Dinsdag 31/03/2020

Venezuela kampt met tekort aan toiletpapier

Beeld THINKSTOCK

Venezuela heeft een probleem. Het toiletpapier is bijna op. Volgens de socialistische regering is het allemaal de schuld van de oppositie. De regering in Caracas wil nu vijftig miljoen rolletjes importeren. Een econoom acht de regering verantwoordelijk voor het tekort.

Het gaat van kwaad naar erger in het Zuid-Amerikaanse land. Steeds meer basisproducten raken uitgeput. Naast melk, boter en koffie is ook het toiletpapier bijna op. De oorzaak van alle ellende is de oppositie, zegt de socialistische regering. Wat er ook van zij, de consumenten hebben er geen boodschap aan. Ze gaan vruchteloos op zoek naar een rolletje toiletpapier. "Onwaarschijnlijk", zegt Manuel Fagundes. De Venezolaan ging hopeloos op zoek naar een rolletje in Caracas. "Ik ben nu 71 jaar en dit heb ik nooit eerder meegemaakt. Het is te gek voor woorden."

Een journalist van het nieuwsagentschap AP ging zelf op zoek in de hoofdstad en vond een winkel die net een lading binnengekregen had. Het goede nieuws verspreidde zich razendsnel en hopeloze consumenten stortten zich op de lading. "Twee weken heb ik gewacht. Er werd me verteld dat ik hier toiletpapier kon kopen en dus sta ik hier aan te schuiven", aldus Cristian Ramos.

Prijscontrole
Volgens economisten is de regering schuldig aan de tekorten door haar politiek van strikte prijscontrole. Ze wil zo basisgoederen toegankelijk maken voor de armsten in de samenleving. "Prijszetting door de overheid zorgt vaak voor problemen. Zeker als er prijzen opgelegd worden die lager liggen dan de normale marktprijzen. Dat resulteert in tekorten. Het probleem zal nog groter worden, vergelijkbaar met toestanden in de voormalige Sovjet-Unie", weet Steve Hanke, professor Economie aan de Johns Hopkins University.

President Nicolas Maduro, opvolger van de onlangs overleden Hugo Chavez wijst met een beschuldigende vinger naar de private sector. Die organiseert volgens de president de tekorten om het land te destabiliseren. Hij kondigde alvast aan dat het land 760.000 ton voedsel en 50 miljoen rolletjes toiletpapier zal invoeren.

Revolutie brengt oplossing
Minister van Handel Aljeandro Fleming wijst ook alle verantwoordelijkheid af. "De tekorten zijn het gevolg van een excessieve vraag die het gevolg is van een mediacampagne die erop gericht is om het land te ontwrichten", luidt het. "De Revolutie zorgt voor de oplossing. We gaan vijftig miljoen rolletjes importeren. We gaan zo de markt verzadigen met rolletjes om iedereen te kalmeren".

Minister van Financiën Nelson Merentes zegt op zijn beurt dat de regering het probleem van de vreemde valuta aanpakt. Door een gebrek aan harde munten kunnen er nog weinig grondstoffen, ruwe materialen en gereedschappen ingevoerd worden waardoor de Venezolaanse industrie in de problemen komt. "We boeken progressie op dit vlak....maar we moeten nog hard werken, heel hard", vertelde Merentes. Heel wat bedrijven kunnen amper nog op halve kracht produceren omdat de controle op het gebruik van vreemde valuta hen nog amper in staat stelt om buitenlandse leveranciers te betalen. Zakenlui zeggen dat heel wat bedrijven op de rand van het bankroet staan door uitstaande schulden bij buitenlandse leveranciers. Merentes zegt dat hij oren heeft naar de problemen van de kmo's. Duizendvijfhonderd bedrijven kunnen opnieuw met Amerikaanse dollar betalen en hij bekijkt ook de vraag van een gelijk aantal grote bedrijven om opnieuw te kunnen handelen met harde buitenlandse munten.

Tot slot zegt Fleming nog dat de normale maandelijkse consumptie van toiletrolletjes 125 miljoen bedraagt maar "de huidige vraag ligt nog veertig miljoen hoger. We zullen alvast vijftig miljoen importeren als signaal naar zij die ons willen chanteren", besluit Fleming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234