Dinsdag 24/11/2020

Update

"Verantwoordelijkheid vorige management Omega Pharma is gigantisch"

Beeld belga

"We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid van het oorspronkelijke management van Omega Pharma." Dat zegt vakbond LBC na een bijzondere ondernemingsraad waar de intentie werd aangekondigd om mogelijk een derde van de banen bij Omega Pharma België te schrappen. De vakbond verwijst daarmee onder andere naar voormalig topman Marc Coucke.

Perrigo, de Amerikaanse farmagigant die eigenaar is van Omega Pharma, is van plan om een collectief ontslag door te voeren bij het vroegere bedrijf van Marc Coucke. Er zijn gesprekken gestart in het kader van de wet-Renault. Er zouden 45 tot 80 banen bedreigd zijn.

"Het consultatieproces om de organisatie beter af te stemmen op de huidige business en marktdynamiek, is in gang gezet", luidt het in een persbericht. De werknemers van Omega Pharma Belgium, Etixx en Biover zijn uitvoerig ingelicht. Naast Omega Pharma België zouden immers ook sportdrankbedrijf Etixx en Biover in de klappen delen.

Overname Etixx
Het sportvoedingsmerk Etixx werd door Perrigo in februari al in de etalage gezet. Vandaag maakte Alychlo, de investeringsmaatschappij van ondernemer Marc Coucke, bekend dat het Etixx terug overneemt van Perrigo. "Ik ben echt verheugd om opnieuw in Etixx Sports Nutrition te kunnen investeren", aldus Coucke in het persbericht. Het is de bedoeling Etixx verder uit te rollen en te ontwikkelen, zegt Coucke nog. Hoeveel die betaalt voor het sportvoedingsmerk werd niet bekendgemaakt.

Herstructurering
Er komt ook een herstructurering van de activiteiten van Omega Pharma. Twee distributieovereenkomsten worden afgeblazen. De eerste is die voor generische geneesmiddelen met Eurogenerics, de andere die met Meda uit Zweden. Dat laatste contract liep eind deze maand af.

"Rekeningen werden artificieel opgesmukt"

Het vroegtijdig stopzetten van een distributieovereenkomst met EuroGenerics, een belangrijke producent van generische geneesmiddelen, houdt volgens Sebbe Vandeputte van de vakbond LBC vermoedelijk ook verband met de manier waarop Omega Pharma is verkocht geweest aan Perrigo.

"Het feit dat Perrigo verschillende keren een afwaardering moest doen, heeft te maken met het feit dat rekeningen en omzetcijfers op een artificiële manier opgesmukt werden", klinkt het. "Als bij klanten veel medicijnen werden opgeslagen die nog niet verkocht zijn, dan maakt dit dat het eigenlijke verkoopcijfer er de afgelopen jaren anders uitziet. We kunnen alleen maar vaststellen dat het personeel heel zwaar gepakt wordt op basis van het beleid van het oorspronkelijke management van Omega Pharma. Hun verantwoordelijkheid is enorm, want het wil zeggen dat die mensen vandaag bijna het slachtoffer zijn van de manier waarop beleid is gevoerd."

Intussen heeft Marc Coucke zelf ook al gereageerd, op Twitter. "Veel sterkte en moed gewenst aan super medewerkers. Zo sterk team, zo spijtige evolutie", klinkt het bij de oprichter van het farmabedrijf. Hij betreurt ook de reactie van de LBC.

"Toekomst verzekeren"

Perrigo wil naar eigen zeggen "de activiteiten van Omega Pharma in België stroomlijnen, de rendabiliteit op de lange termijn verbeteren en de toekomst van de Belgische activiteiten verzekeren". Die activiteiten zouden - ondanks de omzet van 155 miljoen dollar - niet winstgevend zijn.

Het moederbedrijf is al sinds begin dit jaar bezig met een grote kuis bij Omega Pharma. Alles wat niet rendabel is, gaat eruit. Ook CEO Marc Coucke kon in april zijn boeltje pakken.

Volgens Perrigo werd het bedrijf overigens om de tuin geleid bij de overname. Er zou nog voor Kerstmis een claim komen tegen Coucke en investeringsfonds Waterland, die Omega Pharma verkochten.

In november maakte Perrigo, dat twee jaar geleden Omega Pharma overnam, bekend dat het een klacht indient tegen de verkopers Marc Coucke en investeringsbedrijf Waterland. Perrigo voelt zich misleid omdat het in totaal al 2,1 miljard euro minwaarden diende te boeken op Omega Pharma.

"Omega Pharma is uniek Europees platform"

Perrigo gelooft nog altijd dat ze met Omega Pharma een uniek Europees platform hebben aangekocht om hun expansie verder uit te bouwen. Dat zegt Geert Cools, verantwoordelijke voor de commerciële activiteiten van Perrigo binnen Europa.

De afgelopen maanden werd zowel de strategie, het operationele als de financiën van Omega Pharma België doorgelicht, aldus Cools in een korte toelichting. "Daaruit is de conclusie gekomen dat de huidige business als geheel geen winsgevend platform is voor een duurzame groei. Als we België terug naar een duurzame winstgevende business willen brengen, moeten we ons herfocussen op onze eigen merken." Omega Pharma ontplooide de laatste jaren veel activiteiten, om sneller te groeien, maar de vele onderdelen leidden niet tot synergie, schaalvoordeel of efficiëntie, aldus nog Cools.

In die filosofie kadert volgens Perrigo het stopzetten van het contract met EG, voor de distributie van generische geneesmiddelen van Strada, en de verkoop van Etixx aan Alychlo.

Over wat bepalend is voor het verschil tussen 45 en 80 ontslagen, wilde Perrigo niets kwijt, gezien de pas opgestarte informatieronde. Ook over verkoopbedragen wordt niets gezegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234