Donderdag 21/11/2019

Verbale ‘matchkes’ met Bart De Pauw

Ondertussen volgt De Pauw het nieuws over Woestijnvis, dat een bod uitbracht op VT4 en Vijftv, met interesse. ‘Ik merk een lichte opwinding bij mijn Woestijnvisvrienden. Ze weten dat de gouden jaren bij de VRT voorbij zijn en kijken uit naar een nieuw verhaal.’

Het was opvallend hoe omzichtig Bart De Pauw zijn tweede programma sinds zijn vertrek bij Woestijnvis presenteerde aan de pers gisteren. “We vinden het warm water niet uit”, “Het is een pretentieloos programmaatje, een ideaal voorgerechtje voor De Ronde”: het is duidelijk dat hij met niet al te hooggespannen verwachtingen van de vaderlandse media aan de meet wil komen op 27 februari. In De kazakkendraaiers nemen twee teams met vaste kapiteins Bart De Pauw en comedian David Galle het tegen elkaar op in een verbaal steekspel. Bedoeling is opdrachten als ‘Hoe zou je als woordvoerder Pieter De Crem verdedigen, als die met zijn zatte botten met een tank zou rondgereden hebben?’ of ‘Hoe zou jij het boek Showbizz Bart: Ik kan wel wat van 25.000 pagina’s aan het publiek voorstellen?’ tot een goed einde te brengen en het andere team retorisch te overtroeven. Presentatrice Cath Luyten leidt alles in goede banen.

Interessant, maar de vraag blijft: sinds wanneer neemt de heer De Pauw genoegen met een voorgerecht? “Ik wil mezelf niet overroepen door hier ‘het beste programma sinds...’ aan te kondigen. Er bestaan al programma’s als De kazakkendraaiers: De rechtvaardige rechters, Onvoorziene omstandigheden, Have I Got News For You. We sluiten aan bij een mooie traditie. Onze insteek is wel nieuw: hoe kan je je er in onmogelijke situaties uit lullen? Het gaat om leuke woordspelingen en fijne twists en een tv-kijker die dat hopelijk plezant vindt. Meer niet: we willen niks aan de kaak stellen noch een internethype creëren.”

Een ode aan de retoriek, daar is het De Pauw om te doen. Daarmee vat hij ook de tijdsgeest: Obama die de politieke retoriek een nieuw elan gaf, het succes van de film The King’s Speech, over een stotterende koning die zich de finesses van de woordkunst eigen maakt: het past allemaal in het ruimere kader. Al wil De Pauw ook dat niet overdrijven. “Ik noem wat wij doen gewoon ‘matchkes’. Het zijn verbale steekspelletjes die draaien om de vreugde van het improviseren. Enkel de opdrachten liggen vast en soms een paar mogelijke grappen.”

In de eerste aflevering vervoegen Lieven Scheire en Nathalie Meskens de teams van De Pauw en Galle - niet meteen verrassende namen. De Pauw: “Je kunt niet zomaar een blik opentrekken van nieuwe humoristische mensen. Iedereen vraagt zowat dezelfden en ook bij ons zitten Philippe Geubels, Adriaan Van den Hoof en Bart Cannaerts, om er maar een paar te noemen. Toch zitten er ook een paar verrassingen tussen. Tom Lenaerts heeft al lang niet meer in dit soort programma’s gezeten, niemand kent Dries Heyneman en ook David Galle en Cath Luyten zijn nog niet zo bekend. We hebben heel veel nieuwe mensen uitgenodigd voor tests, maar slechts een paar haalden het niveau dat wij voor ogen hebben.”

De kazakkendraaiers komt na het realityspel De kinderpuzzel, het eerste programma dat De Pauw met zijn eigen productiehuis Koeken Troef! maakte. Door de complexe plot verloor het al snel kijkers en uit de recensies in de pers sprak ontgoocheling. “Ik blijf het een mooi programma vinden. Het heeft niet de massa bereikt, maar gemiddeld hebben we wel 900.000 kijkers gehaald. Het is de ziekte van de tijd. Vroeger was de derde aflevering van een programma bepalend. Dan wist je of de mensen bleven kijken. Nu is de eerste aflevering allesbepalend. Dat is wat Jan Eelen nu een beetje meemaakt met De Ronde. ‘Er gebeurde niks’, lees je dan. Ik zou al die mensen willen toeschreeuwen: ‘Maar wacht dan toch, heb geduld. Zie je niet dat de Jakke zijn palet aan het tonen en zijn personages aan het zetten is?’ Het ongeduld bij het publiek heeft ook De kinderpuzzel parten gespeeld en ik vond dat oprecht jammer.”

Ondertussen blijft De Pauw, die in het najaar ook van start wil gaan met de opnames van de fictiereeks die hij met Jonas Geirnaert schreef, het nieuws over zijn vorige werkgever Woestijnvis met interesse volgen. “Het bod dat Wouter Vandenhaute op VT4 en Vijftv heeft gedaan, zal wel zeer goed overwogen zijn. Hij is een ondernemer die tot nu toe altijd in alles slaagde. Bij mijn Woestijnvisvrienden merk ik een lichte opwinding. Ze lijken uit te kijken naar een nieuw verhaal. De gouden jaren bij de VRT zijn nu eenmaal voorbij en iedereen is bang dat er op den duur zodanig bespaard zal worden dat er in de spieren zal worden gesneden, dat het niveau van een programma als De premiejagers de norm wordt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234