Donderdag 02/12/2021

Venezuela wijst eis voor nieuwe verkiezingen van de hand

Huidig president Nicolas Maduro is niet van plan de macht zomaar af te staan. Beeld AFP
Huidig president Nicolas Maduro is niet van plan de macht zomaar af te staan.Beeld AFP

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza heeft de eisen vanuit het buitenland, waaronder het aankondigen van nieuwe verkiezingen, van de hand gewezen. “Geen enkele mogendheid kan het lot van ons land dicteren”, zei hij zaterdag in de VN-Veiligheidsraad tijdens een bijeenkomst over de politieke crisis in Venezuela.

“Venezuela zal niemand toestaan ons een beslissing of bevel op te leggen”, zei Arreaza. “We zullen het pad van onze democratie blijven volgen”, zei hij. Verschillende Europese landen hadden Venezuela opgeroepen om binnen de acht dagen verkiezingen te organiseren.

Berichten in de Amerikaanse media en tweets van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bewijzen volgens Arreaza dat Amerika achter de “staatsgreep” van opposant Juan Guaido zit. Hij toonde de leden van de Veiligheidsraad een grafiek die de toename toonde van het aantal tweets over Venezuela door de Amerikaanse regering.

Spanje, Frankrijk en Duitsland willen Guaidó erkennen

De Spaanse premier Pedro Sánchez had vanmiddag op een persconferentie gezegd dat zijn land Juan Guaidó zal erkennen als interim-president van Venezuela als er binnen de acht dagen geen verkiezingen worden uitgeroepen in het land.

Juan Guaidó bij protesten in Venezuela.  Beeld AFP
Juan Guaidó bij protesten in Venezuela.Beeld AFP

Sánchez riep de rest van de EU op zich achter Guaidó te scharen, wat Frankrijk alvast meteen deed. De Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft Venezuela ondertussen opgeroepen om Guaidó te beschermen. De opposant en parlementsvoorzitter riep zichzelf woensdag uit tot interim-president, nadat het parlement de herverkiezing van president Nicolás Maduro onwettig noemde.

De commissie meldde in een persbericht dat ze aan de Venezolaanse nationale instellingen heeft gevraagd om de rechten van Guaidó -"de meest zichtbare figuur van de oppositie"- en van zijn familie te beschermen.

Guaidó werd snel erkend als interim-president door de Verenigde Staten, Canada en de meeste Latijns-Amerikaanse landen. Na de oproep van Spanje vanmiddag volgde Frankrijk meteen. Volgens Emmanuel Macron zal zijn land Guaidó erkennen tenzij er binnen de acht dagen verkiezingen worden uitgeroepen. Ook Duitsland schaart zich achter die houding.

EU dreigt met maatregelen

De Europese Unie sluit zich, bij monde van Federica Mogherini, het hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, aan bij de roep om vrije, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen. Als er niet snel verkiezingen worden aangekondigd, volgen er maatregelen, zei ze in een verklaring.

“Bij gebrek aan een aankondiging in de komende dagen over de organisatie van nieuwe verkiezingen met de nodige garanties, zal de EU verdere maatregelen nemen, onder meer met betrekking tot de erkenning van de leiding van het land in overeenstemming met artikel 233 van de Venezolaanse grondwet”, zei Mogherini.

Ze herhaalde dat de presidentsverkiezingen van afgelopen mei in Venezuela volgens de EU “niet vrij, eerlijk en geloofwaardig waren en geen democratische legitimiteit hadden”.

In haar mededeling stelde Mogherini dat het parlement als “het democratisch legitieme orgaan van Venezuela” de “volledige steun” van de EU geniet. De bevoegdheden van het parlement moeten worden hersteld en gerespecteerd, klonk het, inclusief de rechten en de veiligheid van zijn leden.

Ze bekritiseerde ook het geweld dat de autoriteiten gebruikten tijdens de volksprotesten van de afgelopen dagen, waardoor er verschillende doden en vele gewonden vielen. “De Europese Unie veroordeelt deze acties ten stelligste en betuigt haar diepe medeleven met de families van de overledenen.”

De EU staat in contact met regionale en internationale partners, en de kwestie zal ook besproken worden op de vergadering met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken komende donderdag.

“Doelwit van aanslagen”

De mensenrechtencommissie zei gisteren al dat de Guaido zich binnen de context van de zware politieke crisis in Venezuela in een zeer kwetsbare positie bevindt en het doelwit zou kunnen worden van aanslagen. Ze roept de autoriteiten dan ook op om zijn veiligheid en die van zijn familie te waarborgen.

Enkele uren eerder riep de commissie ook Maduro al op om de repressie tegen zijn tegenstanders te stoppen. Volgens de commissie vielen sinds het begin van de huidige crisis in Venezuela al 26 doden en tientallen gewonden. Er werden al 369 mensen opgepakt.

Rusland en China liggen dwars in VN-veiligheidsraad

Rusland en China hebben deze namiddag een Amerikaanse ontwerpverklaring voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Venezuela geblokkeerd. In de tekst was sprake om “volledige steun” te betuigen aan het Venezolaanse parlement onder leiding van opposant Juan Guaido.

De ontwerpverklaring onderstreepte ook het engagement van het parlement om de democratie en de rechtsstaat in Venezuela te herstellen, stelde vast dat het laatste verkiezingsproces in het land geen legitimiteit had en veroordeelde het gebruik van geweld door de veiligheidstroepen tegen manifestanten.

Rusland schrapte dat alles uit de tekst en doorbrak, met de steun van China, de stilteprocedure die de 15 leden van de Veiligheidsraad (waaronder ook België) hadden afgesproken om het document te laten aannemen. Volgens een diplomatieke bron zou Moskou zich willen beperken tot het vragen van een politieke dialoog in Venezuela, maar dat is voor de Verenigde Staten onaanvaardbaar.

Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo als zijn Venezolaanse ambtsgenoot Jorge Arreaza namen aan de vergadering deel. Venezuela heeft vorig weekend de diplomatieke banden met de VS verbroken nadat president Donald Trump zijn steun had toegezegd aan Guaidó.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234