Zaterdag 20/07/2019

Toerisme

Venetië voert zitverbod in tegen 'lompe' toeristen

Toeristen op het San Marcoplein in Venetië. Beeld AFP

In de strijd tegen het 'lompe' toerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt van de burgemeester, Luigi Brugnaro, zelf. Overtreders zullen 50 tot 500 euro boete kunnen krijgen.

Het ingrijpende voorstel zal volgende maand op de agenda komen in de gemeenteraad. Er is nu al verzet van onder meer de Vijfsterrenbeweging. Die partij speelt een hoofdrol in de nationale regering, maar zit in Venetië in de oppositie. Ook activistische groepen in de stad willen niets weten van een zit- en ligverbod.

"Er is al zo'n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen", zegt Marco Gasparettini, leider van de Gruppo Aprile 25. "Als je erop wilt toezien dat iedereen zich houdt aan alle verboden, zal je nog eens 5.000 extra controleurs moeten aanstellen."

Moeilijk huwelijk met toeristen

Venetië worstelt al vele jaren met het massatoerisme. Elke dag krijgt de stad 60.000 dagjesmensen op bezoek. De meesten komen aan met cruiseschepen. Een deel van het probleem is dat de toeristen niet altijd omzichtig omspringen met het erfgoed. Momenteel geldt dan ook al een zitverbod voor specifieke plekken in Venetië, op trappen bij monumenten en bijvoorbeeld de zuilengalerij rond het San Marcoplein. Er wordt nu ook gedacht aan een verbod op muziek in boten. Mensen kunnen al worden beboet voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden in de beroemde kanalen. Het eten van een snack op straat wordt eveneens aangepakt.

Mensen kunnen in Venetië al worden beboet voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden in de beroemde kanalen. Beeld REUTERS

Engelen van etiquette

Elke zomer patrouilleren er al zogenaamde 'engelen van etiquette' door de straten van Venetië. Zij moeten erop toezien dat toeristen zich aan alle regels houden. Zij verwijzen bezoekers ook door naar speciaal ingerichte picknickplekken, op afstand van de topattracties. Weinig mensen zijn op de hoogte van het bestaan daarvan.

Paola Mar, verantwoordelijk voor het toerisme, hamert erop dat de stad "niemand wil criminaliseren. De engelen willen alleen dat iedereen de stad en haar regels respecteert." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden