Zaterdag 19/06/2021

VENI VIDI VINO

Wordt vermout de nieuwste drinkbare hype, na gin-tonic en Aperol Spritz?

Met drank is het net zoals met mode: om de zoveel tijd verdringt een nieuw it-drankje het oude van zijn troon. De laatste jaren waren we met z'n allen aan de Aperol Spritz, tot de gin-tonic aan een veroveringstocht begon en we ons verdiepten in de beste combinaties en garnituren.

Ik heb het gevoel dat het, na de ginhype, wel eens de beurt zou kunnen zijn aan een ietwat vergeten klassieker: vermout. En die heropleving stemt mij ongelofelijk blij. Vermout doet me namelijk denken aan de belle époque, aan charlestontoestanden, aan gezellige momenten bij de bomma... En het drankje doet het bovendien geweldig goed in cocktails. Twee van de bekendste cocktails zijn op basis van vermout: de dry martini en de manhattan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat vermout de peper en het zout van de cocktailcultuur is.

Al kun je het ook perfect zo drinken, eventueel versneden met witte wijn of ijsblokken: vermout vormt een mooi alternatief voor de longdrinks, die vaak totaal onterecht als aperitief worden besteld. Whisky-cola bijvoorbeeld: veel te zoet, waardoor je hongergevoel verwelkt nog voor je je eten opgediend krijgt. Vermout, op basis van een kruidenmengeling, stimuleert juist de maag en zorgt ervoor dat je reikhalzend uitkijkt naar je voorgerecht.

Vermout was van de 18de tot de 20ste eeuw zowat de populairste drank bij ons. Het is gemaakt op basis van wijn, met verschillende kruiden (combinaties die elk huis angstvallig geheim houdt) en alsem of absintkruid, een plant die in het Duits Wermut heet - hence the name.

Spanje is nu al in de ban van vermout. Een goed teken, want de gin-tonictrend kwam ook uit dat land overgewaaid. Een van de leukste dingen om nu te doen in Madrid, is een wandeling maken langs een aantal antieke taberna's die allemaal hun eigen vermout maken. Daar komt het drankje gewoon uit een pomp, zoals ze bij ons bier tappen. En de laatste jaren worden daar ook veel artisanale vermouts gemaakt. Vooral die uit de regio's Priorat en Rioja zijn echt top, en perfect als aperitief. Merken als Yzaguirre (te koop bij Cinoco) en Priorat Natur (bij La Buena Vida) zijn echt het ontdekken waard.

Maar de oerlanden zijn eigenlijk Italië - met Martini & Rossi en Cinzano als bekendste merken - en Frankrijk, waar in 1813 het bedrijf Noilly Prat uit de grond gestampt werd in Marseille.

Eigenlijk is het net als bij balpennen. Net zoals mensen om een 'bic' vragen, bestellen ze een witte Martini op café. Er zijn er niet veel die weten dat ze dan een zoete vermout voorgeschoteld krijgen. Droge vermout bevat minder suiker en is eigenlijk beter geschikt als aperitief. En daartussen heb je ook nog een medium, half zoete variant in wit, rood, of tegenwoordig ook rosé.

En het leukste nieuws heb ik gespaard tot op het einde: het is helemaal niet moeilijk om thuis te experimenteren met een basisreceptje. Je hebt alsem nodig, witte of rode wijn, alcohol en suiker, en een mengeling van kruiden die je lekker vindt, zoals kaneel of kruidnagel. Een aantal goed uitgeruste winkels hebben ook kant-en-klare kruidenmengelingen in de aanbieding, waar je alleen nog wijn moet aan toevoegen, en alcohol, om het geheel op 18 à 20% sterkte te krijgen. Voor degenen die zich hieraan durven te wagen: Andy maakt graag tijd voor een huisbezoekje, om te controleren of de familiale hoestsiroop wel consumeerbaar is.

Wat hebben we vandaag geleerd?

1Je hebt droge (wit, met maximaal 5% restsuikers), medium (wit of rood) en zoete vermout (bianco of rosso, en zo'n 15% restsuikers)

2Droge vermout is een prima aperitief. Veel beter alleszins dan een plakkerig suikerdrankje.

3Het is helemaal niet moelijk om je eigen vermout te produceren!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234