Woensdag 19/05/2021

Fraudedossier

Veljkovic sleurt Leko mee in zijn val

Ivan Leko wordt ervan verdacht zwart geld te hebben gekregen om spelers van Dejan Veljkovic op te stellen. Beeld Photo News
Ivan Leko wordt ervan verdacht zwart geld te hebben gekregen om spelers van Dejan Veljkovic op te stellen.Beeld Photo News

Ivan Leko sliep vannacht in zijn eigen bed, maar heeft volgens zijn vroegere makelaar en vriend Dejan Veljkovic nog veel uit te leggen. De ex-coach van Club Brugge ontkende in een urenlang verhoor dat hij van Veljkovic tienduizenden euro’s in het zwart kreeg om ‘zijn’ spelers in het team te krijgen.

Bijna zeven uur zat Ivan Leko (41) gisteren bij de speurders van de federale gerechtelijke politie in Hasselt. Hij vertrok nadien in een zware Mercedes, zonder één woord commentaar. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge was niet onder de indruk van het lange verhoor. “Er was een middagpauze en er was een Kroatische vertaler aanwezig. Daardoor duurde alles twee tot drie keer langer.” Volgens hem kan Leko nog altijd iedereen in de ogen kijken. “Wat niet kan worden gezegd van Veljkovic”, reageerde hij geprikkeld op de gedetailleerde verklaringen van Dejan Veljkovic waarmee ze werden geconfronteerd. “Eerlijk, ik weet niet waar hij die verhaaltjes heeft opgeraapt. Hij wil zich interessant maken, zeker?”

Normaal moest Leko het dinsdag al voor de tweede keer gaan uitleggen aan de speurders die de miljoenenfraude in het Belgische voetbal onderzoeken. Dinsdag werden ook al Georges Leekens en Herman Van Holsbeeck op de rooster gelegd. Dat tijdstip kwam niet goed uit voor Leko, die onlangs een contract van twee seizoenen tekende bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Of hij twee dagen later kon komen? Dat mocht van het gerecht. Bij aankomst gisterochtend zei Van Steenbrugge nog dat Leko het helemaal zag zitten. “Leko voelt zich goed. Hij heeft niets te verbergen.”

Zwart geld

Volgens de urenlange verklaringen van spijtoptant Veljkovic was de ex-trainer van Club Brugge omkoopbaar en heeft hij mee geprofiteerd van het vele zwarte geld in het Belgische voetbal. Zo zou Leko delen van de transfersom van middenvelder Mats Rits, doelman Karlo Letica en Ivan Tomecak via-via hebben gekregen, zonder dat de spelers dit zelf wisten. Niet toevallig twee voetballers en een doelman uit de stal van Veljkovic.

“We hebben inderdaad vragen gekregen over sommige transfers”, gaf Van Steenbrugge toe. “Maar die hebben we de vorige keer bij het losbarsten van het onderzoek ook gekregen.” Volgens de verklaringen van Veljkovic zou Leko hem verzekerd hebben dat hij voor de spelers van Veljkovic had doorgedrukt bij het bestuur van blauw-zwart. Zijn advocaat is formeel: Leko ontkent die aantijgingen fel. “Hij kan zijn nieuwe werkgever en alle vorige werkgevers recht in de ogen kijken.” Eerder noemde Leko in een interview zijn macht bij de transfers van Club Brugge zelf al “min tien”.

Makelaar Dejan Veljkovic in de tribune. Beeld Photo News
Makelaar Dejan Veljkovic in de tribune.Beeld Photo News

Maar volgens Veljkovic gaat het véél verder. Volgens hem maakte hij met de toenmalige coach van Club ook afspraken dat Leko geld zou krijgen als hij bepaalde van zijn spelers opstelde. Zo zou Leko zonder medeweten van de speler Rits hebben opgesteld in het nadeel van Marvelous Nakamba, die volgens velen beter is. De redenering daarachter: hoe vaker een speler speelt, hoe meer kans die maakt op een verbeterd contract. Daaruit vloeit doorgaans een hogere commissie voor de spelersmakelaar.

Volgens Veljkovic betaalde hij Leko cash in schijven. Een deel van het geld zou hij Leko al gekregen hebben, de rest zou nog volgen. “Omdat Leko de man was die alles mogelijk maakte”, liet Veljkovic de speurders noteren. “Ik zeg dat formeel: we hebben géén enkele vraag gekregen over betalingen om bepaalde spelers op te stellen. Géén enkele! Dit kan enkel uit de entourage van Veljkovic komen”, zei Van Steenbrugge.

Het zwarte geld haalde Veljkovic naar eigen zeggen vooral uit valse scoutingsrapporten die hij factureerde aan voetbalclubs. Het geld van de clubs liet hij via tussenstations in het buitenland storten op een van zijn vele rekeningen in België. Veljkovic of een van zijn trawanten haalde vervolgens een deel cash af en overhandigde de bankbiljetten dan aan betrokkenen. Volgens Veljkovic betaalde hij Leko meerdere keren cash. Hij meent dat hij dit ook kan bewijzen met zijn zwarte boekhouding die hij als spijtoptant aan de speurders overhandigde. Op meerdere data zou daar letterlijk vermeld staan: “Betaling van x euro aan I.L.” Tijdens zijn biecht als spijtoptant heeft Veljkovic verklaard dat die initialen staan voor Ivan Leko.

Operatie beschadiging

Van Steenbrugge spreekt van operatie beschadiging. “Ik weet niet wat hierachter zit. Ik weet wel dat dit de handelswijze is van Veljkovic: als een octopus zijn tentakels uitslaan en hopen dat hij zo zijn graantje kan meepikken. Dus sleurt hij daar een aantal namen bij.” Volgens Van Steenbrugge is een grens overschreden. “Leko reist straks nog af naar zijn nieuwe werkgever. Die leest ook al deze onzin. Hij kan zijn baas ook niet meer vertellen dan dat alles berust op verzinsels.”

Ivan Leko zou delen van de transfersom van middenvelder Mats Rits via-via hebben gekregen. Beeld Photo News
Ivan Leko zou delen van de transfersom van middenvelder Mats Rits via-via hebben gekregen.Beeld Photo News

Nog volgens de verklaringen van Veljkovic zou Club Brugge officieel niet op de hoogte geweest zijn van zijn een-tweetjes met Leko. Blauw-zwart liet gisteren weten verbaasd te zijn over de uitgelekte onthullingen. “We hebben op geen enkel ogenblik aanwijzingen gehad dat Leko geld zou ontvangen hebben bij transfers of bij het opstellen van bepaalde spelers. Leko heeft ook zelf herhaaldelijk ontkend zich aan dergelijke praktijken schuldig te hebben gemaakt.”

Ivan Leko mocht gisteren als een vrij man beschikken. Bij het losbarsten van het voetbalschandaal in oktober vorig jaar stelde de onderzoeksrechter Leko wel al in verdenking van witwassen. Maar volgens Leko en zijn advocaat was dat niets om zich zorgen over te maken. Dat ging alleen over zijn vroegere contract bij OHL waarbij een deeltje niet was aangegeven. (BJM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234