Vrijdag 02/06/2023

ReportageMoord op Carola Titze

Verbleef verdachte in zaak-Maddie op deze camping in De Haan? ‘Hij was groot, blond en negentien jaar. Net als hij, toen’

Raymond Santens, eigenaar van de camping is de zaak-Carola Titze na 24 jaar absoluut niet vergeten. Beeld Thomas Nolf
Raymond Santens, eigenaar van de camping is de zaak-Carola Titze na 24 jaar absoluut niet vergeten.Beeld Thomas Nolf

Vierentwintig jaar na de moord op Carola Titze wil het Brugse parket onderzoeken of Christian B., de nieuwe verdachte in de zaak-Maddie, in de buurt was. ‘Ze zochten een Oost-Duitse jongen’, weet de campinguitbater nog. ‘Maar die ene mobilhome was al vertrokken.’

Douglas De Coninck

“Het was geen goede zomer”, zegt Raymond Santens (73) van camping Ter Duinen, als hij ons voorgaat in de bossen in De Haan. “Het miezerde die zaterdag. De kranten schreven later dat het meisje op weg was naar het strand en dit pad leidt ook naar het strand, maar het was geen dag voor het strand. Ik heb altijd gedacht dat ze hier moet hebben afgesproken met iemand.”

De plaats delict maakt 24 jaar later deel uit van een natuurreservaat. Het traject is daardoor verlegd. “Hier was het”, zegt Raymond, aangekomen op de plek waar twee beekjes samenvloeien.

Rock Torhout

Carola Titze (16) uit het Duitse Vechta bracht de vakantie met haar ouders door in bungalow 612 van het Sunparks-complex naast de camping. Daar was een dancing en daar had ze op vrijdagavond 4 juli 1996 een jongen leren kennen. Volgens andere meisjes gedroeg die jongen zich op eerdere avonden erg opdringerig. Volgens een vriendin zag Carola in hem meteen al haar “vakantielief”.

Op zaterdagochtend om 10 uur zei ze tegen haar ouders dat ze zou gaan wandelen. Ze sprak af met een vriendin om ’s namiddags te gaan zwemmen in het aquapark. Toen ze tegen ’s avonds nog steeds niet was komen opdagen, was de eerste hypothese dat ze een ticket had weten te bemachtigen voor Rock Torhout. Het toenmalige zusterfestival van Werchter had Radiohead en Red Hot Chili Peppers op de affiche staan.

Raymond Santens: “Die zondag al ging het de hele tijd over die Oost-Duitse jongen. Misschien wist hij meer? Volgens wat we achteraf hoorden, maakte hij deel uit van drie door een Duitse jeugdrechter geplaatste jongens en een begeleider in een mobilhome, bij ons op de camping. Maar op zondag waren die al weg.”

null Beeld Thomas Nolf
Beeld Thomas Nolf

Dood spoor

Gevraagd naar bezoekerslijsten maakt Raymond hetzelfde machteloze gebaar als toen de politie er destijds naar vroeg. “Het was een andere tijd. Wij hebben hier duizend plaatsen. Er waren nog geen computers. Je kwam aan, je betaalde en je zocht je plek.”

Het lichaam van Carola Titze werd op woensdag 11 juli ontdekt, nadat politiemensen zij aan zij de bossen hadden uitgekamd. Er waren meerdere agenten nodig om te voorkomen dat vader Rainer het lichaam te zien zou krijgen. Er was sprake van wurging en vreselijke mishandelingen.

Duitse vriendinnen van Carola werden opgespoord. Volgens hen had de jongen zelf tegen Carola opgeschept over overvallen die hij had gepleegd en had hij gezegd dat deze vakantie een soort penitentiair verlof was. Verder was geweten dat hij een 1,80 meter groot en blond was, en 17 à 19 jaar oud.

Raymond Santens: “Het heeft vrij lang geduurd, een week of zo, of zelfs meer, en dan was er opeens een robotfoto. Die hebben we overal op en rond de camping opgehangen. Maar de meeste mensen van de week van 10 juli waren allang terug thuis. En zo geweldig goed was die tekening niet.”

null Beeld RV
Beeld RV

Cold case

Niks lijkt makkelijker dan alle Duitse jeugdrechtbanken af te bellen, maar volgens de in een krantenbericht van 11 januari 1997 geciteerde commissaris Hajo Hintze van de Bundeskriminalamt was dat een dood spoor: “In het één geworden Duitsland zijn nagenoeg tienduizend plaatsingstehuizen voor minderjarige criminelen. Ze allemaal individueel aanschrijven kan niet. We deden dat per arrondissement. Veel respons kregen we niet.”

Het moordonderzoek werd ook bemoeilijkt door de verkrachting van een Gentse, in dezelfde duinbossen, twee dagen eerder. “Het kwam hierop neer dat wij onze Duitse collega’s vroegen te zoeken naar een Oost-Duitse jongen en zij tegen ons zeiden dat we moesten zoeken naar de verkrachter”, zegt een ex-speurder van de Brugse gerechtelijke politie. “Over hem wisten we dat die Nederlands sprak.”

Maddie McCann Beeld EPA
Maddie McCannBeeld EPA

Nadat het onderzoek in 2016 werd beëindigd, leek de moord voorgoed een cold case. Vrijdagavond raakte bekend dat het Brugse parket gaat onderzoeken of de Oost-Duitser de toen 19-jarige Christian B. (43) kan zijn geweest. De meermaals veroordeelde zedendelinquent uit Braunschweig wordt beschouwd als de nieuwe hoofdverdachte in de onderzoeken naar de verdwijningen van Maddie McCann (3) op 3 mei 2007 in het Portugese Praia da Luz en Inga Gehricke (5) op 2 mei 2015 in het Duitse Wilhelmshof.

Christian B. is blond en 1,82 meter groot. De vraag is vooral waar hij in de zomer van 1996 zat. Volgens in de Britse pers verschenen tijdslijnen werd hij in 1994 veroordeeld voor kindermisbruik en vluchtte hij in 1995 naar het Portugese Lagos om aan zijn straf te ontkomen. Lagos ligt op 8 kilometer van Praia da Luz. De laatste jaren pendelde hij tussen Duitsland en Portugal. Hij woonde in een camper naast een verlaten fabriek in Stendal. Op 75 kilometer van waar Inga verdween.

Van een verblijf in België was tot hiertoe nergens sprake. Gericht zoeken naar het parcours dat B. bij de jeugdrechter aflegde, dat kan wel.

null Beeld Thomas Nolf
Beeld Thomas Nolf

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234