Zaterdag 16/01/2021

Verboden te spelen in Aalsterse volksbuurt

Beeld PHOTO_NEWS

Kinderen die buiten ravotten, in de De Schrijverstraat en de Caudronstraat in Aalst mag het niet meer. Dat besliste de politie na klachten van een gepensioneerd koppel. "De kinderen uitlachen en voetballen kapot steken, daar houden ze zich mee bezig", zucht een moeder. Burgemeester D'Haese zoekt een oplossing, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De kinderen van de volkse buurt rond de De Schrijverstraat en de Caudronstraat in Aalst moeten voortaan andere oorden opzoeken als ze een balletje willen trappen of willen ravotten. Een gepensioneerd koppel dat op de hoek van de straat woont, diende verscheidene keren klacht in wegens overlast. De lokale politie verbiedt de kinderen nu om er nog langer te spelen, om het verkeer niet in het gevaar te brengen.

"Een trieste zaak voor alle kinderen uit de buurt, want zij zijn de dupe van één onverdraagzaam koppel", zegt Kim Pauwels, moeder van de 8-jarige Illias. "Bij mooi weer speelden een tiental kinderen hier in de straat, samen voetballen of fietsen. Zodra er een wagen aankwam, verwittigden de kinderen elkaar om uit de weg te gaan. Er is hier nog nooit een verkeersongeval gebeurd, maar door al die klachten van dat onverdraagzame koppel mag hier nu niet meer gespeeld worden. Praten met die mensen helpt niet. Het komt tot discussies met de kinderen waarbij die allerlei verwijten naar hun hoofd geslingerd krijgen. De man stond op de uitkijk om verscheidene keren hun voetbal af te nemen als ze het aandurfden om te spelen op straat. Als hij de bal te pakken had, stond hij hen uit te lachen. Eén van Illias' voetballen heeft hij zelfs in het bijzijn van de kinderen in stukken gesneden."

De man filmt ook elke speelsessie van de kinderen van op de eerste verdieping van zijn hoekwoning. "In ontbloot bovenlijf staat hij daar dan, met zijn camcorder", zegt Pauwels. "Dat is toch niet normaal? Natuurlijk reageren onze kinderen op zo iemand die hen verwijt, filmt en hun voetbal kapot steekt."

Kleine Illias moet nu voorlopig binnen blijven. "Spijtig, want ik amuseerde me gewoon", zegt hij. "Maar het is niet fijn om uitgescholden te worden."

Plastic ballen
In het verleden sneuvelde er bij een andere buurtbewoner een ruit bij het voetballen. "Dat was Illias' schuld, maar die schade werd in der minne vergoed en die buur heeft nooit een klacht ingediend", zegt Kim. "Sindsdien spelen de kinderen met zachte ballen of plastic strandballen."

Volgens het gepensioneerde koppel maken de kinderen zoveel kabaal dat ze nog amper hun televisie horen en willen ze enkel voorkomen dat er bij hen ramen sneuvelen. "Natuurlijk hoor je de kinderen spelen, maar Illias moet telkens om 20.30 uur naar binnen", zegt Kim. "Het is niet dat er tot een stuk in de nacht rumoer is."

De lokale politie liet intussen de ouders en de kinderen weten dat er op straat niet meer mag gespeeld worden. "In het midden van de straat voetballen is zowel voor de kinderen als voor andere weggebruikers gevaarlijk", klinkt het, waardoor het gepensioneerde koppel voorlopig zijn slag thuishaalt.

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) betreurt echter het gebrek aan tolerantie door de klagers. "Spelende kinderen zijn nooit overlast", zegt D'Haese. "Ze moeten wel veilig kunnen spelen en dat is hier volgens de politie niet het geval. Ik raad de ouders aan om een aanvraag in te dienen om een speelstraat te worden. Dan wordt de nodige signalisatie aangebracht en komt de verkeersveiligheid niet in het gedrang. Ik pleit voor meer tolerantie, want het kan niet dat kinderen het recht op spelen ontzegd wordt."

Het aanvragen van een speelstraat neemt wel enige tijd in beslag waardoor het ernaar uitziet dat er de komende zomerweken niet meer gespeeld kan worden. "Zodra er een aanvraag binnenloopt, wil ik die versneld behandelen opdat de kinderen zich opnieuw kunnen uitleven", besluit D'Haese.

Ravotten in hun autoluwe straat zit er voor deze kinderen niet meer in.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234