Vrijdag 25/06/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Velen van ons hebben zich mispakt aan dit virus. Ik ook. Nu moeten we onze samenleving tot stilstand brengen

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Noem ons optimist, maar onder de berg zorgwekkende en tragische berichten over de wanhopige strijd die Italië levert tegen het Covid-19-virus zat ook een snippertje hoopgevend nieuws verborgen. Wetenschappers hebben de besmettings- en sterftecijfers in verschillende Italiaanse steden uitgesplitst in een grafiek. Blijkt dat de steden die het snelst een volledige lockdown hebben ingevoerd, ook de plekken zijn waar nu de besmetting begint af te vlakken. Steden die trager reageerden, krijgen de volle laag.

Dat is (een beetje) goed nieuws omdat het betekent dat we ons wel degelijk kunnen proberen enigszins te beschermen tegen het coronavirus. Het vraagt wel een groot offer. We zullen onze samenleving gedisciplineerd tot stilstand moeten brengen. Voor Italië bewees ook China al dat voorlopig enkel die drastische en compromisloze ‘lockdown’ een effectieve uitweg biedt.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Frankrijk en Spanje kondigden al hun lockdown af, en ook hier zijn experts er meer en meer van overtuigd dat zo’n ingrijpende maatregel de minst slechte keuze is geworden. Zo’n maatregel heeft het voordeel van de duidelijkheid. Geen mitsen en maren over wie wel of niet de kinderen op school mag houden of over wie wel of niet naar het werk moet. Iedereen gelijk voor de harde wet, omdat het moet. En het moet, echt.

Er is namelijk ook die andere grafiek. Die met de snel oplopende lijnen in de vorm van een raket die gelanceerd wordt. Het is de lijn met het aantal besmettingen per land. Bovenaan de lijn staan Italië en China. Met verbazingwekkende voorspelbaarheid maakt nu het ene na het andere land dezelfde tragische klim. Pas wanneer een land in lockdown gaat, kun je verwachten dat enige tijd later de stijging afvlakt.

null Beeld DM
Beeld DM

Niet elke expert en niet elke regering is het daarmee eens. Groot-Brittannië schijnt de alternatieve weg van de kuddebesmetting te overwegen, volgens het idee dat als er voldoende meerderheid van de mensen besmet raken het virus stopt met woekeren en immuniteit vanzelf komt. Het zou een roekeloze gok zijn, met een verraderlijk virus met nog zoveel onbekenden. Een tragische gok voor vele kwetsbare mensen, die in ons type samenleving onmogelijk af te schermen zijn zonder collectieve maatregel. Nederland zit halvelings op hetzelfde spoor. Halvelings, zo blijkt, is in deze strijd altijd verkeerd.

België aarzelt nog. Begrijpelijk, gezien de impact van een lockdown, maar de aarzeling duurt beter niet te lang. Als de experts tot het besluit komen dat het land helemaal op slot moet, dan zou het de regering sieren om die regel door te voeren. En het zou ons allemaal sieren om die regel, hoe vreselijk vervelend ook, voor de verandering eens rustig en vastberaden uit te voeren.

Velen van ons hebben zich mispakt aan dit virus. Ik ook. Geen probleem om dat toe te geven. Bekvechten daarover kan later nog. Nu hebben we elkaar even nodig om aan hetzelfde touw te trekken.

null Beeld DM
Beeld DM
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234