwijsvakbonden ACOD, COC, COV en VSOA hun handtekening onder het definitieve eisenpakket voor de achtste collectieve arbeidsovereenkomst 2005-2006. De eisen lijken krachtiger dan ooit, want de afschaffing van de vervangingspool en de nog niet ingewilligde beloftes om het vakantiegeld op te trekken en het hoger onderwijs meer geld te geven, verhitten de grond onder Vandenbrouckes voeten. 'Als de minister voor het einde van de maand niet over de brug komt, verliest hij zijn geloofwaardigheid', dreigen de vakbonden unisono.

Net als twee jaar geleden eisen de vakbonden grof gesteld meer geld en minder werkdruk. Aan de statuten, inspraakorganen en aan een ondersteunend kader moet verder gesleuteld worden, en de lesopdracht in het gewone basisonderwijs dient beperkt te worden tot 24 lestijden, in het buitengewoon basisonderwijs tot 22 uren. De 28 lestijden die 6- tot 12-jarigen op de schoolbanken doorbrengen, moeten voor minstens een zevende worden ingevuld door gespecialiseerde leerkrachten voor lichamelijke opvoeding en catechese of zedenleer. Bijkomende eisen ten opzichte van 2003 zijn onder meer de aanstelling van een schoolgebonden verantwoordelijke voor het buitengewoon onderwijs en de garantie dat personeelsleden uit het volwassenenonderwijs die overuren doen of in een bijbetrekking staan, bezoldigd worden alsof ze in een hoofdambt presteren.

Grote afwezige is de eis om het vakantiegeld van onderwijspersoneel gelijk te stellen (in concreto op te trekken) met dat van Vlaamse ambtenaren. "Die eis is ons al toegezegd", vertelt Wim De Bock, woordvoerder van de christelijke onderwijscentrale COC. "Vorige keer hebben we de verhoging van het vakantiegeld al uit de wacht gesleept, net als een forse financiële injectie in het hoger onderwijs. Beide beloftes zouden geconcretiseerd worden voor eind mei 2005", aldus De Bock. "Over minder dan een week verwachten we dat de minister op die twee vlakken iets van zich laat horen. Samen met ons eisenpakket voor de achtste cao zijn er dus drie elementen waardoor Vandenbroucke het vertrouwen van de onderwijssector kan terugwinnen." Eind van deze maand, besluit De Bock, zullen we weten of de Vlaamse regering zich aan haar belofte houdt "dat ze doet wat ze zegt en zegt wat ze doet".

"We mikken op de lange termijn. Belangrijk is dat de minister, zoals hij beloofd heeft, een financieel pad uittekent tot 2009", vult algemeen-secretaris van de socialistische vakbond ACOD Claude Walgraef aan. "Zo willen we er ook zeker van zijn dat de aanwendingspercentages tegen die tijd op 100 procent gebracht zijn, dat onze eindejaarstoelage verhoogd wordt tot het niveau van de Vlaamse ambtenaren en dat klastitularissen en zorgcoördinatoren loon naar werk krijgen."

Hoezo? De onderwijsvakbonden beweren immers tegen loondifferentiatie te zijn, en toch eisen ze een hoger loon voor klastitularissen. "Dat klopt niet helemaal", ontkent Walgraef. "Het gaat in eerste instantie om een andere waardering. Titularissen moeten op papier een specifieke taakomschrijving en een organiek geregeld statuut krijgen. Maar daar hoort niet per definitie een hogere wedde bij."

Of daar meer leerkrachten voor nodig zijn, valt af te wachten. Al zal er voortaan geen beroep meer gedaan kunnen worden op onderwijzers uit de vervangingspool. Vandenbroucke maakte dit weekend bekend dat de pool wordt afgeschaft wegens te duur en te weinig efficiënt. De vakbonden reageren teleurgesteld. Walgraef: "Verbolgen, dat zijn we. De ACOD stond vanaf het begin heel hard achter die pool, om jonge leerkrachten een loon te kunnen garanderen. We eisen dan ook een nieuw kader om jonge mensen op te vangen."

De lancering van een VDAB-leerkrachtendatabank, Vandenbrouckes jongste wapenfeit, is allerminst een vervanger voor de pool, maar veeleer een manier om sollicitaties efficiënter te laten verlopen. Hoe dan ook vermoedt Walgraef dat Vandenbroucke voorlopig zijn pijlen zal richten op de korte vervangingen van minder dan tien dagen, een mogelijkheid die hij persoonlijk geschapen heeft bij de vorige cao-onderhandelingen. "Toch moet er ook een oplossing op lange termijn gevonden worden. De nodige financiële middelen zijn onontbeerlijk."

Ook De Bock verwacht een degelijke compensatie van het uitgespaarde geld. "Vandenbroucke stelde eerst een 'extra light-vervangingspool' voor, enkel voor bepaalde zones en enkel voor vakken waarbij er een tekort aan leerkrachten is, zoals wiskunde en Frans. Dat vonden we helemaal ridicuul. Het geld dat vrijkomt door de afschaffing van de vervangingspool, 14,75 miljoen euro, is meer dan de prijs van de besparingen. Dus houdt de minister beter die 1.300 banen die anders zouden sneuvelen. In elk geval moet elk nieuw initiatief van de regering het onderwijspersoneel én de werkgelegenheid op lange termijn ten goede komen." Luc Van den Bosch van de liberale vakbond VSOA geeft hem volmondig gelijk: "De geplande besparing moet integraal opgeheven worden."

De betoging van 20 april 2005 was een eerste waarschuwing voor de minister, vanaf vandaag begint zijn 'week van de waarheid'. De deadline valt op 31 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234