Zondag 07/03/2021

Fraude in voetbal

Veljkovic wordt spijtoptant: “Hij zal betrokkenheid van andere personen toelichten”

Dejan Veljkovic mocht gisteren de gevangenis verlaten. Beeld
Dejan Veljkovic mocht gisteren de gevangenis verlaten.

Vijf jaar met uitstel en een boete van 80.000 euro, ook met uitstel. Dankzij deze deal mocht spelersmakelaar Dejan Veljkovic gisteren als spijtoptant de gevangenis verlaten. “Het was een moeilijke rekensom”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx. “Hij gaat nu alles vertellen wat hij weet.”

Dertien jaar geleden was Kris Luyckx advocaat van de in het omkoopschandaal rond gokchinees Zheyun Ye verwikkelde Patrick Deman. Die stapte toen zelf naar het bondsparket en justitie met een biecht over wat er in dat ene seizoen onder trainer Paul Put was gebeurd bij SK Lierse. Deman kwam ervan af met twaalf maanden met uitstel, Put kreeg twee jaar effectief.

Levensles: je kunt als spijtoptant maar beter de eerste zijn. Deman is vandaag keeperstrainer bij KV Oostende, Put kon na de zaak-Ye enkel nog aan de slag in Afrika.

‘Nieuwe feiten’

Bij Dejan Veljkovic werden negen maanden lang alle gsm’s afgetapt. Het lijkt moeilijk in te beelden dat de man nog enig geheim kon hebben voor de speurders. Dat was ook hun overtuiging tijdens zijn ondervragingen.

“Men zei tegen hem dat hij beter kon bekennen, aangezien zij alles al wisten”, legde Luyckx gisteren uit. “Maar lang niet alles is geweten. Mijn cliënt zal nu toelichting geven bij de betrokkenheid van personen die nog niet gekend zijn, of van wie de rol nog niet is uitgeklaard. We hebben lang geworsteld met het praktisch omschrijven van wat hij gaat verklaren. Hij gaat alles vertellen wat hij weet. Er zullen nieuwe feiten aan het licht komen.”

Het federaal parket bevestigde het bestaan van wat officieel een memorandum heet te zijn. Het had gisteren als gevolg dat de raadkamer Dejan Veljkovic vrijliet. Vijf jaar met uitstel en 80.000 euro boete (ook met uitstel) is wat het federaal parket in de rechtszaal belooft te vorderen tegen de makelaar. Als hij geen nieuwe misdrijven pleegt, heeft hij de garantie dat hij niet terug naar de gevangenis moet.

“Dat speelde ook”, zegt Luyckx. “Het idee dat hij niet tot aan zijn proces moet wachten om na te denken over zijn toekomst.”

IS en Bende van Nijvel

Met wat er tijdens operatie Schone Handen tegen Veljkovic boven water kwam aan fiscale misdrijven en matchfixing, riskeerde hij als leider van een criminele organisatie vijftien jaar cel. Vijftien jaar zou het in de praktijk nooit geworden zijn, maar het idee alleen al van een effectieve celstraf zette de man volgens zijn advocaat aan het denken. Het was Veljkovic zelf die op 15 oktober de eerste stap zette richting speurders.

Kris Luyckx: “Naast eigenbelang speelde ook dat hij aangaf hoe hij als jonge makelaar was terechtgekomen in een sector waar normloosheid de norm was. Hij kon alleen maar carrière maken door daarin mee te gaan. Ik kon het als advocaat niet aanvaarden dat hij als enige voor wantoestanden zou opdraaien, terwijl andere mensen fluitend buitenstappen en doen alsof er niets gebeurd is. Het ene uiterste is kiezen voor de procedure, voor het zwijgrecht. De andere mogelijkheid, meer in de Amerikaanse stijl zoals die recent door de wetgever is geschapen, is dialoog.”

Dat laatste lijkt een sneer naar advocaat Hans Rieder, die namens scheidsrechter Bart Vertenten onderzoeksrechter Joris Raskin liet wraken. De deal lijkt dan weer weinig te veranderen voor Vertenten. Zijn omgeving is er gerust op dat “Veljkovic over ons niks te vertellen heeft, tenzij hij liegt”.

Operatie Schone Handen was het eerste grote strafonderzoek waarin het Openbaar Ministerie gebruik kon maken van de vanwege Islamitische Staat tot 48 uur verdubbelde aanhoudingstermijn. De spijtoptantenwet, het juridische breekijzer in de strijd tegen corruptie in het voetbal, kwam er na onthullingen over de Bende van Nijvel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234