Vrijdag 21/02/2020

Verboden te kussen

De regisseur heeft feeling met de concrete leefwereld van kinderen op de rand van de puberteit

kinderfilm l kicken op een marokkaanse knul in 'polleke' HHH

Luc Joris

Jeugd- of kinderfilms waarin de boodschap er nadrukkelijk ingeprent wordt, zijn meer regel dan uitzondering. Het Nederlandse Polleke gaat dieper in op thema's als religie, verboden liefde, drugsverslaving, ontregelde gezinnen en opgroeien in een multiculturele samenleving. Ondanks die 'zware' thema's blijft de zedenles afwezig.

Polleke is gebaseerd op de gelijknamige recente boekenreeks van Guus Kuijer en werd gecoproduceerd door de VPRO. De film, bekroond met de juryprijs op het Europees jeugdfilmfestival van Antwerpen, speelt zich af in een multiculturele flatgebouwenwijk in Amsterdam-West en brengt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen de blonde Polleke (de elfjarige Liv Stig) en haar buurjongen Mimoen (de vijftienjarige Mamoun Elyounoussi).

Mimoens oom Abdel zet zijn vader onder druk en wil dat de jongen met zijn nichtje in Marokko trouwt. De schuchtere Mimoen ziet zo'n gearrangeerd huwelijk niet zitten, maar als zijn vader hem verbiedt nog langer met Polleke om te gaan, bindt hij in.

Dat er in het inmiddels verzuurde Nederland ook jeugdfilms worden gemaakt over de multiculturele barrière en de problemen die culturele verschillen meebrengen, kan alleen maar toegejuicht worden. Een minpunt is wel dat er ons nauwelijks een blik ten huize van Mimoen gegund wordt. De film wordt immers volledig vanuit het perspectief van Polleke verteld. Dat regisseur Ineke Houtman feeling heeft met de concrete leefwereld en gevoelens van kinderen op de rand van de puberteit staat evenwel buiten kijf. Het is namelijk niet alleen vanwege de emotionele verwarring en het verdriet als gevolg van die verboden liefde dat Polleke zo alert eigentijds is. Pollekes ouders zijn gescheiden en de manier hoe ze daarmee omspringt, geeft een extra laagje aan de film. Eigenlijk kijkt Polleke nogal meewarig neer op haar 'funky' mama (Halina Reijn), omdat ze een relatie met haar knullige meester annex 'droogkloot' (Frank Lammers) begonnen is. Met haar vader heeft ze dan weer een fijne, losse band, maar Spiek (een sterke Daan Schuurmans) dobbert verloren rond omdat hij zich wijsmaakt dat hij een dichter is en niet van de drugs kan afblijven. Dat tragische gegeven wordt in deze realistische en authentieke film zonder verbloemen aangepakt. Polleke is bovendien een mooi pleidooi voor de wilskracht van een kind dat zelf het roer in handen neemt om meer orde te scheppen in het chaotische leven van de volwassen rondom haar.

REGIE Ineke Houtman VERTOLKING Liv Stig, Mamoun Elyounoussi, Halina Reijn, Daan Schuurmans, Frank Lammers LAND Nederland speelDUUR 94 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234