Donderdag 22/08/2019

Gent

Verapazbrug komt er na twintig jaar dan toch in Gent

Gent krijgt dan toch groen licht voor de bouw van de Verapazbrug. Dat antwoordt minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een parlementaire vraag van Mathias De Clercq (Open Vld).

Mathias De Clercq: "Het gaat om een heel belangrijk dossier dat de verkeersknoop in Gent moet ontwarren." Beeld Photo News

Al sinds de jaren 90 is er sprake van een brug die de Muidelaan moet verbinden met de Afrikalaan en zo het sluitstuk moet vormen van een nieuwe verbinding tussen de Gentse stadsring (R40) en de ring rond Gent (R4). Maar steeds weer werd het dossier op de lange baan geschoven.

Beeld DM

Een van de grootste struikelblokken was de financiering. De kosten van de brug worden geraamd op 12 miljoen euro, waarvan 8 miljoen moet komen van Vlaanderen. De resterende 4 miljoen wordt gefinancierd door de stad Gent, De Lijn en Farys. "Dat er nu eindelijk een timing is vanuit Vlaanderen, kunnen we als Gentenaars enkel toejuichen", zegt De Clercq. "Het gaat hier om een heel belangrijk dossier dat de verkeersknoop in Gent moet ontwarren. Bovendien moet de brug ook de nieuwe wijk Oude Dokken ontsluiten. Dat wordt een heel nieuw stadsdeel met 1.500 woningen, scholen, enzovoort. En de brug zal ook de leefbaarheid van de wijk Muide-Meulestede verhogen."

De Clercq hoopt vooral dat Vlaanderen nu ook echt werk maakt van het dossier. "We hebben de jongste tijd in Gent een doorbraak gehad in een aantal belangrijke dossiers, zoals de fusie van de haven met die van Terneuzen en het openleggen van de Reep. Ik hoop dat de minister ook in dit dossier de dynamiek van de stad Gent wil volgen en dat het dossier niet om een of andere reden weer op de plank zal blijven liggen."

De Verapazbrug is in Gent beter bekend onder de oorspronkelijke naam Handelsdokbrug. De brug veranderende vrij recent in Verapazbrug. Die naam verwijst naar een 19de-eeuwse geschiedenis, toen op deze plaats in Gent in 1843 kolonisten met de boot vertrokken richting Guatemala, voor een project dat de volledige steun had van de toenmalige koning Leopold I.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden