Woensdag 26/01/2022

Verboden te fuiven!

Jongeren houden van feesten en fuiven. Wie op een doordeweekse stad op straat rondloopt, komt geheid tientallen affiches tegen waarop wel een of andere fuif, rave, party of TD wordt aangekondigd. Toch wordt het voor veel jeugdbewegingen, klassen of jongerengroepen steeds moeilijker om nog fuiven te organiseren.

Buurtbewoners klagen over nachtlawaai en vandalisme, de middenstand klaagt over oneerlijke concurrentie en een vreemde beslissing van een Antwerpse rechter gooit nu helemaal roet in het eten.

Het Antwerpse hof van beroep oordeelde dat niet alleen de uitbaters van fuifzalen over een milieuvergunning moeten beschikken, maar ook de organisatoren. Dat is vooral een streep door de rekening van evenementenbureaus die megaparty's organiseren, maar kan ook gevolgen hebben voor een eenvoudige studenten- of chirofuif. Niets belet een overgevoelige buurtbewoner om op basis van deze interpretatie een fuif te laten verbieden. De bevoegde minister van Milieu, Theo Kelchtermans (CVP), is het niet eens met de rechter, maar toch blijft de situatie hoogst onduidelijk (Zie De Morgen van 12 februari).

Jos Meers, stafmedewerker van de Vlaamse Federatie van Jeugdhuizen en Jongerencentra, wijst echter vooral de gemeenten met de vinger. "Dat politici nu moord en brand schreeuwen over de interpretatie van de rechter, is al te gortig. Het zijn de plaatselijke politici die het de kleine organisatoren moelijk hebben gemaakt. Uit alle contacten die ik met plaatselijke besturen in Vlaanderen heb gehad, blijkt dat er zeer weinig gemeentelijke zalen zijn die beschikken over een milieuvergunning. Er worden wel enorm veel prestigieuze evenementenhallen gebouwd, maar die zijn vaak niet in orde met de milieuwetten. Investeren in geluidsisolatie wordt maar al te vaak beschouwd als een nutteloze investering", zegt hij.

"Het lijkt er wel op of 'men' er alles aan wil doen om fuiven onmogelijk te maken", zegt Dirk Verbist, de 'opperjongere' van Vlaanderen. Hij is voorzitter van de Jeugdraad van de Vlaamse Gemeenschap en dus zowat de officiële woordvoerder van de Vlaamse jeugd, al wil hij dat zelf niet gezegd hebben. "Blijkbaar willen heel wat gemeenten gewoon dat het feestgedruis na elf uur 's avonds ophoudt. Er is een schrijnend gebrek aan goede fuifzalen, bovendien moeten organisatoren vaak enorm dure verzekeringen afsluiten en nu komt er nog eens die milieuvergunning bij. Al die bureaucratie dient enkel om verenigingen te ontmoedigen om nog fuiven te organiseren."

Voor 'occasionele' organisatoren - zoals jeugdbewegingen - zijn de normen wel niet zo streng als voor 'professionelen', maar toch moeten zij via de minister van Leefmilieu een aparte vergunning aanvragen die hen vrijstelt van de milieunormen. Opnieuw papier dus.

Jos Meers wijst nog op een bedenkelijk fenomeen: heel wat gemeentebesturen keuren onwettige politiereglementen goed die in strijd zijn met de grondwet. Die bepaalt immers dat iedereen het recht heeft om zich op een vreedzame wijze te verenigen. Bepaalde gemeenten leggen echter strengere beperkingen op aan jeugdfuiven dan aan bijvoorbeeld het bal van de plaatselijke biljartverenigingen. "De beleidsmensen weten maar al te goed dat een kleine jeugdbeweging zich geen dure advocaten kan permitteren om deze onwettige regelementen aan te vechten."

Meers pleit ervoor dat de gemeenten de verschillende zaaluitbaters helpt om zich in regel te stellen met de milieu- en andere wetten. Het concentreren van alle fuiven op een plaats leidt immers ook tot de concentratie van de overlast.

De verschillende jeugdbewegingen namen vorige week een gezamenlijk standpunt in (zie De Morgen van 14/2). Zowel de Federatie van Open Scoutisme, Chirojeugd Vlaanderen, Jongerengemeenschappen, de KAJ, de KLJ, KSL-KSA-VKSJ als de VVJ en de VVKSM vinden het ongehoord dat het organiseren van fuiven steeds moeilijker wordt. Zij vrezen dat het organiseren van fuiven specialistenwerk wordt voor organisatoren met een dikke portemonnee. "Fuiven is een must voor jongeren. Dikwijls worden negatieve aspecten van fuiven in de verf gezet en veralgemeend. Maar kleinschalige fuiven van jeugdhuizen, jeugdbewegingen, klassen, studenten- en andere verenigingen creëren in de eerste plaats ontmoetingsplaatsen voor jongeren", zeggen ze. "Dit soort fuiven uit het niet-commerciële circuit vinden wij een zinvol alternatief voor de massadiscotheken, dancings en megafuiven, maar ze worden door een overvloed aan regels onmogelijk gemaakt. Dit is onaanvaardbaar."

Daar knelt nu precies het schoentje. De oorlog tegen de (mega)fuiven werd ingezet door Horeca-Vlaanderen, dat de café- en discotheekuibaters vertegenwoordigt. Die drukkingsgroep vond dat megamanifestaties oneerlijke concurrentie zijn voor hun zaken. Dat klopt in sommige gevallen omdat organisatoren van megamanifestaties vaak ontsnappen aan sommige fiscale regels en ook aan de milieuwetten. Aan dat laatste heeft de Antwerpse rechter nu verholpen.

Toch is de horecasector ook niet vrij te pleiten van enig opportunisme. Hoe moeten we anders het initiatief van de discotheekuitbaters interpreteren? Die willen jeugdbewegingen ervan overtuigen om hun fuiven voortaan in discotheken te organiseren. "De veiligheid is er beter en de zaal is voorzien op het fuifgebeuren", zegt Tom Peters van het jongerenmagazine Move X in Het Volk. "Organisatorisch is er minder werk, want het personeel is al aanwezig. De investeringskosten blijven laag en meestal is de dancinguitbater flexibel in de muziekkeuze."

Kan allemaal wel kloppen, maar wie wordt daar beter van: de jeugdbeweging die geld in de clubkas wil krijgen of de dancinguitbater?

"En er is nog een ander argument", zegt Verbist. "Door fuivende jongeren naar discotheken te verjagen, jaag je hen ook de auto in. Discotheken liggen allemaal buiten de bebouwde kom, vaak in the middle of nowhere. Het openbaar vervoer stelt er niets voor. Voor de verkeersveiligheid is het veel beter dat fuiven in de steden en de gemeenten worden georganiseerd, zodat iedereen te voet of per fiets naar de zaal kan."

Misschien heeft de Vlaamse jeugd toch nog niet echt een reden tot klagen. In Tasch, een dorp in Zwitserland, heeft het stadsbestuur een uitgaansverbod afgekondigd voor alle minderjarigen. Elke jongere die zonder begeleiding van een volwassene nog op straat komt na zonsondergang, krijgt een fikse boete van 5.000 Zwitserse frank (125.000 frank). Die maatregel kwam er na klachten over nachtlawaai tijdens fuiven. In Zwitserland zijn er nog gemeenten waar strenge straffen staan op nachtlawaai. Zo is het in sommige appartementsblokken verboden om 's nachts het toilet door te spoelen of een wasmachine te laten draaien. Waar klagen wij dan over?

Karl van den Broeck

De Vlaamse Federatie van Jeugdhuizen & Jongerencentra vzw heeft een handige brochure uitgegeven voor iedereen die een fuif wil organiseren. 'Fuifnummers' kan besteld worden bij de VFJ, Ommeganckstraat 85, 2018 Antwerpen. Fax: 03/226.40.85 of e-mail: vfj@tornado.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234