Dinsdag 25/02/2020

Verbod op onverdoofd slachten zal morgen niet worden goedgekeurd

Beeld laenen

Het verbod op onverdoofd slachten zal morgen niet worden goedgekeurd in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement. Daar ligt een decreet tot een algemeen verbod voor, maar de meerderheidspartijen willen het rapport van bemiddelaar Piet Vanthemsche afwachten, dat pas in het voorjaar wordt afgeleverd. De vraag is echter of een eventueel verbod dan nog op tijd zal zijn om een verschil te maken tegen het volgende offerfeest, op 1 september volgend jaar.

Oppositieleden Hermes Sanctorum (destijds Groen, nu onafhankelijk) en Chris Janssens (Vlaams Belang) dienden eerder dit jaar een voorstel van decreet voor een verbod op onverdoofd slachten in. Ze slaagden erin de meerderheid enthousiast te krijgen, waarna er enkele maanden uitstel en overleg volgden.

Net voor de zomer kwam er echter een kritisch advies van de Raad van State, waarin werd gewaarschuwd voor de godsdienstvrijheid. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stelde daarop voormalig Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aan als bemiddelaar met de verschillende geloofsgemeenschappen. Het einddoel blijft ook voor Weyts een algemeen verbod; "mijn verdomde plicht als behartiger van dierenwelzijn in een beschaafde samenleving", aldus de minister.

"Laat ons afwachten"

De meerderheidspartijen hebben nu beslist toch niet mee te gaan in de voorstellen van de oppositie. "Waarom zouden we de bemiddelaar van de minister stokken in de wielen steken?", is te horen bij CD&V. "Laat ons afwachten, het eindrapport van Piet Vanthemsche is al met enkele maanden vervroegd, naar maart", zegt Lydia Peeters van Open Vld.

De vraag is echter of dat nog op tijd is om een verschil te maken tegen het volgende offerfeest, op 1 september. Volgens Jelle Engelbosch van N-VA zal dat lukken. "Er moet voor het zomerreces van 2017 een definitieve en duidelijke regeling komen voor dit dossier", zegt hij. Met een rapport in maart of april is dat volgens hem perfect mogelijk.

De hele discussie was voor Hermes Sanctorum alvast een van de aanleidingen om uit zijn partij te stappen. Groen gedraagt zich volgens hem te passief in het dossier. "Het is onverzoenbaar met mijn geweten om met de handrem op voor een verbod op onverdoofd slachten te strijden", zei hij vorige maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234