Zondag 26/09/2021

marc Van Ranst

Veilig vanuit een F-16 oorlog voeren vele kilometers van hier, dat is een illusie

Viroloog Marc Van Ranst Beeld Tim Dirven
Viroloog Marc Van RanstBeeld Tim Dirven

Marc Van Ranst is verbonden aan het UZ Leuven. 

Absolute waanzin. We betreuren tientallen doden en een veelvoud aan gewonden, nu ook in België. Op de Dienst Spoedgevallen in mijn ziekenhuis liggen een heleboel zwaargewonden. Een helikopter brengt nieuwe gekwetsten aan. Vaders, moeders, kinderen komen nooit meer naar huis.

Tegen zelfmoordterroristen kan men bitter weinig doen. Zelfs in een luchthaven waar al maanden bosjes gewapende soldaten patrouilleerden kan men een bom doen ontploffen. Onschuldige mensen uit alle uithoeken van de wereld die elkaar in Zaventem of in Maalbeek toevallig even kruisten betalen weerom de prijs...

Het is een illusie te denken dat het mogelijk is om veilig vanuit een F-16 een oorlog te kunnen voeren duizenden kilometers van hier, en te hopen dat je diezelfde oorlog niet naar hier zal sleuren. Wanneer je aan het front in het Midden-Oosten bommen zaait, oogst je aanslagen op het thuisfront. Vrede breng je nooit door meer en meer bommen te gooien.

Laten we goed beseffen dat het doel van deze terreuraanslagen is om verdeeldheid onder de burgers te zaaien. Men wil zoveel mogelijk mensen opzetten tegen moslims, tegen vluchtelingen. Men mikt op een overreactie. Men hoopt dat extreemrechts extreme dingen zegt en doet. Men wil dat er noodtoestanden komen, en dat onze vrijheden en privacy verder beknot worden. Laten we de terroristen niet plezieren om zo te reageren.

Deze Twitter-reacties tonen alvast hoe het niet moet:

- Barones Mia Doornaert (columniste De Standaard, vroeger speech writer voor Yves Leterme): "Zouden flessen gooiende jongeren van Molenbeek nu "goddelijke" bestraffing Brussel aan het vieren zijn ? En moeten we dat begrijpen"?

- Derk Jan Eppink (voormalig Europees parlementslid Lijst Dedecker): "Gelukkig is Jambon minister van BiZa in België. Onder 'minister Onkelinx' zou de terrorist nog op vrije voeten zijn, en geholpen bovendien."

- Koen Metsu (Burgemeester Edegem, kamerlid N-VA): "Ik hoop dat de moslimgemeenschap dit eens echt verfoeit."

Op de televisie kijken we naar beelden van mensen die vluchten voor de bommen op de luchthaven in Zaventem. Uiteraard begrijpen we dat, en iedereen sympathiseert met deze mensen die vluchten voor gevaar. Op de televisie kijken we ook naar beelden van mensen die vluchten voor de bommen in Syrië. Echter, niet iedereen sympathiseert met deze mensen die ook vluchten voor gevaar.

De media gaan weer bol staan van de vragen van extreemrechts aan de moslimgemeenschap om zich "te distantiëren" van wat er gebeurde op 22 maart, net als na 11 september (2001) in New York, net als na 7 januari (2015) en 13 november (2015) in Parijs. Kunnen we beter onze medemensen niet oprecht de hand reiken, samenwerken en echt beginnen samenleven, om te tonen dat zelfs duizenden bommen en granaten onze kernwaarden niet kunnen raken. Want wat is het alternatief ? Met haat, repressie en discriminatie lossen we dit echt niet op. Solidariteit en vriendschap winnen het van angst en wraak. Altijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234