Zaterdag 16/10/2021

VENI VIDI VINO

Hebt u zich ooit al vragen gesteld bij de term 'flessengeluk'? Zo'n feest is het toch niet, als je het laatste restje uit een fles wijn ingeschonken krijgt... Maar dat woord heeft niks te maken met wijn, wel met jenever. Als je vroeger een druppel bestelde op café, kwam de waard jouw glaasje aan tafel inschenken. Het glaasje diende daarbij geplaatst te worden op slurpafstand van de gast. Het moest dan ook zo vol zitten, dat er boven op het glas een klein boogje verscheen door de oppervlaktespanning. Vervolgens moest je er ter plekke van slurpen, zonder het glas op te tillen. Was de fles bijna leeg, waardoor je glas niet vol-vol zat, dan hoefde je niet te betalen: flessengeluk, dus!

En dat brengt ons naadloos bij het straffere, Belgische spul waar ik het vandaag over wil hebben. Want ook onze jeneverstokers zitten niet stil. Intussen surfen een aantal onder hen mee op de ginhype. Zo heeft Filliers nu een 28 Dry Gin, waarbij '28' verwijst naar het aantal botanicals dat gebruikt wordt.

Ik merk dat er in ons land weer veel interesse is in gedistilleerde dranken. Sinds dit jaar is er ook Belgin, een artisanale gin met 13 planten en kruiden, bedacht door een paar ontwikkelaars uit de bierwereld. Zij gingen daarvoor in zee met een kleine Aalsterse stokerij: Van der Schueren.

In Brussel kun je zelfs een cursus likeuren en distillaat volgen. Wie denkt dat je daar alleen maar grijze baarden ziet, is serieus mis. Manu De Cort is een van de leerlingen - een baard heeft hij wel, maar die is nog lang niet grijs. En zijn ambitie om zelf te distilleren heeft hij intussen waargemaakt: samen met zijn vrouw en twee kompanen richtte hij een dik jaar geleden de OPEN UP Farm Distillery op, in een oude fruitkwekershoeve in Pepingen, hartje Pajottenland. Een regio waar vroeger volop clandestien gestookt werd, maar nu is Manu de eerste in een jaar of dertig die het ambacht weer oppikt.

Manu en zijn maten installeerden een 30 jaar oude Arnold Holstein-distilleerketel, waarmee ze distillaten maken van bijvoorbeeld appel en peer. Nog het liefst gaan ze aan de slag met hét Belgische oerproduct bij uitstek: aardappels. Ze werken met bioaardappels, die veel droge stof en dus ook veel zetmeel bevatten. Die worden grondig gewassen, verhakseld en met schil en al opgekookt in de koperen ketel. Daarbij wordt het zetmeel omgezet in suiker, en die wordt vervolgens door gist omgezet in alcohol. Het resultaat is een traditionele aardappelwodka met de leuke naam Boum Patat. Een aangename verrassing: hij ruikt zuiver en fris, en smaakt aards en complex. De smaak blijft bovendien lekker lang nazinderen.

Daarnaast werken Manu & co ook aan hun eigen aardappelgin, met 30 botanicals, die Ground Control zal heten: een verwijzing naar David Bowie én naar hun lievelingsingrediënt. Het wordt een uniek product, want gins op basis van aardappel zijn erg zeldzaam. En dan dromen ze ook nog van een opvolger, de iets zoetere variant Major Tom'. Tom verwijst naar een zoetere stijl van gin, de Old Tom, die populair was halfweg de 18de eeuw in Engeland, als reactie op de brandy uit Frankrijk. Buiten aan de pubs hingen houten plakkaten in de vorm van een zwarte kat. Als je een cent in het gleufje onder haar poot liet schuiven, kreeg je een clandestien shotje 'old tom', ingeschonken via de poot van de kat.

Meer info: openupdistillery.be

Een aantal echte Vlaamse stokers

Van Damme (Balegem), Filliers (Bachte-Maria-Leerne), Peterman (Gent), Bruggeman (Gent), Smeets (Hasselt), Wissels (Hasselt), Massy (Houthalen), Leukenheide (Hechtel), Rubbens (Wichelen), VDS (Aalst), De Moor (Aalst), D&D (Kortrijk), Mertens (Zottegem)...

---

Andy De Brouwer is uitbater van restaurant Les Eleveurs in Halle. In 2012 werd hij uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234