Dinsdag 16/08/2022

Verbeke, Hertmans, Verhulst en Spit in trek op Frankfurter Buchmesse

Het Vlaams Letterenfonds keert opgetogen terug van de Frankfurter Buchmesse. Na het gezamenlijke Vlaams-Nederlandse gastlandschap van vorig jaar, is de belangstelling voor Vlaamse literatuur meer dan op peil gebleven, zegt directeur Koen van Bockstal. "De afsprakenschema's van onze buitenlandmedewerkers waren drukker dan ooit, topuitgeverijen vroegen het VFL om een afspraak, terwijl we daar vroeger meestal zelf naar moesten hengelen."

Buitenlandse uitgevers toonden interesse voor Annelies Verbekes Dertig dagen, dat in het Duits en wellicht ook in het IJslands zal verschijnen. Bij de Arabische uitgeverij Al Arabi verschijnt binnenkort de vertaling van Problemski Hotel van Dimitri Verhulst. De uitgeverij heeft ook de rechten voor De laatkomer gekocht.

Oorlog en terpentijn en De bekeerlinge, beide van Stefan Hertmans, verschenen in Duitsland al bij Hanser Berlin. Nu zijn ook de paperbackrechten verkocht, en wel aan de prestigieuze Zwitserse uitgeverij Diogenes.

"Bij verschillende partijen was er sterke interesse voor onder meer Zuivering, de nieuwste roman van Tom Lanoye, en Mazzel tov van Margot Vanderstraeten", aldus Van Bockstal, "net als voor Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier en Fikry El Azzouzi."

Ook aan het succesverhaal van Lize Spit komt nog niet meteen een eind. Van de Duitse vertaling werden al 18.000 exemplaren verkocht, en in 2018 komt er ook een Duits toneelstuk. Verder staat de Catalaanse vertaling van het boek (El desgel) in de bestsellerlijst van de Spaans-Catalaanse dagbladen El Periódico en La Vanguardia. "De auteur haalde er zelfs het tv-journaal en werd door haar uitgever opgewacht met een blok ijs in de kofferbak", aldus VFL-medewerker Michiel Scharpé.

Het Nederlands Letterenfonds meldde dat in Frankfurt Alfred Birneys De tolk van Java (De Geus) werd verkocht aan het Engelse Head of Zeus, en Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi aan World Editions. Ook was er buitenlandse uitgeversbelangstelling voor Tommy Wieringa en Marjolijn van Heemstra.

De Buchmesse klokte dit jaar af op 286.425 bezoekers, een stijging met 3 procent tegenover 2016. De Franse literatuur fungeerde dit jaar als eregast en vulde een druk bezocht en inventief vormgegeven, labyrinthisch paviljoen. 's Werelds grootste boekenbeurs ruimde verder opvallend meer plaats in voor kunst- en fotoboeken en creatieve industrieën.

Volgend jaar is Georgië aan de beurt. De Buchmesse werd wel ontsierd door een aantal politieke relletjes. Aan de stand van de extreemrechtse uitgever Antalos verhinderden linkse tegenbetogers een boekpresentatie van Bjorn Höcke van de AfD. De politie moest tussenbeide komen. Diezelfde dag gooide een neonazi een lid van de anarchistische partij Die Partei tegen de vlakte en ook elders was er handgemeen tussen links en rechts. Buchmesse-directeur Jurgen Boos veroordeelde het geweld op de beursvloer en benadrukte dat de Buchmesse "alle geweldloze opinies tolereert, met respect voor de vrije meningsuiting".

Telex

► Maarten 't Hart (72) deed dit weekend in de Volkskrant een boekje open over de relatie met zijn moeder. Nooit sprak hij met haar over zijn romans, waarin het gereformeerde geloof sterk op de korrel wordt genomen. Via een omweg kreeg 't Hart te horen dat ze zijn oeuvre nooit heeft kunnen waarderen. "Mijn vader heeft alleen mijn eerste twee boeken nog meegemaakt, mijn moeder vrijwel mijn hele oeuvre. Steeds weer een dreun", zegt de auteur van Een vlucht regenwulpen en Het woeden der gehele wereld). "We spraken er nooit over, maar via via kreeg ik te horen dat ze weer huilend had zitten lezen."

Met zijn vader had 't Hart een beter contact: "Hij was nergens bang voor. Als ik met hem op stap was, ik ook niet. (...) Toen ik mijn doctoraalexamen haalde, had mijn vader tranen in zijn ogen. Op mijn academische prestaties was hij trots." Verder laat 't Hart weten dat hij het zwaar heeft met ouder worden en naar nieuwe uitdagingen zoekt. "Ik verveel me eigenlijk een beetje.(...) Ik zou weer een boek moeten schrijven."

►In Luik wordt voor het eerst het literaire festival Mixed Zone georganiseerd. Tussen dinsdag 24 en zaterdag 28 oktober zijn er diverse internationale auteurs te gast, onder wie Claudio Magris, Yoko Tawada en Mathias Enard. Aan Nederlandstalige zijde zijn Lieve Joris en Maria Barnas vertegenwoordigd. (events.ulg.ac.be/mixedzone)

►De Nederlandse uitgeverij Ambo|Anthos heeft de rechten voor de Nederlandse vertaling van het nieuwe boek van Louis Theroux aangekocht. Funny Peculiar. Reflections on 25 Years Looking at America, Celebrities, Weirdness and Jimmy Savile zal in 2019 in het Nederlands verschijnen. Theroux blikt in zijn eerste boek sinds vijftien jaar terug op 25 jaar programma's maken over de bizarre en extreme kanten van de samenleving. Hij bezocht zowel racisten, religieuze extremisten als seksueel ontspoorden. Ook zijn verhouding tot de de beruchte tv-presentator en dj Jimmy Savile, die postuum in opspraak kwam door seksueel misbruik, komt aan bod.

►Er zijn nog vijf kandidaten in de running voor de Hercule Poirotprijs, de onderscheiding voor de beste Vlaamse misdaadroman. Het gaat om Bling Bling 2 van Jan Van der Cruysse (die vorig jaar al won), De Zaak-Magritte van Toni Coppers, Het gewicht van de haat door Jo Claes, Schemerzone van Hilde Vandermeeren en Maurice van Anne-Laure Van Neer. De winnaar wordt bekendgemaakt op de opening van de Antwerpse Boekenbeurs.

►In november 2017 is het twintig jaar geleden dat Ten oorlog in première ging, de marathonbewerking van acht koningsdrama's van William Shakespeare die Tom Lanoye maakte voor regisseur Luk Perceval en diens Blauwe Maandag Compagnie. 'Instant toneelgeschiedenis', schreef destijds de Volkskrant, en NRC Handelsblad sprak van 'Een denderende knal'. Twintig jaar later brengt Tom Lanoye, als begenadigd performer van eigen werk, een nieuwe keuze uit zijn oorspronkelijke tekst. Dankzij spitse tussenteksten gunt hij zijn publiek een blik op de evolutie van de taal: van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds. De voorstelling toert vanaf 25 oktober (met een voorstelling in de Vooruit te Gent) door Vlaanderen. Info op begeerte.be

► Margot Vanderstraeten is bekroond met de Prijs voor het beste Religieuze Boek 2017 voor haar non-fictieboek Mazzel tov (Atlas Contact). Alexander Roose ontving dan weer de Prijs voor het Beste Spirituele Boek 2017 met De vrolijke wijsheid, over Montaigne (uitgeverij Polis). De laureaten ontvingen een werk van kunstenaar Maarten Stuer. De jury stond onder voorzitterschap van Rik Torfs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234