Dinsdag 11/05/2021

Veiling zeldzame Kuifje-objecten in Namen

NAMEN

In totaal worden zo’n 570 loten te koop aangeboden, allemaal voorzien van een certificaat van echtheid door de Société Moulinsart, die de striperfenis van Hergé beheert. Liefhebbers kunnen van vandaag tot en met zaterdag alvast een oogje op de stukken werpen.

Hoewel het bedrijf Moulinsart al sinds de vroege jaren negentig in het Parijse huis Drouot-Richelieu Kuifjeveilingen organiseert, wordt de openbare verkoop bij Rops aangekondigd als de belangrijkste in zijn soort. De voorbije weken konden bezitters van zeldzame Kuifje-objecten er de waarde van laten schatten door Thibout van Houte, een onafhankelijke expert. Niet onbelangrijk, want almaar meer mensen zien oude stripuitgaven en originele tekeningen als een belegging. Vorig jaar werd in de VS nog 764.000 euro neergeteld voor de originele gouache voor de omslag van het album Kuifje in Amerika, de hoogste som die een koper tot dusver voor een dergelijk object over had. Dat dit uitgerekend aan de overkant van de Atlantische Oceaan gebeurde, hoeft niet te verbazen. Nu cineast Steven Spielberg bezig is aan een trilogie van animatiefilms over Kuifje is de belangstelling voor de albums, memorabilia en merchandisingproducten rond Hergés stripheld er groter dan ooit.De hoogste bedragen, 100.000 euro en meer, worden doorgaans geboden voor originele platen en potloodtekeningen. De marktwaarde hangt echter af van uit welk album ze afkomstig zijn. Zo wordt De blauwe lotus door kenners veel hoger aangeslagen dan, pakweg, De skepter van Ottokar. Ook oudere albums zijn, zeker wanneer ze in goede staat verkeren en slechts in een kleine oplage verschenen, zoals Kuifje in het land van de Sovjets, behoorlijk lucratief. Een gesigneerd en genummerd exemplaar kan algauw tot 50.000 euro opbrengen.Van Houte maakt zich sterk dat de crisis op de kunstmarkt geen negatieve invloed zal hebben op de veiling van zondag: “Integendeel, de vraag naar Kuifjememorabilia is de jongste jaren zelfs spectaculair toegenomen. Vooral in Spanje en Groot-Brittannië maakt het werk van Hergé tegenwoordig nogal wat emoties los.” Er worden in Namen dus heel wat buitenlandse collectioneurs verwacht.Tot de blikvangers van de veiling behoren onder andere een portret in kleur dat Hergé in 1929 vervaardigde van een scout die een kilt draagt. Voorts zijn er originele pagina’s uit de albums De zaak Zonnebloem en De juwelen van Bianca Castafiore, waarvan zowel de potloodversie als de geïnkte uitvoering wordt aangeboden. Dat is hoogst uitzonderlijk. Een potloodtekening uit Vlucht 714, met op de achterkant schetsen waarin Hergé met houdingen en gelaatsuitdrukkingen experimenteerde, trekt ook de aandacht, omdat ze inzicht geeft in hoe hij zijn figuur liet evolueren.

Lamp in paddenstoelvorm

Andere opmerkelijke objecten uit de veilingcatalogus zijn een lamp in de vorm van een paddenstoel uit De geheimzinnige ster, waarvan de waarde wordt geschat tussen de 6.000 en 8.000 euro; een schaakspel met 32 personages uit de Kuifje-albums waarvan slechts duizend stuks werden gemaakt (2.500 à 3.000 euro); een genummerd exemplaar van een bronzen beeld van Kuifje, in 1975 gemaakt door Nat Neujean (20 à 25.000 euro); een uiterst zeldzame affiche voor een theatervoorstelling uit 1941 gebaseerd op de avonturen van de jonge reporter (5 à 6.000 euro); een serie eetborden in keramiek uit de jaren vijftig, bedrukt met tekeningen van figuren uit Kuifje-albums (600 à 800 euro); een beeldje van de onderzeeër in de vorm van een haai, bekend uit De schat van Scharlaken Rackham (1.000 à 1.500 euro) en een polychrome houten sculptuur van de Johnnie Walkerwagon met Kuifje en Bobbie aan boord uit De zwarte rotsen, gesigneerd door de maker, Michel Aroutcheff (1K400 à 1.800 euro). De natte droom van iedere Hergé-adept kortom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234