Vrijdag 09/12/2022

REISNIEUWS

Veiligheidspersoneel Brussels Airport plant acties op topdag luchthaven

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het veiligheidspersoneel op Brussels Airport slaat alarm omdat al vijftig keer iemand zonder ticket door de nieuwe poortjes is kunnen glippen. Twee vakbonden hebben maandag stiptheidsacties aangekondigd, net op een topdag voor de luchthaven. Dat staat in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Wie binnen Europa vliegt, moet in Zaventem voorbij de nieuwe veiligheidspoortjes die sinds eind maart in gebruik zijn. "Maar die zijn verre van ­betrouwbaar", waarschuwt Bart ­Neyens, federaal secretaris van de socialistische vakbond ACOD Vliegwezen. "We hebben weet van vijftig incidenten sinds eind maart. Tientallen reizigers zijn zonder ticket door de poortjes geglipt." Zondag zijn twee indringers er zelfs in geslaagd zonder ticket op een vliegtuig te stappen.

Het zit het veiligheidspersoneel zo hoog dat de socialistische en liberale vakbond maandag 3 augustus stiptheidsacties zullen voeren. "Gedurende enkele uren zullen we controles uitvoeren, puur volgens het boekje. Heel uitgebreid dus. Zo kunnen we de bagage uitgebreid controleren, maar agenten kunnen mensen ook al op het parkeerterrein tegenhouden voor een controle. We willen de reiziger niet pesten. Maar hij zal de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen", zegt Neyens.

"Automatische toegangspoortjes Brussels Airport veilig"

In een reactie op de voor maandag aangekondigde stiptheidsacties van ACOD en ACLVB tegen de slechtwerkende nieuwe veiligheidspoortjes op de luchthaven laat Brussels Airport Company (BAC) weten dat haar volledig veiligheidsysteem, waarin ook de voorbije jaren nog flink geïnvesteerd werd, regelmatig geïnspecteerd wordt door het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart en door Europese instanties en bij die controles de laatste jaren steeds conform verklaard werd.

De automatische toegangspoortjes, waartegen de vakbonden protesteren, zijn volgens de luchthavenuitbater niet nieuw. "Zoals in vele andere luchthavens zijn ze ook reeds enkele jaren in gebruik voor passagiers op Brussels Airport. Het aantal werd onlangs uitgebreid naar aanleiding van de opening van het nieuwe Connector-platform", aldus Brussels Airport. De 'connector' verbindt het terminalgebouw bovengronds met Pier A en werd in maart officieel geopend.

De luchthavenuitbater bevestigt evenwel dat zich recentelijk een veiligheidsincident voordeed waarbij twee personen zonder geldig toegangsbewijs, maar volledig gecontroleerd op verboden voorwerpen, een passagier begeleid hebben tot in het vliegtuig. Dat incident is momenteel voorwerp van analyse en gaf aanleiding tot bijkomende maatregelen om herhaling te voorkomen. Er loopt in dit verband ook een gerechtelijk onderzoek. Aan de vliegtuigmaatschappijen werd verduidelijking gevraagd bij hun procedure voor de toegangscontrole tot het vliegtuig.

Wat betreftde bekommernissen van de vakbonden met betrekking tot het wettelijk kader van het veiligheidspersoneel stelt Brussels Airport Company dat er reeds enkele maanden gesprekken lopen over het verouderd wetgevend kader in dat verband en met het oog op de ontwikkeling van een lange termijnvisie omtrent de organisatie van de veiligheidsdienst op de luchthaven.

"Federaal minister van Mobiliteit Galant organiseert in september in overleg met BAC een rondetafelgesprek om het wetgevend kader aan te passen aan de laatste evoluties in de luchtvaart- en beveiligingsomgeving. Ook de vakbonden zijn hierop uitgenodigd", aldus de luchthavenuitbater.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

ACV Transcom doet voorlopig niet mee met acties

ACV Transcom laat weten dat het begrip heeft voor de frustraties van deze werknemers, maar dat men dit niet het juiste tijdstip vindt om actie te voeren. "Actievoeren nu zal niet meteen goede oplossingen opleveren. We stellen momenteel alles in het werk om een goed, alomvattend voorstel uit te werken voor deze ingewikkelde veiligheidsproblematiek dat we in september tijdens de geplande besprekingen op federaal niveau zullen overmaken. We zullen echter niet aarzelen om effectief naar het wapen van de actie te grijpen op het moment dat zulks nodig is", aldus Kurt Callaerts, vakbondssecretaris van ACV Transcom.

De vakbond bevestigt dat de nieuwe veiligheidspoorten, die passagiers na het scannen van het boardingticket toegang verschaffen tot beveiligde zones op de luchthaven, met kinderziektes kampen, en dat er verschillende methodieken bestaan om deze controles te omzeilen. "Dit is een miskoop van Brussels Airport om meer te besparen op hun onderaannemer en op het eigen veiligheids- en inspectiepersoneel. Toch zit de angel dieper", aldus Callaerts.

Het diepere probleem is volgens Callaerts de bezorgdheid van de werknemers van de luchthavenbeveiliging en -inspectie over hun toekomst en rol binnen Brussels Airport. "Het belangrijkste probleem is het ontbreken van een duidelijk regelgevend kader omtrent de hiërarchie tussen de verschillende inspectie- en beveiligingsdiensten die actief zijn op de luchthaven", aldus de vakbondsman.

Eind juni voerden de luchthaveninspecteurs van Brussels Airport op initiatief van ACLVB en ACOD nog een ludieke actie om duidelijkheid te eisen over hun opdrachten en bevoegdheden. De betrokkenen werden opgeleid als politie-inspecteur en bij de privatisering van de luchthaven in 2004 overgedragen aan Brussels Airport Company. Hun ongenoegen had toen niet alleen te maken met het toenemend aantal private bewakingsagenten op de luchthaven, maar ook met de federale politie die hen tijdens het verhoogde terreurdreigingsniveau 3 begin dit jaar nog verbood om in bepaalde zones te opereren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234