Vrijdag 22/11/2019

Verbeelding tegen verveling

Met de lange zomermaanden in het vooruitzicht selecteerde De Morgen de wonderlijkste (prenten)boeken van het moment. Lees- en kijkgenot verzekerd, weer of geen weer!

Bloemenmeisje kleurt je dag

Een meisje in een opvallend rood anorakje loopt aan de hand van haar vader door de stad. Terwijl hij meestal aan de telefoon hangt, heeft zij alleen oog voor bloemetjes, die op de meest onverwachte plekken te vinden zijn. Als je tijd neemt om rond te kijken toch. Later zal ze die blommetjes ook weer op onverwachte plekken achterlaten: in de schoenen van een clochard, bij een dode vogel op de weg, in de haren van haar moeder...

Een teder woordloos prentenboek is dit, dat de valkuil van het sentimentele vakkundig weet te omzeilen. Illustrator Smith vertelt zijn beeldverhaal eerst enkel in zwart-wit, op het knalrode regenjasje van zijn heldin na. Maar heel geleidelijk aan, bijna ongemerkt, sluipt er almaar meer kleur in de illustraties. Dat is op zich al een prestatie. Ook de afwisseling tussen paginagrote tekeningen en kleinere kaders zorgt voor een aangename kadans: je voelt jezelf gewoon mee op pad gaan. En op die manier deel je ook in de verwondering van het meisje.

Blommetjes is een verstilde ode geworden aan de poëzie van het dagelijks leven, en aan kinderen die daar gelukkig nog af en toe bij stilstaan.

Blommetjes, Jon Arno Lawson & Sydney Smith (tekeningen), Karmijn uitgeverij, 3+, 32 p., 14,95 euro

Let op voor Suzie Ruzie!

Het duo Jaap Robben en Benjamin Leroy stond al meermaals garant voor spraakmakende boeken, zoals De Zuurtjes. Nu hebben ze hun tanden gezet in een reeks kartonboeken rond de hilarische figuur van Suzie Ruzie, een stoere meid met rossig spriethaar en veel te grote laarsjes. Zopas verschenen de eerste twee avonturen van deze alles behalve tuttige heldin: in Suzie Ruzie en de stinkvinger speelt ze - uit pure verveling - een spelletje met de hond, waarbij ze om beurt geblinddoekt moeten raden welk geurtje waar precies bijhoort. Geestig en verrassend, waarbij de makers een mooie ironische balans vinden tussen het speelse en het ranzige. Het andere verhaal, Suzie Ruzie en het schaartje, maakt nog meer indruk. Daarin ontdekt Suzie een schaartje met honger om erop los te knippen: als ze samen op stap gaan, blijft niets of niemand gespaard. Tekenaar Leroy heeft zich mateloos geamuseerd, en wij met hem. Ook de efficiënte tekst op rijm van Robben swingt er op los.

Suzie Ruzie en de stinkvinger / Suzie Ruzie en het schaartje, Jaap Robben & Benjamin Leroy (tekeningen), Gottmer, 4+, 32 p., 12,95 euro

Nieuwsgierig Balotje

Yvonne Jagtenberg won onlangs een Zilveren Griffel voor Hondje, de enige echte, maar wij blijven toch vooral fan van haar Balotje-creaties. De B van Balotje bundelt vier verhalen die eerder als afzonderlijke prentenboeken zijn verschenen: Balotje en de beren, Balotje en het paard, Balotje en de baby, en Balotje en het tasje van oma. Stuk voor stuk juweeltjes, waarin Jagtenberg met veel finesse en zachte humor, behoedzaam en suggestief de wereld van de eigenzinnige Balotje in beeld brengt. Geen spectaculaire of dramatische gebeurtenissen, maar kleine anekdotes waarin op subtiele wijze het innerlijke leven van dat meisje-met-het-eeuwig-rode-kapje wordt verkend. Over hoe ze aarzelt tussen veiligheid en avontuur bijvoorbeeld. Of over hoe vreugde plots omslaat in schaamte en verdriet wanneer ze oma's handtasje, een cadeau, kwijtspeelt.

De eenvoud van het narratieve wordt weerspiegeld in de minimale maar krachtige picturale signatuur van Jagtenberg: de achtergronden bestaan vaak uit grote abstracte kleurvlakken in wasco, met een kleurgebruik dat tegelijk bevreemdend en warm aandoet. Het allermooiste aan het Balotje-universum is dat er steeds een zeker mysterie overeind blijft, helemaal in de geest van dat nieuwsgierige kind dat zoveel ervaart, maar nog lang niet alles kan duiden.

De B van Balotje, Yvonne Jagtenberg, Rubinstein, 4+, 128 p.

Warhol vervangt Wally

Waar is Warhol? is een verfrissende variant op het legendarische Waar is Wally?. In twaalf zoekplaten, die vaak belangrijke cultuurhistorische gebeurtenissen of plaatsen afbeelden, kun je op zoek naar de beroemde man met de zilverwitte pruik. "Andy had een scherpe neus voor de places to be", zo motiveren de makers van het boek hun concept, en dus reis je van Bauhaus naar Pompeï, van de Sixtijnse Kapel naar Studio 54. Achteraan vind je over elke zoekplaat meer informatie. In Waar is Warhol? leer je, speels en terloops, behalve de paus van de popart ook nog allerlei andere iconische personages en mijlpalen uit de kunstwereld kennen.

Waar is Warhol?, Catherine Ingram & Andrew Rae, Uitgeverij Thoth, 10+

Geen kuddedieren

De cover van dit bijzondere prentenboek toont een jongetje dat op handen en voeten oog in oog staat met een bok. Een schattig en sterk beeld dat de kern van Waar is mijn KUDDE? samenvat: ontmoeting met anderen en de zoektocht naar identiteit. Het jongetje, getooid in een kostuum van bladeren wat hem iets androgyns geeft, spiegelt zich niet enkel aan bokken, maar ook aan pinguïns, olifanten, rotsblokken, schildpadden... Dat levert zowel grappig-dynamische als erg ingetogen taferelen op.

Lane Smith neemt de lezer moeiteloos mee op een associatieve reis vol onverwachte wendingen, en toont hoe fascinerend de wereld wordt als je je kudde ook durft te verlaten.

Waar is mijn KUDDE?, Lane Smith (bewerkt door Koos Meinderts), Hoogland & Van Klaveren, 4+, 14,50 euro

Spierwit pauwtje

In de zoo wordt een pauwenjong geboren, spierwit van kop tot teen, zonder maar één oog op zijn veren. Het jong gaat bij de andere dieren op zoek naar die ogen waar zijn soortgenoten zo graag mee pronken, helaas zonder resultaat. Tot een witte nachtvlinder hem op sleeptouw neemt...

Yoko Heiligers maakt uitgepuurde, soms oogverblindende beelden waar je niet op uitgekeken geraakt. Zoals de openingsprent, waarbij twee lange pauwenstaarten een groot ei omarmen, magistraal! Jammer dat de spaarzame tekst niet even geïnspireerd klinkt. Wauw Pauw is niettemin een origineel en esthetisch kijkboek, waarbij je als vanzelf sympathie voelt voor dat rusteloze pauwtje.

Wauw Pauw, Yoko Heiligers, Marmer, 4+, 15 euro

Wakker worden!

Walter slaapt werkelijk overal, op zijn eigen verjaardagsfeestje, te midden van de plumpudding, of terwijl hij zichzelf cornflakes inschenkt. Om maar een paar voorbeelden te geven. Zijn ouders zetten alle middelen in om hem te doen ontwaken, van de brandweer tot een fanfare van 75 muzikanten. Tevergeefs.

Het verhaal van Lorraine Francis lijdt wat onder het feit dat het hoofdpersonage in een wel extreem passieve rol zit, maar dat zet geen domper op de ongebreidelde verbeelding van de getalenteerde Gaudesaboos. Dit is vooral zijn boek geworden: met zijn verrassende beeldtaal weet hij een wat magere anekdote flink te injecteren met fantasie én humor.

Word wakker Walter, Pieter Gaudesaboos (tekeningen) en Lorraine Francis, Lannoo, 4+, 40 p., 14,99 euro

Op de vlucht voor oorlog

Een prentenboek over vluchtelingen, het kon niet uitblijven gezien de schrijnende actualiteit. Maar het is ook risky, omdat het makkelijk larmoyant of te uitleggerig kan worden. De Italiaanse illustrator Francesca Sanna houdt zich met haar dappere debuut ver van beide, al blijft er door haar flamboyante tekenstijl wel een zeker gevaar voor romantiseren. Onderweg brengt het droeve relaas van een moeder en twee kinderen die op de vlucht slaan voor de oorlog in hun land. De tekst is eerder zakelijk, bijna onderkoeld, maar de dreigende motieven en de kleuren in de tekeningen verlenen veel emotie aan hun eindeloze, vaak mensonterende reis.

Onderweg, Francesca Sanna, Davidsfonds/Infodok, 5+, 42 p. 20 euro

Een beer zonder grom

Fred is een beer die als geen ander kan grommen en daardoor telkens weer 'Beer van het Jaar' wordt. Tot hij op een ochtend, en tot zijn afgrijzen, zijn grom verliest. Blijkt dat die werd gestolen door concurrent beer Boris, die koste wat het kost de wedstrijd wil winnen. Maar dat is buiten de vrienden van Fred gerekend.

Hartverwarmend en ontwapenend prentenboek dat op lichtvoetige manier verschillende thema's aanraakt: prestatiedwang, eenzaamheid, vriendschap. De Engelse Rob Biddulph is niet enkel een begenadigd tekenaar, hij kan duidelijk ook vlot overweg met verhaalopbouw, karaktertekening en een soepel rijm. Charmant entertainment.

Grrrrrrrr!, Rob Biddulph, Gottmer, 5+, 32 p., 13,95 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234