Maandag 19/04/2021

In het nieuws

Verantwoordelijke luchthavenpolitie terug aan het werk na zaak-Chovanec

De weduwe van Jozef Chovanec. Beeld rv
De weduwe van Jozef Chovanec.Beeld rv

‘Ik heb geen fouten gemaakt’, zei directeur-generaal André Desenfants (61) overtuigd op een persconferentie op 20 augustus, daags nadat Het Laatste Nieuws de gruwelijke beelden publiceerde rond de zaak-Chovanec. Hij verklaarde dat hij de beelden niet gezien had en zette vrijwillig een stap opzij, om het intern onderzoek niet te hinderen. Uit dat onderzoek blijkt dat hij de beelden inderdaad niet te zien kreeg.

Op 19 augustus, Het Laatste Nieuws publiceert de gruwelijke beelden rond de zaak-Chovanec. Daarop is te zien hoe eind februari 2018 verschillende agenten van de luchthavenpolitie van Charleroi hun boekje te buiten gingen na de arrestatie van de Slovaak Jozef Chovanec (38). Een agente deed een dansje en de Hitlergroet, terwijl Chovanec in bedwang werd gehouden en voor zijn leven vocht in de cel. De man overleed drie dagen later in het ziekenhuis. Er ontstaat heel wat ophef over. Wat bleek? Zowel de politietop als op politiek niveau was niemand op de hoogte van de feiten.

Er werd een hoorzitting georganiseerd in de commissie Binnenlandse Zaken waarbij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), huidig politiebaas Marc De Mesmaeker en zijn voorgangster Catherine De Bolle, vandaag topvrouw van Europol, gehoord werden. Hun standpunt was duidelijk: “Ik heb de camerabeelden niet gezien, hier wist ik niet van.” Ook Desenfants, die onder meer verantwoordelijk is voor de luchtvaartpolitie, verklaarde dat hij geen beelden gezien had. Maar toch besloot hij een tijdelijke stap opzij te zetten. “Toen ik die beelden in de pers zag, was ik compleet in shock. Dat is niet mijn politie”, zei Desenfants destijds. “Ik wil weten waarom ik niet op de hoogte was.” Er werd een intern onderzoek ingelast.

“Uit het onderzoek van de informatiedoorstroming blijkt dat meneer Desenfants inderdaad niet op de hoogte was van die beelden”, zegt woordvoerder Sarah Frederickx. “Sinds gisteren is hij terug aan het werk.” In het kamp van de overleden Jozef Chovanec, komt het nieuws zeer slecht aan. “Het interne onderzoek van de federale politie lijkt niet meer dan een zoethoudertje te zijn”, zeggen de advocaten Ann Van de Steen en Lennert Dierickx, die de nabestaanden van Jozef Chovanec bijstaan. Zij vinden dat de onwetendheid geen vrijgeleide mag zijn voor Desenfants om gewoon over te gaan tot de orde van de dag. “Welk signaal is dit naar de vloer? Dat alles kan en mag? En dat vooral de baas zijn verantwoordelijkheid niét moet nemen?”

Weduwe Chovanec

“Niet weten wat de manschappen op het terrein doen: dat is heel gevaarlijk”, zeggen de advocaten . “Het punt blijft: hij had het moéten weten. Dus moet hij ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Als de grote baas het al niet doet, wat zouden de kleintjes het dan doen?”

Ook de weduwe van Chovanec, Henrieta Chovancova, is diep geraakt door het nieuws. “Meneer De Mesmaeker stak in alle commotie de hand uit naar de weduwe van het slachtoffer. Dat geeft nu een heel wrang gevoel. Ik weet niet of Henrieta zijn hand nog wil. Wij waren hoopvol door de woorden van meneer De Mesmaeker. Omdat hij – de absolute nummer 1 van de federale politie – had gesproken over een onderzoek tot op het bot. Nu blijkt dat hij daar blijkbaar iets totaal anders onder verstaat dan wij.”

De federale politie benadrukt dat het intern onderzoek nog niet afgelopen is. Want de vraag blijft: hoe komt het dat de politietop niet op de hoogte werd gebracht van de camerabeelden? Daarbij wordt ook in de richting gekeken van de luchtvaarpolitie zelf en Danny Elst, de grote baas van de luchtvaartpolitie. Elst had enkele dagen na de beslissing van Desenfants besloten een stap opzij te zetten, maar kreeg een ordemaatregel opgelegd van de commissaris-generaal van de federale politie. Hij werd op een administratieve functie op de dienst middelenbeheer gezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234