Zondag 20/10/2019

Verbaasde buurtbewoner: 'Valt 1 mei dit jaar op een zaterdag, burgemeester?'

''t Zijn toch geen verkiezingen?', reageert een man verbaasd als hij de Gentse burgemeester Frank Beke aan zijn voordeur ziet staan. Al enkele jaren trekt de burgemeester iedere vrije zaterdag door de Gentse volkswijken. Zijn bezoek van deur tot deur leverde hem de populariteit op waaraan hij voor een stuk zijn verkiezingsoverwinningen te danken heeft. Hoewel Beke nu geen stemmen meer moet ronselen en aan zijn laatste legislatuur bezig is, houdt hij zich aan zijn zaterdagse ronde door de volkswijken van zijn stad.

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Vijf jaar geleden startte de burgemeester met een rondgang door de wijken om het contact met de burgers te verbeteren. In totaal bezocht hij al 30.000 van de 117.000 huisnummers in Gent. "Waarom zouden politici alleen tijdens de verkiezingen moeten rondlopen? Mensen vinden het trouwens raar dat ze enkel tijdens die periode aandacht krijgen", meent Beke. "Als burgemeester vind ik het belangrijk om dergelijke bezoeken te doen. Ik krijg op die manier informatie van wat burgers willen. Het contact met de mensen is helemaal anders dan tijdens de verkiezingsrondes. Nu hebben we tijd om een ernstig gesprek te voeren en praten we niet over politiek."

De eerste wijk die de burgemeester opnieuw bezoekt na de verkiezingen, is de Brugse Poort-Malem, de geboorteplaats van Beke. Hij wordt vergezeld van schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP) en voorzitter van de Gentse huisvestingsmaatschappij Guy Reynebeau (SP), beiden kennen de wijk eveneens al van kindsbeen af. Malem is bovendien een buurt die bestaat uit bijna allemaal sociale woningen zonder garage. Daardoor heersen er heel wat parkeerproblemen. De Brugse Poort, waarvan Malem deel uitmaakt, is een typisch 19de-eeuwse gordelwijk van Gent. De kleine volkshuizen worden bewoond door vooral kansarme en migrantengezinnen. De Brugse Poort staat ook bekend als een probleembuurt. Tijdens zijn rondgang wil het SP-gezelschap nagaan welke problemen en vragen de buurtbewoners hebben.

"Valt 1 mei van 't jaar op een zaterdag, burgemeester?", lacht een buurtbewoner als hij de SP'ers opmerkt. Hoewel de burgemeester voor zijn eerste rondgang zeker niet de gemakkelijkste wijk heeft uitgekozen, blijkt het best mee te vallen met de problemen. Buiten sluikstorten, overlast met vreemdelingen, spelende kinderen en parkeergebrek, zijn de mensen over het algemeen tevreden. "We wonen hier graag, geen problemen", luidt het meestal. "Och, ik zou niet weten wat ik moet vragen", reageert een man een beetje verdwaasd als de burgemeester aan zijn voordeur staat. Alle bewoners krijgen een kaartje met het persoonlijke adres van Beke, mochten er toch nog opmerkingen opduiken. "Als je zo bij de mensen gaat, vraag je je toch af waar al die Vlaams Blokkers zijn. De mensen hebben geen problemen", zegt Beke.

Tijdens de rondgang wordt geen enkele bel langs het uitgestippelde parcours ongemoeid gelaten. Veel mensen reageren verbaasd op het plotse bezoek. Niemand verwacht immers de burgemeester op een zaterdagnamiddag aan zijn of haar voordeur. Voor sommige Gentenaars is het bezoek van de burgemeester een hele eer en belevenis. "Oei, de burgemeester. En ik sta hier in mijn werkkledij. We zijn het huis aan het schilderen", verontschuldigt een jongeman zich. Aan enkele huizen staat meteen heel het gezin aan de voordeur om een glimp op te vangen van de burgemeester. "Je krijgt soms heel leuke reacties", lacht Beke. "Ooit zei een oudere dame me: 'Het is gelijk de koning die aan mijn deur staat'. Een andere persoon barstte bij het zien van mij in tranen uit." Maar sommige mensen denken bij het bezoek van de SP-delegatie dat het tijd is om opnieuw te gaan stemmen. "Mensen verwarren het soms met de verkiezingen", zucht Beke. Toch zou de burgemeester daarvoor op zaterdagnamiddag niet thuisblijven. "Ik doe het enorm graag. Voor mij is dit geen karwei, maar eerder een boeiende aangelegenheid", meent Beke.

''t Is gelijk de koning die aan mijn deur staat'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234