Dinsdag 19/10/2021

Veggiemenu aan 6,67 euro per persoon

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Eerder deze week was het Wereld Dierendag, vandaag is onder meer in Gent veggiedag. Secondje, vleeseters, niet meteen weglopen. Eén dag per week vegetarisch eten, daarvan gaan we echt geen honger lijden. Onze portie vlees of vis geven we immers niet op. Het is echter een onomstotelijk feit dat de vlees- en visindustrie niet bepaald gunstig zijn voor ons leefmilieu. Daar kunnen we te gepasten tijde eens een boom over opzetten, er worden immers genoeg bomen geveld om plaats te maken voor de vleesindustrie. Soit. Uw gezondheid is bovendien gebaat bij een wekelijkse veggiedag, maar ook uw portemonnee, zo blijkt. Met onderstaand menu hoeft u zich geen zorgen te maken over een eventuele 'vettaks' zoals die in Denemarken wordt ingevoerd. Maar u vraagt zich vooral af: 'hoe smaakt die veggieprak?'. Wel, als liefhebber van een vakkundig gebakken lap vlees zeg ik u: opmerkelijk lekker. Oordeelt u vooral zelf.

Pompoensoep met seitanballetjes
Preitaart met tofu
Chocoladecake

Ingrediënten (voor 6 personen)

Voor de pompoensoep met seitanballetjes
- 1 muskaatpompoen
- 2 uien
- 3 knoflookteentjes
- 4-6 wortelen
- 1 blikje tomatenconcentraat
- 1 stukje verse gember (5 op 3 cm)
- 2 sinaasappelen
- 1,5 liter groentebouillon
- 2 el olijfolie
- 300 gr seitan
- 1 ei
- 3 el bloem
- peper en zout

Voor de preitaart met tofu
- 1 vel bladerdeeg of kruimeldeeg
- 4 witten van prei
- 1 ui
- 1/2 l room
- 5 eieren
- 350 g tofoe
- 250 g gemalen gruyèrekaas
- 1/2 tl muskaatnoot
- 1 tl pili-pili
- 1 bakje veldsla
- 2 tomaten
- 30 g pompoenpitten
- 2 el olijfolie
- peper en zout

Voor de chocoladecake
- 1 'bereiding voor chocoladecake' (Dr. Oetker)
- 150 g boter
- 3 eieren
- 100 ml volle melk
- 2 el bloem

Bereidingen

Pompoensoep met seitanballetjes
Snij de wortel, ui en pompoen in kleine stukjes. Snij de knoflooktenen in twee, snipper de gember. Stoof alles een vijftal minuten in de olijfolie, op hevig vuur. Voeg de groentebouillon, het sap van de twee sinaasappelen en het tomatenconcentraat toe. Laat de soep onder deksel zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
Mix de soep en kruid bij met peper van de molen en zout. Doe de gemixte soep door de puntzeef om een gladde soep te bekomen.
Mix de seitan met het ei en de bloem. Schep met een koffielepel kleine bolletjes. Kook die gaar in kokend water met zout. Voeg de balletjes bij de soep.
Serveer in een diep bord met eventueel enkele snippers bieslook.

Preitaart met tofoe
Snipper de ui, snij de prei in reepjes. Spoel de versneden prei en laat uitlekken. Gooi het preigroen niet weg, die kan je invriezen en later gebruiken om soep mee te maken.
Snij de tofoe in kleine blokjes.
Leg het kruimeldeeg of bladerdeeg (wij gebruikten bladerdeeg) in de taartvorm, knip de hoeken van het bakpapier weg en prik met een vork in het deeg op de bodem. Zet het deeg een vijftal minuten in de oven (180 graden) en haal het er dan uit. Zo vermijd je dat je groentetaart een slappe, vochtige bodem krijgt.
Stoof de ui en prei zo'n vijf minuutjes in de olijfolie. Verdeel de ui en prei over het deeg in de taartvorm, voeg er ook de stukjes tofoe bij. Kluts de eieren bij de room en kruid dat mengsel met peper van de molen, zout, muskaatnoot en pili-pili. Giet over de prei, ui en tofoe tot die onder staan. Strooi de gruyèrekaas erover.
Bak in de oven op 180 graden, dat zal ongeveer een halfuur duren. Laat even afkoelen, haal uit de vorm en laat ademen op een rooster. Rooster in tussentijd de pompoenpitten in een droge koekenpan tot de pitten beginnen opspringen.
Schik op een bord de gewassen veldsla, daarover de in blokjes gesneden tomaat en pompoenpitten. Besprenkel het slaatje met wat olijfolie, peper en zout. Schik een spies preitaart op het bord en serveer.

Chocoladecake
We zouden het ons makkelijk kunnen maken en zeggen: 'volg de aanwijzingen op de verpakking', maar zo zijn we niet.
Plaats een rooster in het midden van de oven, verwarm die voor op 160 graden (warmeluchtoven) of 180 graden (elektrische oven). Vet de cakevorm in met boter en zeef er een laagje bloem over.
Giet de deegmix in een kom, voeg er de zacht geworden boter (of margarine), de eieren en de melk bij. Meng het geheel met een sausklopper tot het deeg glad is. Giet het deeg in de vorm, geef de sausklopper aan het dichtstbijzijnde kind, het zal hem met graagte proper likken.
Zet de vorm in de oven. Maak na 15 minuten bakken met een mes een snede van 1cm diep over de lengte in het midden van de cake. Bak de cake ongeveer 45 minuten verder.
Je kan controleren of de cake klaar is door er een mespunt in te steken. Blijft er geen deeg aan het mes kleven, dan is de cake klaar.
Laat de cake 10 minuten rusten, haal hem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Dompel het zakje met glazuur intussen een vijftal minuten in heet water en kneed het daarna even. Snij het zakje open, verspreid met een mes het glazuur op de nog warme cake. Laat opstijven op kamertemperatuur. (luc beernaert)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234